Uživo

ALARM U KIJEVU, GRAĐANI MORAJU U SKLONIŠTA! Odjekuju EKSPLOZIJE širom glavnog grada Ukrajine, oglasio se Zelenski

Pratite sukob Rusije i Ukrajine uživo, u toku je bitka za Kijev!

Predsednik Volodimir Zelenski obratio se u subotu uveče, pozdravivši odluku Zapada da se Rusija izbaci SVIFT sistema, a u toku dana je ponovo poslao poruku svojim građanima.

Sukobi u Ukrajini nisu jenjavali ni trećeg dana, a nakon što je ukrajinska strana odustala od pregovaračkog procesa, svim ruskim jedinicama naređeno je da razvijaju ofanzivu u svim pravcima u skladu sa planom operacije.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije prikazalo je prvi snimak iz nuklearne elektrane u Černobilju

Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli su niz sankcija ruskim zvaničnicima, biznismenima, bankama i privrednim sektorima zbog tekuće vojne operacije Moskve u Ukrajini, koju je ruski predsednik Vladimir Putin okarakterisao kao "specijalnu vojnu operaciju“.

Alternativa sankcionisanju Rusiji da bi je kaznila za njenu "invaziju" na Ukrajinu bio bi početak "trećeg svetskog rata", rekao je američki predsednik Džo Bajden.

Pročitajte u sekciji "Razvoj događaja" kako je izgledao treći dan rata u Ukrajini.

(MONDO)

0:20

Oglasio se Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je potez Zapada da se Rusija isključi iz "globalne finansijske civilizacije" u video poruci u subotu.

Obraćanje Zelenskog
Izvor: YouTube/Reuters

0:09

Žestoko granatiranje u Harkovu

Harkov trenutno: 

23:56

Odjekuju eksplozije širom Kijeva

 Kako se vidi na društvenim mrežama večeras su Kijevom počele da odjekuju stravične eksplozije.

23:51

Zapad isključuje odabrane ruske banke iz SVIFT

Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Sjedinjene Države upravo su objavile koordinisano saopštenje u kojem osuđuju rusku invaziju, piše BBC.

"Dok ruske snage pokreću napad na Kijev i druge ukrajinske gradove, rešeni smo da nastavimo da namećemo troškove Rusiji koji će dodatno izolovati Rusiju od međunarodnog finansijskog sistema i naših ekonomija", kažu oni.

23:41

Realna pretnja za Putina

Kijev je usmeren na stvaranje balističkih raketnih sistema pri čemu bi udari mogli da budu izvedeni i po teritoriji Rusije, rekao je direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin. Ukrajina ima za to potencijal, dodao je on.

"Oni imaju legendarna dnjepropetrovska preduzeća, tamo postoji izuzetan potencijal. Sada su usmereni na stvaranje balističkih kompleksa koji imaju realnu mogućnost za udare po našoj teritoriji", rekao je Rogozin u emisiji "Solovjov lajv". On je dodao ni za jedan konstruktorski kolektiv ne predstavlja veliki problem da poveća domet sistema "Grom" koji se sad koristi u Ukrajini.

23:18

EU zatvara vazdušni prostor za ruske aviokompanije

Zemlje EU zatvaraju vazdušni prostor za ruske aviokompanije, rekao je novinar berlinskog biroa TV kanala ARD, pozivajući se na dobro obavešteni izvor.

Ranije je jedan broj evropskih zemalja već zatvorio vazdušni prostor za ruske aviokompanije: Slovačka, Litvanija, Rumunija, Češka, Poljska. Svoju nameru da to učini objavila je i Nemačka.

23:02

Hrvatski dobrovoljci odlaze u Ukrajinu

Kako prenose hrvatski mediji, prvi hrvatski dobrovoljci odlaze da brane Ukrajinu u ratu protiv Rusije. Oni dodaju da odlaze na ratište u Ukrajinu kako bi se borili na strani ukrajinske vojske.

To je potvrdio na svom Tviter nalogu i reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo: "Jedna veća grupa dobrovoljaca kroz nekoliko dana bi trebala da se pridruži ukrajinskoj vojsci. Imaju vojno iskustvo od ranije i puni su morala i želje da pomognu ukrajinskoj vojci", javlja Čorkalo. 

22:32

Kijev očekuje jak vazdušni napad

Kako javljaju lokalni ukrajinski mediji, očekuje se bombardovanje Kijeva: "Građani Kijeva sada moraju da dođu do najbližeg skloništa. Očekuje se jak vazdušni napad", stoji u objavi na Tviteru.

Izvor: YouTube/printscreen/The Guardian

21:49

Ukrajina počela da zatvara granice

Ukrajina zatvara svoje granice prema Rusiji i Belorusiji, saopštio je premijer Denis Šmihail.

U video izjavi koja je objavljena na Telegramu on je rekao da će samo građanima Ukrajine biti dozvoljeno da pređu iz Rusije i Belorusije u Ukrajinu. On međutim nije saopštio kada će zatvaranje granica stupiti na snagu.

21:42

Ukrajina pokušava da angažuje Ilona Maska

Ukrajinski vicepremijer Mihail Fedorov pozvao je danas izvršnog direktora kompanije "Spejs Iks" Ilona Maska da ustupi Ukrajini stanice "Starlinka" i iskoristi svoju javnu platformu da bi, kako je naveo, "podstakao razumne Ruse" da se usprotive svojoj vladi.

Maskov "Starlink" projekat predstavlja ambiciozan pokušaj instaliranja mreže satelita u Zemljinoj orbiti kako bi internet bio dostupan širom sveta. Do sada je "Spejs Iks" u orbitu uputio više od 1.700 "Starlink" satelita, a prema planovima kompanije milijardera ukupno bi trebalo da ih bude više od 40.000.

21:15

Roman Abramovič napustio Čelsi posle 19 godina!

Pod velikim pritiskom i novim sankcijama engleskih vlasti, ruski milioner Roman Abramovič (55) napustio je Čelsi posle 19 godina! On je prepustio klub poverencima klupske dobrotvorne fondacije i tako se praktično povukao sa čela "plavaca", aktuelnih šampiona Evrope.

Prema nezvaničnim informacijama, imigracioni službenici u Engleskoj dobili su navodno instrukcije da Abramoviču zabrane povratak u tu zemlju jer ga je Aleksej Navaljni, ruski opozicionar, okarakterisao kao jednog od ključnih saradnika Vladimira Putina.

21:10

Nemačka poslala oružje Ukrajini

Nemačka je odlučila da Kijevu isporuči 1.000 protivtenkovskih sistema naoružanja, kao i 500 raketa "Stinger" iz zaliha nemačke vojske, saopštio je u subotu portparol vlade Štefen Hebestrajt. Oružje treba da bude isporučeno Ukrajini "što je pre moguće", dodao je on.

Kancelar Olaf Šolc prokomentarisao je odluku nazivajući tekuću rusku vojnu operaciju u Ukrajini "prekretnicom" koja "preti čitavom posleratnom poretku". Berlin je "dužan" da podrži Ukrajinu u odbrani od, kako je on nazvao, "invazione vojske Vladimira Putina".

19:58

Eksplozija u Lugansku

U gradu Rovenki u Lugansku došlo je do eksplozije, a navodno je raketa pogodila naftovod. Lokalne vlasti ne isključuju mogućnost raketnog napada, rekao je za RIA Novosti predstavnik vlasti LNR.

"Snažna eksplozija u Rovenki, LNR. Mogući raketni napad na skladište nafte. Hitne službe su izašle na mesto uzbune, razlozi se utvrđuju", rekao je predstavnik vlasti Luganska.

19:38

Alternativa je Treći svetski rat

Predsednik SAD Džozef Bajden večeras se obratio i otkrio alternativu ogromnim sankcijama Rusiji zbog situacije u Ukrajini. On je jasno poručio: "Alternativa je Treći svetski rat".

"Imate dve opcije, započnite Treći svetski rat, uđite u rat sa Rusijom, u suštini. Ili, uverite se da zemlja koja se ponaša tako suprotno međunarodnom pravu na kraju plati cenu za to što je to uradila", rekao je Bajden u intervju sa voditeljem podkasta Brajanom Tajlerom Koenom u subotu.

Bajden
Izvor: Youtube/Brian Tyler Cohen

19:10

Novo obraćanje predsednika Ukrajine

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas se ponovo obratio i izneo najnovije detalje vezane za situaciju u Ukrajini. Zelenski je ukazao na spremnost Ukrajinaca da brane svoju državu.

"Spremnost Ukrajinaca da brane svoju državu, naša solidarnost i hrabrost - razbio je scenario okupacije naše zemlje. Svet je video da su Ukrajinci moćni. Ukrajinci su hrabri. Ukrajinci su na svojoj rodnoj zemlji i nikada je se neće odreći. Stoga nije iznenađujuće što takvi ljudi uvek imaju prijatelje moćnije od neprijatelja", izjavio je on.

Obraćanje Zelenskog
Izvor: Youtube/Факти ICTV

18:57

Erdogan razgovarao sa Zelenskim

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i njegov ukrajinski kolega Vladimir Zelenski razgovarali su danas telefonom kako bi se usredsredili na najnovija dešavanja u Ukrajini, saopštio je kabinet predsednika Turske.

Predsednik Turske je naglasio da ulaže napore da se primirje proglasi što je pre moguće, što bi obezbedilo da više ne bude poginulih i da Ukrajina ne pretrpi veću štetu, dodaje se u saopštenju. Erdogan je, takođe, izrazio žaljenje zbog pogibije ukrajinskih građana u ruskom napadu.

18:45

Ruska vojska zauzela aerodrom Berdjansk

Kako je objavilo gradsko veće Berdjanska, ruska vojska je zauzela aerodrom u tom gradu.

Berdjansk je lučki grad u Zaporoškoj oblasti (pokrajina) na jugoistoku Ukrajine.

18:09

Invazija ne ide po planu?

Istorija je pokazala da je mnogo lakše započeti rat nego ga okončati. To je svakako tačno za invaziju na Avganistan predvođenu od strane SAD 2001. i Iraka 2003. A isto bi se moglo ispostaviti i za predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, zaključio je britanski Bi-Bi-Si.

Postoji stari aksiom da vojni planovi nikada ne prežive prvi kontakt sa neprijateljem. Čini se da je to tačno za ruske snage u Ukrajini, tvrde sagovornici engleskih novinara. Ed Arnold, ekspert za evropsku bezbednost u Kraljevskom institutu za ujedinjene službe, opisuje početni napad Rusije kao "nepovoljan" i "sporiji nego što se očekivalo", preneo je BBC.

17:17

Video snimak "Duha iz Kijeva" je lažan

Kako su javili strani mediji, široko rasprostranjen video snimak "Duha iz Kijeva", pilota borbenog aviona za kojeg se priča da je oborio nekoliko ruskih aviona, je navodno lažan. Podsetimo, u četvrtak su društvene mreže bile preplavljene nepotvrđenim tvrdnjama da je ukrajinski pilot MiG-29 oborio šest aviona prvog dana ruske invazije na Ukrajinu.

Prema jednoj objavi na društvenim mrežama, "Duh iz Kijeva" je oborio dva SU-35, jedan SU-27, jedan MiG-29 i dva SU-25.

16:25

Novo naređenje Rusa: Ofanziva u svim pravcima

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je da je nakon odbijanja Ukrajine da pregovara, dato novo naređenje. Ono se odnosi na razvitak ofanziva u svim pravcima.

Rusko Ministarstvo odbrane: "Nakon što je ukrajinska strana odustala od pregovaračkog procesa, danas je svim jedinicama naređeno da razvijaju ofanzivu u svim pravcima u skladu sa planom operacije", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Napominje se da grupe trupa DNR i LNR nastavljaju ofanzivu uz vatrenu podršku Oružanih snaga Rusije. Jedinice snaga LNR napadaju u pravcu sela Rubižnoje.

16:18

Orban podržao EU

Mađarska će podržati sve sankcije Evropske unije protiv Rusije i neće ništa blokirati, rekao je u subotu premijer Viktor Orban, koji se nalazi na ukrajinsko-mađarskoj granici.

"Mađarska je jasno stavila do znanja da podržavamo sve sankcije, tako da nećemo ništa blokirati, tako da ono što premijeri Evropske unije budu u stanju da dogovore, mi to prihvatamo i podržavamo. Ovo je vreme da budemo ujedinjeni, to je rat, rekao je on i dodao da su mirovni pregovori najvažniji", rekao je on novinarima na engleskom.

14:56

Iz Ukrajine stižu oprečne informacije

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog potvrdio je za "Stranu" da je Ukrajina odbila da pregovara sa Rusijom. Aleksej Arestovič kazao je da su zahtevi ruske strane bili "previše drski" i više nalik pokušaju da nasilno dovede Ukrajinu do kapitulacije.

Ali, Si-En-En javlja da je neimenovani ukrajinski zvaničnik demantovao da je Ukrajina odbila pregovore.

14:25

Vladimir Putin naredio obustavu vojnih operacija, pa povukao odluku

Vladimir Putin naredio je u petak obustavu operacije vojske u Ukrajini do pregovora, ali je ubrzo povukao tu odluku, nakon što je Kijev odbio pregovore. Ovo je izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi RIA.

Kako se navodi, Putin je naredio obustavu operacija u petak, jer se očekivalo da će dve strane sesti za pregovarački sto, ali se to nije dogodilo.

13:45

VIDEO: Ko je pogodio zgradu, i da li će se ona srušiti?

Dopisnica Si-En-Ena, Klarisa Vord, javila se uključenjem ispred zgrade i potvrdila da postoji strah da će se ona urušiti.

Snimak pogođene zgrade uznemirio je svet, a Vordova je rekla da se i dalje vidi dim kako izlazi iz dela u koji je udario projektil. Navodno je šestoro ljudi ranjeno ali to još uvek nije potvrđeno. Vordova je podvukla i da Ukrajina tvrdi da je zgradu pogodio ruski projektil, ali da Rusija, sa svoje strane, navodi da je u pitanju bio zalutali odbrambeni projektil ukrajinske vojske.

"Ovo je grad od skoro tri miliona ljudi, i mi smo u prilično centralnom delu, nije ovo periferija. Zamislite kako je bilo strašno ljudima koji su spavali, tek se budili ili doručkovali sa porodicom, kada je zgrada u kojoj žive pogođena", rekla je ona.

Vordova je kazala i da su na licu mesta ekipe koje pokušavaju da postave skele oko zgrade jer postoji opasnost da će se višespratnica urušiti zbog nanete štete. Pogledajte!

Dopisnica CNN ispred pogođene zgrade u Kijevu
Izvor: youtube/CNN
13:23

Policijski čas u Kijevu!

"Zabrana kretanja uvodi se da bi se prestonica efikasnije odbranila, i da bi stanovnici billi bezbedni. Svi civili zatečeni na ulici tokom zabrane kretanja biće smatrani pripadnicima neprijateljskih grupa za sabotažu i osmatranje. Molim vas da tretirate ovu situaciju sa razumevanjem i ne izlazite iz kuće", objavio je gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko.

13:10

Francuzi zaplenili ruski trgovački brod?

Francuska pomorska policija je u subotu rano ujutro u kanalu La Manš zaplenila brod koji bi prema francuskim vlastima mogao da pripada ruskoj kompaniji osumnjičenoj za kršenje trgovinskih sankcija povezanih sa ratom u Ukrajini.

12:41

Zelenski napustio Kijev?

Predsednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin izjavio je da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski "žurno napustio Kijev i prešao u Lavov". Kako je precizirao, on ni u petak nije bio u Kijevu, a snimke koje pušta na društvenim mrežama su, tvrdi, snimljene unapred. Ukrajinska ambasada u Velikoj Britaniji tvrdi da je Zelenski i dalje u Kijevu.

12:11

Oglasio se Dmitrij Medvedev

Bivši premijer Rusije, Dmitrij Medvedev, oglasio se danas i rekao da Rusiji nisu potrebne diplomatske veze sa Zapadom, nakon talasa sankcija Rusiji koje su najavile zapadne zemlje.

"Ne trebaju nam diplomatske veze sa Zapadom ", rekao je Medvedev, koga je Vladimir Putin smenio sa mesta premijera 2020. godine, a sada je predsedavajući moskovskog Saveta bezbednosti.

11:23

Vladimir Putin odrastao u nemaštini

Vladimir Putin rođen je 7. oktobra 1952. u Lenjingradu, danas Sankt Peterburg. U Drugom svetskom ratu, Lenjingrad je bio pod opsadom 900 dana. Više od milion ljudi umrlo je od gladi, porodice su bile uništene, njegov otac je išao u borbu, a Putin je u jednoj od svojih knjiga napisao da je njegova majka bila na ivici smrti tokom rata.

Izvor: Profimedia

10:51

Beba rođena na stanici podzemne železnice

Svetski mediji prenose vest da je rođena beba noćas u improviziranom skloništu, zapravo u podzemnoj stanici metroa u Kijevu, gde je od početka ruske invazije, veliki broj ljudi potražio spas. 

10:12

35 ljudi ranjeno tokom noći, među njima i dvoje dece

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je 35 ljudi ranjeno u borbama tokom noći u Kijevu. Među njima je i dvoje dece. Još nije jasno da li je mislio samo na civile. On je dodao da trenutno nema većeg ruskog vojnog prisustva u Kijevu, ali je rekao da su ruske diverzantske grupe aktivne.

9:49

Evakuisana ambasada Ukrajine u Moskvi

Ukrajinska ambasada u Moskvi evakuiše se u Letoniju. Ovu vest je jutros saopštio portparol letonskog ministarstva spoljnih poslova.

9:16

Kazahstan odbio da pošalje svoje trupe u Ukrajinu

Kazahstan je odbio zahtev da se njegove trupe pridruže ofanzivi u Ukrajini, objavili su kazahstanski zvaničnici.

Osim toga, bivša sovjetska republika rekla je da ne priznaje nezavisnost separatističkih republika Donjecka i Luganska koje je pre nekoliko dana priznao Vladimir Putin.

8:36

Objavljen snimak pogođene zgrade, iznose stanare

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je snimak i fotografije stambene zgrade koja je pogođena projektilom. Na snimku se vidi kako reaguju Hitna pomoć i vatrogasci i pružaju pomoć stanarima, od kojih neke i iznose na rukama.

8:10

Pogođena stambena zgrada?

"Naš lepi, mirni grad preživeo je još jednu noć napada ruskih kopnenih i vazdušnih snaga. Jedan od projektila pogodio je stambenu zgradu u Kijevu. Zahtevam od sveta, potpuno izolujte Rusiju, izbacite ambasadore, uvedite embargo na naftu i uništite joj ekonomiju. Zaustavite ruske ratne zločince", napisao je na Tviteru Dmitro Koleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova.

8:00

Internet je bojno polje 21. veka

Pročitajte detalje sajber sukoba Ukrajine i Rusije

7:58

NATO aktivirao posebnu jedinicu

General Tod Volters potvrdio je da je prvi put u istoriji specijalna jedinica za odgovore NATO aktivirana, i da je trenutno u pripravnosti zbog situacije u Ukrajini. Pročitajte šta je specijalna jedinica NATO snaga.

Izvor: YouTube/Defense&Aerospace report

7:30

Zelenski odbio da se evakuiše

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opet se oglasio i naveo da se šire lažne vesti da je pozvao vojsku svoje zemlje da položi oružje. 

"Na Internetu je mnogo lažnih vesti o tome da sam pozvao vojsku na povlačenje i da se ljudi evakuišu. Tu sam, nećemo položiti oružje, branićemo svoju zemlju", rekao je Zelenski koji je odbio ponudu da se evakuiše. Pogledajte!

6:14

"Nešto nije u redu s Putinom"

Američki senator, član Obaveštajnog komiteta, objavio je da "nešto nije u redu s Putinom" i da se to vidi. Marko Rubio je naveo da ne sme da iznosi više informacija ali je objasnio na osnovu čega je to zaključio.

5:58

"Držimo hordu pod kontrolom"

"Kijev independent" navodi da se u gradu čulo više od 50 eksplozija, ali Sekretar veća nacionalne bezbednosti i odbrane Oleksij Danilov rekao je da ukrajinska vojska drži situaciju pod kontrolom.

"Zaustavićemo rusku hordu svim raspoloživim sredstvima", rekao je on.

5:36

Borbe na ulicama?

Bi-Bi-Si javlja da se borbe odvijaju na ulicama Kijeva, građani su upozoreni da ne izlaze iz kuća i da ne prilaze prozorima ili terasama. Ranije je na televiziji emitovano uputstvo kako se pravi Molotovljev koktel.

5:30

Kijev je opkoljen

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da Rusija napada Kijev sa više frontova ali da ukrajinska vojska pruža snažan otpor. Navodno su Rusi prišli i Marijupolju i Melitopolju na jugu zemlje, i to uz pomoć amfibijskih vozila.

5:20

Treći dan sukoba - bitka za Kijev

Ostanite uz MONDO, pratimo sukobe u Ukrajini iz minuta u minut.

Ukratko

  • Sukobi ušli u treći dan
  • Ruska vojska opkolila Kijev, gradom odjekuju eksplozije
  • Rusi tvrde da je Ukrajina odbila pregovore
učitaj još +