Svet

EVROPSKA UNIJA NAORUŽAVA UKRAJINU: Uvela sankcije Rusiji, pa PRVI PUT u istoriji donela odluku o ORUŽJU!

Autor Jana Desovski

Predsednica Evropske komisiije Ursula fon der Lajen objavila da EU zatvara nebo za ruske komercijane avione zbog agresije na Ukrajinu. Uz to, EU je donela niz mera.

Izvor: Profimedia

Evropska unija je objavila da namerava da počne da finansira isporuku oružja Ukrajini, što je prvi put u  istoriji da je preduzela takav korak. Govoreći na konferenciji za novinare danas popodne, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je taj potez označio "prelomni trenutak".

"EU će po prvi put finansirati kupovinu i isporuku oružja i druge opreme Ukrajini", rekla je Fon der Lajenova.

Ona je takođe najavila niz novih sankcija protiv Rusije i Belorusije, kao i zabranu Rusiji da koristi evropski vazdušni prostor.

"Predlažemo zabranu svih aviona u ruskom vlasništvu, registrovanim u Rusiji i pod ruskom kontrolom.Ove letelice više neće moći da slete, polete ili prelete teritoriju Evropske unije", rekla je.

Navela je da će tim potezom biti obuhvaćeni i privatni avioni ruskih oligarha.

"EU će zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske avione, zatražiti zabranjivanje ruskih državnih medija RT i Sputnjik i ciljati sankcijama ruskog saveznika Bjelorusiju. EU prvi put finansirati kupovinu i isporuku oružja i druge opreme Ukrajini",  rekla je Fon der Lajenova u kratkom saopštenju.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite u našem blogu uživo!

(MONDO)