Svet

OMIKRON SE ŠIRI PO EVROPI - ŠVAJCARSKA REGISTROVALA PRVI SLUČAJ: Virus otkriven kod putnika iz Južne Afrike

Autor Jelena Bojić Obradović

Testiranje će razjasniti situaciju u Švajcarskoj kada je u pitanju novi soj korona virusa - omikron.

Izvor: taramara78/Shutterstock.com

Prvi slučaj varijante omikron korona virusa19 otkriven je u Švajcarskoj, saopštila je vlada kasno u sinoć, pošto je zemlja pooštrila ograničenja ulaska kako bi sprečila njegovo širenje.

Slučaj je otrkiven kod osobe koja se vratila u Švajcarsku iz Južne Afrike pre oko nedelju dana, objavila je Federalna kancelarija za javno zdravlje na Tviteru.

Kako se dodaje, testiranje će razjasniti situaciju u narednim danima, prenosi Rojters.

Švajcarska je naredila da putnici iz 19 zemalja moraju da pokažu negativan test kada ulaze u tu zemlju i moraju da idu u karantin na 10 dana po dolasku. Na listi su Australija, Danska, Britanija, Češka, Južna Afrika i Izrael.

Švajcarski birači su u nedelju podržali tabelarni plan odgovora na pandemiju većinom na referendumu, otvarajući put nastavku posebnih mera za zaustavljanje rastuće plime slučajeva COVID-19. Oko 62,01 odsto građana glasalo je za zakon usvojen ranije ove godine za pružanje finansijske pomoći ljudima pogođenim krizom COVID-19 i postavljanje temelja za sertifikate koji dokazuju vakcinaciju protiv COVID-19, oporavak ili negativan test. Oni su trenutno potrebni za ulazak u barove, restorane i na određene događaje.

(MONDO)