video

STRAVIČNO! PRETI NAM VELIKA KATASTROFA Kineska raketa nekontrolisano ide ka Zemlji - PAŠĆE NA NASELJENO PODRUČJE? (MAPA)

Autor Tamara Jovanović

Deo rakete kojom je lansiran prvi kineski modul za svemirsku stanicu Tjanhe pada na Zemlju, a ne zna se na koju lokaciju na planeti bi mogao da padne.

Izvor: YouTube/Printscreen/ CRUX

Velika katastrofa preti da se dogodi 8. maja jer jezgro lansirane kineske rakete ide nekontrolisano ka Zemlji, te postoji mogućnost da uđe u atmosferu.

Naime, nakon uspešnog početka sklapanja kineske svemirske stanice i postavljanja u orbitu modula "Tianhe" 29. aprila jezgro rakete "Long March-5B" počelo je nekontrolisano da pada ka zemlji.

Posle nekoliko bezuspešnih pokušaja da se obezbedi njen povratak na zemlju, jezgro rakete dugo 30 metara sada preti da narednih dana uđe u atmosferu Zemlje.

Postoji bojazan da, iako Zemljinu površinu čini 71 odsto vodenih površina, da jezgro rakete ipak padne na neko naseljeno poručje. Ona se nekontrolisano kreće i nije moguće predvideti gde će tačno da padne.

Naučnici smatraju da će veći deo sagoreti u atmosferi, ali da ipak postoji realna opasnost da će neki delovi rakete preživeti i pasti na Zemlju.

Ako se to dogodi, ne bi bilo prvi put. U maju 2020. godine već se desila slična situacija kada je veći deo jezgra iste rakete sagoreo u atmosferi. Tom prilikom su neki delovi završili u Atlantskom okeanu, ali i na naseljenim mesta u Obali Slonovače. Tada na sreću nije bilo povređenih, ali je zabeležena velika materijalna šteta.

Izvor: Instagram/astrokutak_eureka

Neke prognoze govore da će jezgro rakete mase oko 21 tone pasti u subotu 8. maja sa verovatnoćom pada delova na naseljena područija, a na ovo upozorava američka vlada.

(MONDO)

Tagovi