Svet

ČUVAR VIDEO SLIKU OD MILION DOLARA I UZEO HEMIJSKU! Ceo svet u čudu zbog 4 stvari koje je DOCRTAO - odmah dobio OTKAZ

Autor Ivana Lazić

Čuvar je radio za privatnu kompaniju za obezbeđenje i nakon incidenta dobio je otkaz.

Izvor: the yelstin center/printscreen

Zaludni čuvar oštetio je čuvenu sliku "Tri figure" Ane Leporskaje, nakon što je prvog radnog dana iz dosade, hemijskom olovkom crtao po njoj. Vredna avangardna slika poslata je na restauraciju. Njemu su privukle pažnju bezlične figure na umetničkom delu u ruskoj galeriji.

On je docrtao oči na dve figure, dok je treća figura na čuvenoj slici ostala neoštećena. Posetioci su još u decembru primetili oštećenje slike, a sada je utvrđeno i ko je vandal.

Tri figure“ Ane Leporskaje naslikane su između 1932. i 1934. godine i bile su osigurane na 75 miliona rubalja (1.3 miliona dolara, 740.000 funti). Delo je bilo izloženo kao deo izložbe apstraktne umetnosti u Predsedničkom centru Boris Jeljcin u Jekaterinburgu.

Čuvar je radio za privatnu kompaniju za obezbeđenje i nakon incidenta dobio je otkaz. 

"Njegovi motivi su još uvek nepoznati, ali administracija veruje da je to bila neka vrsta propusta u razumu", rekla je  Kustos izložbe, Ana Rešetkina.

Mastilo je malo prodrlo u sloj boje, "pošto titanijumska bela koja se koristi za farbanje lica nije prekrivena autorskim lakom, kao što je to često slučaj u apstraktnom slikarstvu tog vremena", napisao je Ivan Petrov u "Art Newspaper".

Srećom vandal je crtao olovkom bez jakog pritiska, pa slika nije pretrpela velika oštećenja. Stručnjaci za restauraciju u Tretjakovu procenjuju da bi restauratorski radovi koštali 250.000 rubalja (4.600 dolara). Jeljcin centar je od tada postavio zaštitne ekrane preko preostalih dela na izložbi.

(Mondo)

Tagovi