Svet

SAMO UĐU I KAŽU - DANAS UMIREŠ! Zatvorenici u Japanu prolaze kroz torturu, a smrtna kazna se vrši na ZABORAVLJENI način

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Osuđenici na smrt u Japanu često na dan izvršenja kazne saznaju da im je to poslednjih nekoliko sati na planeti.

Izvor: YouTube/Java Discover | Free Global Documentaries & Clips

Dvojica muškaraca osuđenih na smrt u Japanu tužilo je državu zbog dugogodišnje prakse da se osuđenima na dan izvršenja smrtne kazne saopšti da će umreti za nekoliko sati.

I "Amnesti internešnal" osuđuje nehumanu praksu obaveštavanja osuđenika na dan smrtne kazne, što im ne daje priliku da se oproste s najmilijima, psihički pripreme, ali i ulože žalbu čiji bi krajnji ishod mogao da bude odlaganje.

Izvor: YouTube/Java Discover | Free Global Documentaries & Clips

Advokat Jutaka Ueda saopštio je da nehumani pristup u japanskim zatvorima izaziva nepotrebnu patnju kod osuđenika, koji ne znaju da li im je svako jutro poslednje. Već dugi niz godina se raspravlja o ovom problemu, ali pomaka nema, pa je tako izveštaj "Amnestija" iz 2009. obradio temu pogubljenja na dan kada su osuđenici o njima obavešteni.

"Svaki dan im je poslednji, a svaki dolazak zatvorskih čuvara za njih može značiti najavu smrti u narednih nekoliko sati. Neki od njih tako žive godinama, čak i decenijama", saopštila je ta organizacija.

Izvor: YouTube/Java Discover | Free Global Documentaries & Clips

U Japanu je trenutno više od stotinu ljudi osuđeno na smrtnu kaznu, za koju ne znaju kada će biti izvršena. U ovoj zemlji pogubljenja se i dalje vrše vešanjem, a Japan je jedna od retkih industrijalizovanih zemalja koje uopšte i dalje imaju smrtnu kaznu. Dvojica osuđenika sada su tužila državu zahtevajući odštetu od skoro 200.000 dolara zbog prakse koja je okrutna, nehumana i degradirajuća.

Vlasti Japana nisu se oglašavale, a ranije je ova čudna praksa objašnjena kao nastojanje da se kod zatvorenika ne izaziva dugotrajna patnja jer znaju da im se datum smrti bliži.

(MONDO)

Tagovi