Svet

PUTIN MI JE UBIO MUŽA, TREBALO MI JE 15 GODINA DA TO DOKAŽEM! Doneta presuda, otkriveni i motivi (VIDEO)

Autor Tamara Jovanović

Evropski sud za ljudska prava juče je doneo presudu kojom je utvrđeno da je Rusija odgovorna za ubistvo Aleksandra Litvinjenka.

Izvor: Profimedia/Sergei Ilyin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS

Marina Litvinjenko je izjavila da je bilo potrebno 15 godina da se konačno utvrdi da je Vladimir Putin ubio njenog muža i da se Rusija smatra odgovornom za svoje postupke pred međunarodnim sudom. "Nadam se da Sašina smrt i potraga za pravdom nisu bili uzaludni. Ova odluka trebalo bi da bude prekretnica u smirivanju Putina", prokomentarisala je ona.

Bivši ruski špijun koji je postao britanski državljanin, umro je 2006. godine u Londonu od trovanja polonijumom, a istraga koja je u Velikoj Britaniji ukazala je da je ubistvo "verovatno odobrio" ruski predsednik Vladimir Putin.

U presudi objavljenoj u utorak, ECHR je utvrdio je da je van sumnje da su Andrej Lugovoj i Dmitri Kovtun ubili bivšeg oficira KGB-a Aleksandra Litvinjenka kao i da su to učinili dok su delovali kao agenti tužene države, prenose mediji. Nalazi suda u skladu su sa nalazima istrage koja je u Velikoj Britaniji vođena od 2015. do 2016. godine po zahtevu Litvinjenkove udovice Marine. I tada je utvrđeno da su bivšeg ruskog špijuna ubila dvojica ruskih agenata, verovatno, po ličnom naređenju Vladimira Putina.

Sud je naložio Rusiji da Marini isplati 100.000 evra odštete i dodatnih 22.500 evra troškova, ali je odbilo njen zahtev za "kaznenu" odštetu. Udovica otrovanog ruskog špijuna rekla je nakon presude da se nikada nije radilo o novcu, već o postizanju pravde i ličnoj odgovornosti Putina.

MOTIV ZA UBISTVO

Litvinjeno je radio za britanske obaveštajce, kritikovao je Federalnu službu bezbednosti (FSB) i Putina, a bio je povezivan i sa drugim disidentima poput Borisa Berezovskog. Sve to su mogući motivi za ubistvo.

Za ubistvo Litvinjenka optuženi su bivši telohranitelji i članovi KGB-a Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun. Kako je utvrđeno tokom istrage u Britaniji, oni su namerno otrovali Litvinjenka stavljajući radioaktivu supstancu polonijum-210 u njegov čaj, a obojica su negirali bilo kakvu umešanost.

(MONDO)