Svet

DIVLJE DETE ODGAJILI PSI - LAJE I TRČI NA SVE ČETIRI! Roditelji su je ostavili, a naučnike je njeno ponašanje UZDRMALO

Autor Uroš Matejić

Malaja je rođena 4. novembra 1983., u selu Nova Blagoviščenka u Ukrajini.

Izvor: Youtube/printscreen/60 Minutes Australia

Oksana Oleksandrivna Malaja, poznatija kao Oksana Malaja, je Ukrajinka međunarodno poznata po tome što se ponaša kao pas. Malaja je bila tema dokumentarnih filmova, intervjua i naslova tabloida kao divlje dete koje su "odgajali psi".

Malaja je rođena 4. novembra 1983., u selu Nova Blagoviščenka u Ukrajini. Prema lekarima i medicinskoj dokumentaciji, ona je bila normalno dete po rođenju, ali ju je otac alkoholičar kasnije, sa tri godine, zanemario, i živela je okružena psima.

Kada su Malaju pronašle vlasti, imala je sedam i po godina, ali nije mogla da priča, nije imala mnogo osnovnih veština i fizički se ponašala kao pas. Trčala je na sve četiri, lajala, spavala na podu, a jela je i pazila na svoju higijenu kao pas. Malaja je uklonjena iz starateljstva njenih roditelja od strane socijalne službe.

Malaja je na kraju prebačena u hraniteljski dom za decu sa mentalnim poteškoćama u Barabolu. Prošla je godine specijalizovane terapije i edukacije kako bi se rešili problemi po pitanjima ponašanja, socijalnim i obrazovnim problemima. Kada je odrastala, Malaja je naučena da potisne svoje pseće ponašanje, naučila je da govori tečno i razumljivo i radi na farmi za mužu krava, ali je ostala pomalo intelektualno oštećena.

Pseća devojka
Izvor: Youtube/60 Minutes Australia

U dokumentarcu "Kanala 4", i u dokumentarcu portugalskog "SIC kanala", njeni lekari su izjavili da je malo verovatno da će ona ikada biti potpuno rehabilitovana i da će biti deo "normalnog" društvo. Ruski TV kanal "NTV" je 2001. godine snimio dokumentarac o njenom životu. U štampi je bilo više članaka o njoj.

Malaja je 2013. dala intervju na nacionalnoj ukrajinskoj TV, u tok-šou "Govorit Ukrajina", gde je govorila o sebi i odgovarala na pitanja. Tokom emisije, Malaja je rekla da želi da bude tretirana kao normalno ljudsko biće, i da je uvređena kada je drugi zovu "pseća devojka". Rekla je da želi da je braća češće posećuju i da joj je glavni san u životu da pronađe svoju biološku majku. Takođe je govorila o svom dečku, svom životu u državnom hraniteljskom domu i radu sa životinjama na farmi.

Nažalost, život u divljini onoliko dugo koliko je bila usporio je Malajin rast. Trenutno živi u ustanovi za negu odraslih u Ukrajini. Stanovnici objekta pomažu u vođenju farme, a Malaja pomaže u čuvanju životinja. Stručnjaci sumnjaju da će ona ikada moći da živi samostalno.

(MONDO)

Tagovi