Svet

POČELA EVAKUACIJA IZ DONBASA U RUSIJU: Tenzije na vrhuncu, gomila se ubojito naoružanje! "Zelenski će narediti ofanzivu"

Autor Petar Latinović

Vašington i njegovi saveznici izrazili strah da bi porast nasilja u regionu mogao da bude deo ruskog izgovora za invaziju na Ukrajinu.

Izvor: Profimedia

Lider proruskih separatista u istočnoj Ukrajini najavio je evakuaciju stanovnika njegovog otcepljenog regiona na jugoistok Rusije u petak nakon pojačanog granatiranja. Denis Pušilin, šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike, rekao je da je Rusija pristala da obezbedi smeštaj za ljude koji odlaze i da žene, deca i stari treba da budu prioritet.

Rojters  javlja da u glavnom gradu regiona Donjeck još nema znakova evakuacije.

"Od danas, 18. februara, organizovana je masovna centralizovana evakuacija stanovništva u Rusku Federaciju. Prvo treba evakuisati žene, decu i stare. Poslednjih meseci primećujemo svakodnevno povećanje broja vojnog osoblja i ubojitog naoružanja od strane Ukrajine, uključujući i raketne sisteme Smerč i Uragan, NLAV raketne bacače duž cele linije kontakta. Danas je njihovo oružje upereno u civile, u nas i našu decu. Oružane snage neprijatelja su u borbenim sastavima i spremne su za nasilno zauzimanje Donbasa", rekao je Pušilin.

On je istakao da će predsednik Ukrajine uskoro izdati naređenje vojsci da pređe u ofanzivu. Cilj je da se sprovede plan za invaziju na teritoriju Donjecke i Luganske Narodne Republike. Trebalo bi istaći da su Vašington i njegovi saveznici izrazili strah da bi porast nasilja u regionu mogao da bude deo ruskog izgovora za invaziju na Ukrajinu. Tenzije su već bile pojačane zbog gomilanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Rusija je izrazila zabrinutost u petak zbog naglog povećanja granatiranja u regionu poznatom kao Donbas. napominje se da nekoliko stotina hiljada ljudi planira da napusti Donjecku Narodnu Republiku u rusku oblast Rostov, navodi novinska agencija Interfaks, pozivajući se na izvor u parlamentu samoproglašene republike.

(MONDO)