Svet

TALIBANI UŠLI U KABUL, ČEKA SE DA PREDSEDNIK AVGANISTANA PODNESE OSTAVKU: Čula se pucnjava, dim kulja iz amasade SAD!

Autor Jelena Bojić Obradović

Kabul je u potpunosti okružen i bez direktnog dodira sa talibanima moguće ga je jedino napustiti vazdušnim putem

Izvor: YouTube/Screenshot/VICE News

Talibani sa svih strana da ulaze u Kabul, javio je na Tviteru novinar Ahmer Kan, citirajući novinsku agenciju Rojters. Istu informaciju su objavili i drugi vodeći svetski mediji.

Kan je preneo i talibanskog portparola koji je aktivan na Tviteru.

"Talibanski borci dobili su naređenje da pričekaju na ulazu u Kabul i da ne ulaze u grad. Dok ne dođe do prenosa vlasti, avganistanska vlada odgovorna je za sigurnost Kabula", preneo je Kan izjavu talibanskog portparola.

Međutim, s obzirom na to da su neki militanti već viđeni u samom gradu, stiglo im je i dodatno upozorenje da, kako prenosi BBC, "izbegavaju nasilje' i da dozvole slobodan prolaz bilo kome ko želi da napusti prestonicu.

Talibani su danas saopštili da kontrolišu celu teritoriju Avganistana. U saopštenju talibana koje je prenela TV Al-Arabija navodi se da se u glavnom grdu Kabulu ne vode borbe. Delegacija talibana pregovara u predsednickoj palati u Kabulu, gde se danas očekuje i zvanična predaja vlasti, navodi se u izveštaju TV Al-Arabija.

Talibani opkolili Kabul
Izvor: Youtube/euronews (em português)

Al-Arabija je prenela i da će predsednik Avganistana Ašraf Gani u narednih nekoliko sati podneti ostavku.

Na društvenim mrežama se pojavila fotografija na kojoj se vidi dim koji izlazi iz američke ambasade. Prema nezvaničnim informacijama, navedeno je u objavi, radnici ambasade SAD spaljuju dokumenta pre evakuacije.

Oglasila se u međuvremenu i avganistanska vlada koja uverava da je "sve pod kontrolom". Poruka ohrabrenja objavljena je na Tviter kanalu kancelarije avganistanskog predsednika Ašrafa Ganija.

"U Kabulu je došlo do povremenih pucnjava, grad nije napadnut, a sigurnosne i odbrambene avganistanske snage rade sa međunarodnim partnerima kako bi se osigurala bezbednost grada. Situacija je pod kontrolom", stoji u objavi.

(MONDO)

Tagovi