Svet

EVROPA ZAVRŠAVA SA KORONOM OVOG PROLEĆA, SZO NAJAVLJUJE KRAJ! Stigao i odgovor stručnjaka - Šta ako se pojavi NOVI SOJ?

Autor Ivana Lazić

Evropa ulazi u završnicu pandemije.

Izvor: Kurir/Ana Paunković

Nakon što su najavili pravi cunami omikron soja, što se i dogodilo, iz SZO sada najavljuju dobre vesti navodeći da bi Evropa konačno mogla da uđe u "mirniji period". Ovo je prvi put od početka epidemije da SZO daje pozitivne prognoze. Po svemu sudeći, situacija je počela polako da se smiruje i sve je više zemalja koje ukidaju epidemiološke mere. Visok broj vakcinisanih, ali i blaga klinička slika zaraženih omirkon sojem, razlog su za sve veći optimizam i od strane stručnjaka. 

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge, naime, izjavio je danas da kontinent trenutno najverovatnijeulazi u završnicu pandemije i da će kriva smrtnih slučajeva od kovida početi da stagnira. Kluge navodi 3 faktora zbog kojih bi većina evropskih zemalja mogla da pobedi kovid. To su, pre svega, visok nivo imunizacije i preležane infekcije, tendencija virusa da se manje širi kada dođe veća temperatura i zbog manje opasnosti od omikron soja, preneo je AP.

Sa dolaskom prolećnih dana, ulazimo u miriniji peirod epidemije, a ljudi će biti otporniji na potencijalno povećanje u transmisiji. Ako se pojavi novi soj, Kluge je rekao da bi zdravstvene vlasti u Evropi trebalo da bolje odbrane novi talas, s obzirom na imunizaciju, kao i na nastavak kampanje za vakcinaciju, zajedno sa ostalim intervencijama zdravstvenih ustanova.

"Ovo, međutim, zahteva drastično i beskompromisno povećanje u vakcinaciji i deljenje vakcina širom Evrope i dalje", naglasio je Kluge

TEvropski region prošle nedelje zabeležio je 12 miliona novih slučajeva korone, što je najveći porast od početka pandemije i da ga je izazvao omikron.

(MONDO)