Svet

ESKALACIJA NA ISTOKU, RUSIJA OPASNO ZAPRETILA: Spremna vojna intervencija, poslat važan dokument Vašingtonu

Autor Ivana Lazić

Moskva insistira na povlačenju svih američkih snaga i oružja raspoređenih u središnjoj i istočnoj Evropi, u jugoistočnoj Evropi i u baltičkim zemljama.

Izvor: Profimedia

Rusija je u četvrtak zapretila da će reagovati, uključujući vojno, ako Sjedinjene Države odbiju njene glavne sigurnosne zahteve, uključujući povlačenje američkih snaga iz središnje i istočne Europe i baltičkih zemalja.

"Ako američka strana ne bude spremna na dogovor u pogledu čvrstih pravnih garancija za našu sigurnost (...) Rusija će biti prisiljena da reaguje, u prvom redu sprovođenjem mera vojnog i tehničkog karaktera", poručilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova u svom odgovoru na američke predloge da pregovaraju o evropskoj sigurnosti.

Moskva insistira na "povlačenju svih američkih snaga i oružja raspoređenih u središnjoj i istočnoj Evropi, u jugoistočnoj Evropi i u baltičkim zemljama" i očekuje takođe predloge Zapada u pogledu zahteva da se "odrekne svakog budućeg proširenja NATO-a".

"Ruski predlozi su celina su i moraju biti razmotreni kao celina ne isključujući neke od njenih delova", navodi se u odgovoru.

Moskva je u tom istom dokumentu naglasila da ne planira invaziju na Ukrajinu iako je na njenim granicama rasporedila više od 100.000 vojnika. Rusija smatra da je Zapad optužuje da planira napad kako bi izvršio "pritisak i umanjio važnost ruskih predloga o sigurnosnim garancijama" koje traži.

Zapad je odbio ruske zahteve iznesene u decembru prošle godine, ali je predložio pregovore o pitanjima kao što je razoružanje. Moskva je na te predloge danas odgovorila navedenim porukama.

Podsetimo, Rusija je danas proterala zamenika šefa diplomatske misije SAD Barta Gormana. Za sada nije poznat razlog, a Vašington ovu odluku Moskve smatra neopravdanom jer je, kako navode, Gorman imao trogodišnju vizu i njegov boravak u Rusiji nije bio duži od tri godine. Amerika sada razmišlja o recipročnim merama.

(Mondo)