Svet

PRVA ZEMLJA U EVROPI KOJA JE UVELA OBAVEZNU VAKCINACIJU PROTIV KORONE! Ko odbije suočava se sa paprenom kaznom

Autor Uroš Matejić

Austrija prva zemlja u Evropi koja je uvela obaveznu vakcinaciju.

Izvor: taramara78/Shutterstock.com

Austrijski parlament usvojio je odluku o uvođenju obavezne vakcinacije. Taj potez podržale su sve stranke, osim desnice, sa 137 glasova za i 33 glasa protiv.

Doris Bures, druga predsednica Nacionalnog saveta - jednog od dva doma austrijskog parlamenta - rekla je da se ta mera "usvaja (neophodnom) većinom", kako citira AFP.

Ovakva odluka čini Austriju prvom evropskom zemljom koja je uvela obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19. Očekuje se da će novi zakon o obaveznoj vakcinaciji stupiti na snagu u februaru i zahtevaće da svi ljudi stariji od 18 godina i registrovani u Austriji dobiju vakcinu.

Mera se ne odnosi na osobe mlađe od 18 godina, trudnice i one sa medicinskim izuzećem. Od 15. marta će se pratiti poštovanje novog zakona i prekršioci bi mogli da se suoče sa kaznama do 3.600 evra (4.084 dolara).

Nekoliko zemalja u Evropi ove nedelje je registrovalo rekordan broj zaraženih korona virusom. Broj novih slučajeva korona virusa širom sveta porastao je prošle nedelje za 20 odsto, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je u utorak da veoma zarazna varijanta Omikrona "nastavlja da hara svetom".

"Zabrinuti smo zbog uticaja koji Omikron ima na već iscrpljene zdravstvene radnike i preopterećene zdravstvene sisteme", rekao je Tedros.

Neke zemlje su preduzele korake usmerene na nevakcinisane, dok se takođe uvode programi za vakcinaciju male dece.

(Mondo)