Svet

TALIBANI ZABRANILI BRIJANJE BRADE: Upozorenje za sve berbernice - PAZITE šta radite!

Autor Veljko Petranović

Talibanski lokalni zvaničnici u južnoj avganistanskoj pokrajini Helmand izdali su zabranu o brijanju brade, izvestili su lokalni mediji danas.

Izvor: YouTube/Screenshot/BBC News

Talibanski direktor za informisanje i kulturu Hafiz Rašed Helmand rekao je za dnevni list "Etilaatroz" da je tu odluku donela talibanska verska policija na sastanku s vlasnicima berbernica u južnoj pokrajini.

Zvanično pismo talibanskih vlasti kružilo je društvenim mrežama, a u njemu su talibanski pokrajinski oficiri upozorili berbernice da će trpeti posledice ako se dokaže da su nekom obrijali bradu.

Portparol talibanskog režima nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Talibani su prošlog meseca svrgnuli avganistansku vladu koju je podržavala međunarodna zajednica.

Od tada je režim nametnuo polnu segregaciju na fakultetima i onemogućio ženama pravo na posao. Osim toga, devojčice smeju da idu u školu samo do 6. razreda.

Avganistanci i vlade širom sveta posmatraju i čekaju da vide hoće li će talibani ovaj put umerenije vladati, iako je dosad bilo malo naznaka da će biti tako.

(MONDO)