Deca umiru od gladi

RODITELJI PRODALI BUBREGE, SAD HOĆE I DETE - "PRISTAO BIH I NA 200€"! Horor u Avganistanu, evo koliko su dobili za ORGAN

Autor Tamara Sekulović

Čitave porodice iz Avganistana su primorane da prodaju svoje bubrege kako bi imali novca za hranu, dok sve veća kriza potreza državu.

Izvor: YouTube/Printscreen/Sky News/PBS NewsHour

Jedna porodica, uključujući tri brata i dve sestre, su se svi odlučili na operaciju za uklanjanje bubrega kako bi ih prodali za oko 1.400 evra po organu i prehranili svoje najbliže. Oni koji su bubrege već prodali, sada prodaju i decu kako bi preživeli jer "nemaju više šta da prodaju sem toga".

Bračni par čiji identitet nije otkriven, prodali su bubrege kako bi prehranili osmoro dece, a sada razmišljaju da prodaju jedno od dece jer se plaše da će im ostali mališani umreti od gladi. "Pre šest meseci, moj trogodišnji sin je umro od gladi. Mogu da vidim kako svi umiru tako... makar ako ih prodam, neko će ih hraniti", rekla je majka (25) u suzama za "Sky News".

Njen muž, koji još uvek nije odlučio koje od osmoro dece će prodati, istakao je da nemaju izbora i da im je situacija toliko teška da bi najmlađu decu prodao i za cenu jeftiniju od bubrega. "Nemamo šta više da prodamo. Moramo sada da prodajemo svoju decu i spreman sam to da uradim pa makar i za cenu od 200 evra. Ne mogu da ležem u krevet svako veče dok ih slušam kako plaču da su gladni", rekao je on.

Otkako su Talibani preuzeli Avganistan u avgustu prošle godine, ekonomija je na rubu propasti, a internacionalna humanitarna pomoć je stopirana. Efekte ovoga osećaju mnogobrojne porodice koje više ne mogu da kupe ni osnovne namirnice da prežive.

U selu Herat koje se nalazi na granici sa Iranom, na desetine žena od kojih su mnoge i dalje tinejdžerke, "donirale" su svoje bubrege kako bi obezbedile hranu za decu i porodicu. Drugi seljani su takođe prodavali svoje organe kupcima iz Irana kako bi otplatili dugove.

"Nemamo izbora. Radim ovo da prehranimo svoju decu", rekla je jedna majka tinejdžerka i pokazala svež ožiljak na stomaku odakle su joj pre mesec dana izvadili bubreg. Starešina sela moli porodice da ne prodaju svoju decu: "Molim ceo svet, molim vas ne ostavljajte nas same. Zaustavite ovu tragediju gde ljudi prodaju svoju decu ili delove svojih tela. Avganistanu je potrebna pomoć", rekao je starešina.

Avganistanci prodaju bubrege
Izvor: YouTube/ Sky News

(Mondo)