Svet

PUTIN MOŽE DA POVUČE OBARAČ U BILO KOM TRENUTKU! Rusija gomila trupe, Bela kuća u panici - "Ruski predsednik ne blefira"

Autor Uroš Matejić

Američki odbrambeni zvaničnici rekli da je invazija još uvek moguća.

Izvor: YouTube/Screenshot/The Sun/Profimedia

Pentagon je u sredu istakao da su se ruski avioni tokom vikenda približili avionima američke mornarice u Sredozemnom moru. Iako takve interakcije nisu retke između SAD i Rusije, ova se dogodila u vreme pojačanih tenzija između dve zemlje zbog ruskog vojnog nagomilavanja duž granice sa Ukrajinom.

Ruski avioni približili su se grupi od tri aviona tipa "P-8A" američke mornarice dok su leteli u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Sredozemnog mora. "Iako niko nije povređen, ovakve interakcije mogle bi da dovedu do pogrešnih procena i grešaka koje vode ka opasnijim ishodima", rekao je kapetan Majk Kafka, portparol Pentagona.

Neimenovani američki zvaničnik kaže da se u jednom trenutku jedan ruski avion približio američkom na nekoliko metara. Podaci o praćenju koje je objavio Flightradar24.com pokazali su da američki osmatrački avioni i dalje vrše operacije nad Evropom, dok su američki odbrambeni zvaničnici rekli da je invazija još uvek moguća.

Bela kuća je saopštila da nema dokaza da Vladimir Putin povlači svoje trupe sa ukrajinske granice, a državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Rusija i dalje gomila vojne jedinice. Kristina Kvien, najviši američki diplomata u Ukrajini, u sredu je nazvala Rusiju "nasilnicima" i rekla da ruski predsednik Vladimir Putin ne blefira.

Izvor: Profimedia

Blinken je u sredu ujutru rekao da Vladimir Putin pomera vojne jedinice ka granici sa Ukrajinom i da nije video nikakve dokaze o tvrdnjama Rusije da povlači trupe. Blinken je dodao da Moskva i dalje može da "povuče okidač" u bilo kom trenutku.

Njegovi komentari usledili su u trenutku kada je Bela kuća pokušavala da pronađe diplomatsko rešenje nakon što je predsednik Bajden u utorak obećao da će braniti saveznike u NATO, 

Predsednik Bajden će takođe razgovarati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u sredu nakon njegovog putovanja u Moskvu, dok je najviši diplomata Kremlja Sergej Lavrov rekao da je "zbunjen histerijom" oko mogućnosti vojnog sukoba.

(Mondo)