Svet

NATO ĆE EVROPU UVUĆI U RAT SA RUSIJOM, A MI IMAMO NUKLEARKE! Oštro upozorenje Putina - Niko vas neće ni pitati!

Autor Tamara Sekulović

Predsednik Rusije zabrinuo je mnoge nakon što je pomenuo nuklearno oružje.

Izvor: YouTube/printscreen/RT

Predsednik Rusije Vladimir Putin oglasio se nakon diplomatskog razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i izneo zabrinjavajuća upozorenja. On je istakao da će evropske zemlje biti automatski uvučene u vojni konflikt sa Rusijom ukoliko se Ukrajina učlani u NATO i da u takvoj krizi "nema pobednika".

"Želim da ovo istaknem još jednom. Pričao sam o tome, ali bih voleo da me konačno svi čuju. Da li vi razumete ili ne, da ako se Ukrajina učlani u NATO i pokuša da vrati Krim uz pomoć vojske, evropske zemlje će automatski biti uvučene u ratni konflikt sa Rusijom. Naravno, vojni potencijali NATO i Rusije se u neuporedivi, mi razumemo to", istakao je Putin, pa dodao:

"Ali takođe znamo da je Rusija jedna od vodećih zemalja po nuklearnom naoružanju i po nekim novijim statistikama, čak je i jača od mnogih drugih. Tu neće biti pobednika, a vi (stanovnici evropskih zemalja) ćete biti uvučeni u ovaj konflikt protiv vaše volje. Nećete stići ni da trepnete kada pokrenu Član 5 (kolektivnu odbranu NATO članica). Ni predsednik Makron, ni ja ne želimo ovo", rekao je on.

Francuski lider je otputovao u Moskvu na razgovore usred sukoba između Istoka i Zapada oko jačanja ruske vojske u blizini Ukrajine i kampanje Kremlja za bezbednosne "garancije" iz Vašingtona koje bi uključivale zaustavljanje širenja NATO-a.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora, Putin je rekao da su brojne Makronove ideje o bezbednosti realne i da će njih dvojica ponovo razgovarati kada Makron otputuje u Kijev da se sastane sa ukrajinskim rukovodstvom.

"Nekoliko njegovih ideja, predloga, o kojima je verovatno još rano govoriti, mislim da je sasvim moguće napraviti osnovu za naše dalje zajedničke korake", rekao je on i dodao: "Dogovorili smo se da ćemo se posle njegovog putovanja u ukrajinsku prestonicu ponovo čuti i razmeniti mišljenja o ovom pitanju", rekao je on.

Rusija je poslala više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, izazivajući strah da Moskva možda planira invaziju. Rusija je odbacila te navode.

(Mondo)