Svet

ZELENSKI PUSTIO ZATVORENIKE NA SLOBODU! Idu na prvu liniju fronta - "Otplatiće dug na ratištu protiv Rusije"

Autor Uroš Matejić

Ukrajinski lider je rekao da će zatvorenici moći da "svoj dug mogu da otplate na ratištu".

Ukrajinski zatvorenici sa borbenim iskustvom biće pušteni iz zatvora i biće im dozvoljeno da služe svoj dug društvu na prvim linijama sukoba sa Rusijom, saopštio je danas predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinski lider, koji je dobio pohvale iz celog sveta zbog svog odgovora na rusku agresiju, rekao je da će zatvorenici moći da "svoj dug mogu da otplate na ratištu", u predsedničkom video obraćanju jutros.

"Ključ je sada odbrana", dodao je on. Zelenski je takođe uputio apel Evropskoj uniji da njegovoj zemlji odobri "odmah" članstvo u okviru posebne procedure suočene sa ruskim napadom.

Podsetimo, ukrajinski lider (bivši komičar koji je došao na vlast 2019.) objavio je svoju najnoviju video, dok se za "zelenim stolom" odvija razgovor između ruske i ukrajinske strane.

"Apelujemo na Evropsku uniju za hitno pristupanje Ukrajine putem nove posebne procedure", rekao je 44-godišnji lider u novom video obraćanju. On je dodao da je 16 dece poginulo tokom prva četiri dana napada Moskve, a još 45 je ranjeno.

Šefica UN-a za ljudska prava Mišel Bačelet rekla je u ponedeljak da su najmanje 102 civila, uključujući sedmoro dece, ubijena, ali je upozorila da je stvarni broj verovatno daleko veći. "Ukrajinci su pokazali svetu ko smo. I Rusija je pokazala šta je postala", rekao je Zelenski. On je tvrdio da je više od 4.500 ruskih vojnika već izgubilo život tokom napada Kremlja.

(Mondo)