Svet

PUTINU ODOBREN KLJUČNI POTEZ - EVO ŠTA TO ZNAČI: Odluka parlamenta otvara put RUSKOJ VOJSCI, ovo će odmah da urade!

Autor Tamara Sekulović

Ruski senat odobrio je predsednikov zahtev za raspoređivanje vojske.

Izvor: Profimedia/YouTube/Printscreen/Ruptly

Predsednik Vladimir Putin zatražio je od gornjeg doma ruskog parlamenta da koristi oružane snage zemlje u inostranstvu, rekao je predsednik senata u utorak, a sada je ruski senat jednoglasno izglasao Putinu ovlašćenja da raspoređuje oružane snage Rusije u inostranstvu.

Ruski parlament je ovime ratifikovao sporazume sa dva separatistička ukrajinska regiona, korak koji će sada da otvori put Moskvi da tamo izgradi vojne baze, usvoji zajednički odbrambeni stav i pooštri ekonomsku integraciju.

Uoči glasanja, predstavnici komiteta su rekli da podržavaju odobrenje, sugerišući da bi trupe mogle da budu poslate u Donbas kao mirovne snage. Valentina Matvijenko, predsednica Saveta Federacije Rusije, rekla je da će vojnici tamo "stvoriti normalne uslove za život ljudi i obezbediti bezbednost".

Predsednik Vladimir Putin priznao je u ponedeljak samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku i Lugansku Narodnu Republiku kao nezavisne države, prkoseći upozorenjima Zapada da bi takav korak bio nezakonit i ubio mirovne pregovore.

(Mondo/RT)