Svet

TELA SU PO HODNICIMA U BOLNICI: Medicinska sestra o situaciji u Austriji - mrtvačnice su prepune, nemamo izbora

Autor Tamara Jovanović

Epidemiološka situacija u Austriji je katastrofalna. Iz dana u dan je sve veći broj zaraženih, a u bolnicama i mrtvačnicama više nema.

Izvor: Alexandros Michailidis/ShutterStock.com

Jedna medicinska sestra iz Gornje Austrije navela je da je situacija u bolnicama u u toj austrijskoj pokrajini krajnje dramatična kao i da su tela preminulih svuda po hodniku, jer su mrtvačnice prenatrpane.

Kako je rekla, posebno za vikend je zabeležen obroman broj smrtnih slučajeva, kao i da svaki novi gubitak ljudskog života predstavlja ogroman psihički pritisak na medicinsko osoblje.

"Niko van bolnice ne može ni da zamisli šta to znači",rekla je ona za agenciju "APA", ne želeći da otkrije identitet i dodala da se umrli od korone, za razliku od neinfektivnog smrtnog slučaja, ne pripremaju kako bi se porodici omogućio dostojanstveni oproštaj.

Ukazala je na to da medicinsko osoblje trpi ogromno opterećenje, kao i da su pojedina odeljenja zatvorena kako bi se osoblje koristilo na kovid odeljenjima.

"Preumorni smo. Situacija je takva kao da imate požar, a ne uzimate uređaj za gašenje, već benzin. Svakodnevno gledam trijažu pacijanata, preumorna sam i nemam privatni život. Samo što ste napustili smenu već zvoni telefon ili dobijate poruku sa pitanjem da li može da se uskoči. Niko i ne pomišlja da se ne odazove. Oko 150 sati prekovremenog rada imaju sve moje kolege", rekla je ona.

Kaže da je razvoj plaši, pošto stariji razmišljaju o davanju otkaza, pa čak i na odustajanje od otpremnine. Mlađi lekari, dodaje, aktivno traže mesto u nekoj ordinaciji. Dodaje da joj je najveća želja da se konačno vrati normalnom životu.

"Ne želim nikakav bonus, koji, pored toga još nije ni isplaćen. Želim samo privatni život sa planovima. Želim jednom da se probudim, a da ne moram da trčim na posao i da nekog menjam", objasnila je ona.

(MONDO)