Svet

PORUKA IZ MOSKVE - BOLI NAS D**E ZA SANKCIJE! Ruski ambasador pobesneo na Zapad: Samo vršite pritisak, pa ĆETE VIDETI!

Autor Uroš Matejić

Ruski diplomata optužio je SAD i NATO da podstiču tenzije u Evropi.

Izvor: Profimedia/Youtube/Screenshot/ Ruptly

Moskva "ne mari" za opasnost od zapadnih sankcija u slučaju invazije na Ukrajinu, otvoreno je rekao ruski ambasador u Švedskoj. 

"Izvinite na jeziku, ali boli nas d**e za sankcije", rekao je Viktor Tatarintsev stokholmskom dnevniku Aftonbladet. SAD, Britanija i EU zapretile su da će uvesti nove kazne Rusiji ako napadne Ukrajinu. Moskva je, u međuvremenu, negirala bilo kakve planove da napadne svog suseda.

Ruski diplomata optužio je SAD i NATO da podstiču tenzije u Evropi. "Širenje NATO-a najveća je pretnja Rusiji", rekao je Tatarintsev. Rusija traži pravno obavezujuća uveravanja da zapadni vojni blok neće nastaviti da se širi na istok. Ovo bi praktično sprečilo zemlje poput Ukrajine da se pridruže alijansi.

NATO je, međutim, odbio da napusti svoju takozvanu "politiku otvorenih vrata" prihvatanja novih članica.

Veći pritisak, jači ruski odgovor

“Nove sankcije nisu pozitivne, ali nisu ni tako loše kako ih Zapad predstavlja”, dodao je Tatarintsev.

Tatarintsev smatra da zapadne zemlje ne shvataju ruski mentalitet, pa je objasnio: "Što više Zapad vrši pritisak na Rusiju, to će ruski odgovor biti jači".

Vašington kaže da se boji "iminentne” invazije te ukazuje na to da je Moskva razmestila više od 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice te je započela vojne manevre u Crnom moru i Belorusiji, de facto okružujući zemlju.

Ali je Tatarintsev u intervjuu pokušao uveriti novinare u suprotno - da Rusija pokušava izbeći rat - "Ovo je najiskrenija želja naših političara. Poslednja stvar koju ljudi u Rusiji žele je rat".