Uživo

RAT U UKRAJINI UŽIVO - POČELA BITKA ZA MARIUPOLJ?! "Okruženi smo, nema izlaza!" U Kijevu odjekuju BOMBE (FOTO, VIDEO)

Pratite sukob Rusije i Ukrajine, sve najnovije vesti iz minuta u minut na jednom mestu!

Izvor: Profimedia

Šesti je dan sukoba u Ukrajini, pregovori delegacija završili su se bez konkretnih zaključaka i biće nastavljeni u narednim danima. 

Ukrajina je pozvala da Rusija bude izbačena iz Interpola, a FIFA i UEFA već su je izbacile iz takmičenja. 

Detaljan izveštaj petog dana sukoba možete pročitati u našem blogu uživo.

23:38

Napadi u Kijevu!

Predgrađa Kijeva poput Rusanivke, Kurenivke, Bojarke i Zuhalnji koja se nalazi pored međunarodnog aerodroma Kijev, večeras su ponovo pod udarom žestoke vatre.

23:23

Ruske snage ulaze u Mariupolj?!

Brojni izvori na društvenim mrežama tvrde da udružene ruske i donjecke oružane snage ulaze sa više strana u ukrajinski grad Mariupolj. Za sada nema zvanične potvrde iz Ukrajine da se ovo zaista događa.

Dopisnih za britanski "Telegraf" objavio je navodnu poruku od ukrajinskog vojnika: "Ako se nešto dogodi, nemojte da nas zaboravite. Okruženi smo u Mariupolju i ne postoji izlaz."

23:15

Azil za ruske vojnike?

Zvaničnici EU razmatraju ponudu azila i statusa izbeglice za vojnike koji žele da napuste rusku vojsku, u slučaju da nisu počinili ratne zločine.

23:04

Oglasio se "Ford"

"Mi u 'Fordu' smo duboko zabrinuti zbog invazije Rusije na Ukrajinu i bezbednosti ukrajinskog naroda. Od ovog momenta 'Ford' obustavlja operacije u Rusiji i preduzima mere za podršku Globalnom fondu za pomoć Ukrajini", objavljeno je u saopštenju kompanije.

22:38

Strah od velikog napada

Hiljade Ukrajinaca koji se trenutno nalaze u glavnom gradu Kijevu, pokušavaju da pobegnu jer strahuju da će uslediti napad velikih razmera, prenosi "Gardijan".

22:36

Putin potpisao ukaz o ekonomskim merama

U saopštenju se navodi da je Putin ovaj ukaz potpisao kako bi zaštitio nacionalne interese, nakon uvođenja oštrih sankcija Rusiji nakon napada na Ukrajinu.

"Od 2. marta 2022. godine zabraniti iznošenje iz Rusije gotovine u stranoj valuti i (ili) monetarnih instrumenata u stranoj valuti u iznosu većem od 10.000 američkih dolara obračunatom po zvaničnom kursu Centralne banke Rusije, utvrđenom na dan iznošenja", navodi se u saopštenju.

22:34

U Harkovu pogođen stambeni kompleks

Eksplozija u blizini bolnice dogodila se nekoliko sati nakon što je vojni udar naneo značajnu štetu zgradi regionalne administracije u Harkovu.

Pojavili su se i snimci na društvenim mrežama gde tvrde da je video sa lica mesta:

22:30

Nove eksplozije kod Kijeva?

U 22.40 časa po lokalnom vremenu nedaleko od granica glavnog grada Kijeva začula se serija eksplozija, javlja CNN.

22:19

"Apple" se ne prodaje više u Rusiji

Kompanija "Apple" potvrdila je da su pauzirali svu prodaju proizvoda u Rusiji kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu. RT News i Sputnjik News, dva državna ruska medija, takođe će biti nedostupni van Rusije.

"Apple" je takođe potvrdio da će ograničiti korišćenje "Apple Pay" i drugih usluga u Rusiji, preneo je Rojters.

22:16

Ruski sportisti ne dolaze u Beograd!

Ruski atletičari neće više moći da nastupaju na velikim takmičenjima, objavila je Svetska atletska federacija. A to znači da ruski atletičari i atletičarke neće nastupiti ni u Beogradu!

Na dvoranskom prvenstvu sveta koje sledi u glavnom gradu Srbije neće biti ruskih i beloruskih sportista.

"Svi sportisti iz Rusije i Belorusije biće isključeni iz takmičenja u doglednoj budućnosti. To se odnosi na Svetsko Atletsko prvenstvo u Oregonu, kao i na Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani u Beogradu 2022. godine i Svetsko prvenstvo u brzom hodanju u Muskatu", navodi se u saopštenju.

21:42

Britanija uvela sankcije Belorusiji

Britanija je uvela sankcije Belorusiji kao odgovor na podršku ruskom napadu na Ukrajinu, najavila je sekretarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Trus.

"Lukašenkov režim aktivno pomaže i podržava rusku ilegalnu invaziju na Ukrajinu i biće primoran da oseti ekonomske posledice svoje podrške Putinu. Pokrenuli smo prvu rundu sankcija protiv beloruskih pojedinaca i organizacija", napisala je Trus na svom Tviteru.

21:32

Ukrajinska poslanica uzela oružje!

Poslanica ukrajinskog parlamenta Kira Rudik objavila je na Tviteru svoju sliku na kojoj drži kalašnjikov dok se sprema da se suoči sa ruskim vojnicima koji se približavaju Kijevu.

U najnovijim objavam na Tviteru, Rudik je istakla da pomaže u snabdevanju i organizaciji pokreta otpora koji se nalazi na ulicama. Ona im donosi vodu, hranu, ali i municiju.

OVDE pročitajte sve o njoj!

20:56

Pogođeno skladište municije u Harkovu?

Ruske snage pogodile su skladište municije na aerodromu Cugajev u Harkovu. Na aerodromu je navodno bilo mnogo ukrajinskih vojnika.

Na mrežama su se pojavili snimci za koje tvrde da su sa lica mesta u trenutku napada:

20:53

Razgovarali Bajden i Zelenski

Američki i ukrajinski predsednim imali su 30-minutni razgovor telefonom. Zelenski je na Tviteru potvrdio da su teme razgovora bile sankcije Rusiji, kao i vojnoj pomoći Ukrajini.

20:30

Poginula dva ukrajinska fudbalera

Dvojica ukrajinskih fudbalera poginuli su tokom invazije Rusije u toj zemlji, potvrdila je FIFPro.

FIFPro, odnosno svetski sindikat profesionalnih fudbalera, potvrdio je da su ukrajinski fudbaleri Vitalij Sapilo (21) i Dmitro Martinenko (25) izgubili živote u ovom ratnom sukobu.

Pročitajte OVDE sve o tome.

Izvor: Twitter/@FIFPro/Printscreen

20:12

Saslušanje nakon tužbe Ukrajine

Međunarodni sud pravde (ICJ), glavni pravosudni organ Ujedinjenih nacija, potvrdio je danas da će održati saslušanja 7. i 8. marta o ratu u Ukrajini.

Ovo je usledilo nakon što je Ukrajina u nedelju podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde zbog "spora... koji se odnosi na tumačenje, primenu i ispunjavanje Konvencije iz 1948. i sprečavanje kažnjavanja genocida", navodi se u saopštenju MSP.

19:51

Ko je Sergej Lavrov?

Američki diplomata, dobro poznat na ovim našim prostorima, Ričard Hol­bruk, opisivao je ruskog ministra spoljnih poslova kao "diplomatu bez premca, koji služi svoje gospodare u Moskvi, sa inteligencijom, energijom i znatnom arogancijom."

Za one manje upućene u njegovu biografiju zanimljivo je istaći da je Lavrov toliko puta Zapadu rekao "NE" da su ga mnogi prozvali "Gospodnin Njet".

Kako je ponizio Hilari Klinton, zašto je izbio skandal oko cigarete i kakav je u krugu porodice - pročitajte OVDE!

Izvor: Profimedia

19:43

Ruski vojnici u Hersonu

Ruske snage ušle su u grad Herson na jugu Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ukrajina i dalje kontroliše zgradu gradske uprave, rekao je na televiziji savetnik ukrajinskog ministra Vadim Denisenko.

19:11

Ogroman broj izbeglica

Skoro 680.000 ljudi napustilo je Ukrajinu od ruske vojne invazije 24. februara, rekao je šef Agencije UN za izbeglice (UNHCR) Filipo Grandi, i dodao da ovaj broj naglo raste.

19:04

Zelenski iz bunkera: Ozbiljno je, nisam u filmu!

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je američkog kolegu Džoa Bajdena da da snažnu i "korisnu” poruku o invaziji Rusije na Ukrajinu u svom govoru koji je planiran u utorak.

"Vrlo je ozbiljno... Nisam u filmu“, rekao je Zelenski, za CNN iz bunkera u KIjevu, pa dodao:

"Nisam ikona, mislim da je Ukrajina ikona... Ukrajina je srce Evrope, a sada mislim da Evropa vidi da je Ukrajina nešto posebno za ovaj svet. Zato [svet] ne može da izgubi ovo nešto posebno", rekao je on.

Sve šta je rekao Zelenski pročitajte OVDE!

Izvor: YouTube/printscreen/Guardian News/ Obozrevatel

18:36

Ova država neće kazniti Rusiju!

Meksička vlada se neće pridružiti sankcijama i namerava da održi dobre odnose sa ruskom vladom, izjavio je meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

"Nećemo preduzimati nikakve ekonomske kaznene mere jer želimo da održimo dobre odnose sa svim vladama", rekao je on na konferenciji za novinare.

18:35

Viralna slika Zelenskog

Na društvenim mrežama kruži fotografija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji u panciru nasmejan nazdravlja vojnicima.

17:49

Evropski parlament usvojio rezoluciju

Evropski parlament usvojio je sa 637 glasova za, 13 glasova protiv i 26 uzdržanih Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje "nelegalna, ničim izazvana i neopravdana vojna agresija i invazija Ruske Federacije na Ukrajinu".

Rezolucijom Evropski parlament poziva EU da proširi sankcije protiv Moskve, izdvoji dodatne ”milijarde evra” za pomoć Ukrajini i počne proces davanja kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u EU.

17:36

Ima mrtvih?

Pet osoba je poginulo, a pet je ranjeno nakon što su ruske snage napale TV toranj u Kijevu, tvrdi agencija Interfaks.

17:33

Zelenski uputio zahtev NATO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija mora da prestane da bombarduje ukrajinske gradove pre nego što počnu značajni razgovori o prekidu vatre, prenosi Rojters.

Govoreći u intervjuu u dobro čuvanoj vladinoj bazi, Zelenski je pozvao članice NATO-a da nametnu zonu zabrane letova kako bi zaustavile ruske vazdušne snage. On je insistirao da bi zona zabrane letova bila preventivna mera i da nema nameru da uvuče NATO savez u rat sa Rusijom.

17:30

Lavrov: Zapadnoj filozofiji se mora stati na kraj!

Lavrov je konstatovao da je Zapad, u pokušaju da "istrese svoj bes na Rusiju", izgubio kontrolu nad sobom.

"Glavni razlog je to što SAD i njihovi saveznici nastavljaju agresivno da nameću takozvani 'svetski poredak zasnovan na pravilima' ostalim učesnicima međudržavne komunikacije. U šta se pretvara ovaj 'poredak' za ljudska prava - dobro se vidi na primeru Ukrajine. Zapad je očigledno izgubio kontrolu nad sobom u nastojanju da istrese svoj gnev na Rusiju, počeo je da uništava sve institucije i pravila koje je stvorio, uključujući i nepovredivost imovine. Arogantnoj filozofiji Zapada, zasnovanoj na osećaju sopstvene superiornosti, isključivosti i dopuštenosti, mora se stati na kraj", poručio je ministar Lavrov u svom video obraćanju na sastanku Saveta UN za ljudska prava, prenosi Sputnjik.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

17:17

Oglasio se ambasador Srbije iz Ukrajine

Ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović izjavio je danas da se ne može precizno reći koliko je državljana Srbije u Ukrajini.

On je ukazao je na to da su neki srpski državljani odlučili svojevoljno da ostanu u Ukrajini, ali je dodao da su to ljudi koji 15 ili 20 godina žive u ovoj državi. On je istakao da su sa ljudima u Ukrajini u stalnom kontaktu, da su jutros uputili dve porodice preko slobodnog koridora i da su juče ispratili jedan par, koji se danas javio da je stigao u Moldaviju.

Sve o tome pročitajte OVDE!

16:51

Lavrov počeo da se obraća, ambasadori odmah napustili salu

Predstavnici Evrope i drugih saveznika napustili su prostoriju tokom video obraćanja ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na Konferenciji UN u Ženevi u utorak.

Na snimku koji je objavila francuska delegacija vidi se kako desetine zvaničnika napuštaju dvoranu dok je Lavrov započeo svoje obraćanje putem video linka.

16:48

Blinken optužio Rusiju za ubijanje civila u Ukrajini

Američki državni sekretar Antoni Blinken optužio je u utorak Rusiju za ubijanje civila u Ukrajini, rekavši Savetu Ujedinjenih nacija za ljudska prava da ruski udari "pogađaju škole, bolnice i stambene zgrade".

"Oni uništavaju kritičnu infrastrukturu, koja milionima ljudi širom Ukrajine obezbeđuje vodu za piće, grejanje i struju. Granatirani su civilni autobusi, automobili, pa čak i vozila hitne pomoći. Rusija to radi svaki dan - širom Ukrajine", dodao je Blinken.

16:31

Gađan toranj u Kijevu!

Rusija je napala TV toranj u prestonici Kijevu, saopštio je savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Slike na društvenim mrežama prikazuju dim koji se diže oko antene za emitovanje i kaže da su ukrajinski TV kanali prestali da emituju.

Snimljen je i momenat udara:

16:16

Mapa ruskih napada

Ministarstvo odbrane Velike Britanije okačilo mapu koja pokazuje lokacije ruskih napada i trupa.

15:30

Zakazano! Druga runda pregovora između Rusije i Ukrajine

Druga runda pregovora između Rusije i Ukrajine zakazana je za sutra, javila je ruska državna novinska agencija Tass, citirajući izvor sa ruske strane.

Prva runda pregovora koja je održana na ukrajinsko-beloruskoj granici u ponedeljak završena je posle šest sati bez napretka, ali obe strane su se složile da sledeća runda bude sprovedena u narednim danima.

15:26

Putinovi i Bajdenovi bunkeri

Amerika i Rusija su u velikom sukobu od početka krize u Ukrajini, SAD su uvele oštre sankcije Rusima, dok Evropa šalje oružje Ukrajini. Nakon Putinove izjave da će se rat u Ukrajini pretvoriti u širi nuklearni sukob stavilo je američkog predsednika Džoa Bajdena u situaciju da razmišlja da podigne nivo pripravnosti američkih nuklearnih snaga, piše Associated Press.

Bajden je izjavio da građani ne treba da strahuju od izbijanja nuklearnog rata, a postavlja se pitanje da li šefovi država imaju gde da se sakriju u slučaju nuklearnog rata? Njihovi bunkeri se nalaze širom Amerike i Rusije.

15:25

Hitno saopštenje ministarstva Ukrajine

Rusija će napasti lokacije u Кijevu koje pripadaju ukrajinskoj službi bezbednosti i jedinici za specijalne operacije, prenele su u utorak ruske agencije TASS i RIA saopštenje ruskog ministarstva odbrane.

Udari imaju za cilj da spreče "informacione napade" na Rusiju, saopštilo je ministarstvo, pozivajući građane u blizini lokacija da napuste te oblasti.

14:17

EU planira da blokira Rusiju sa svih platformi

EU je objavila da planira da blokira Rusiju danas sa svih platformi, uključujući satelit i internet, piše dopisnik Gardijana o Bregzitu Lisa O'Kerol.

Francuski komesar Tjeri Breton rekao je da "nema mesta za rusku ratnu propagandu u našem informacionom prostoru“.

14:12

Potresne scene sa ukrajinske železničke stanice

Potresne scene stižu iz Ukrajine sa kijevske glavne železničke stanice. Na snimku koji je objavio novinar Gardijana Šon Voker na društvenoj mreži Tviter, vidi se kako ljudi panično pokušavaju da se ukrcaju na voz i da pobegnu.

"Nepodnošljive scene na glavnoj železničkoj stanici u Kijevu. Starci, deca, invalidi, kućni ljubimci.. Ovaj voz je već pun. Ljudi se boje da im je ovo zadnja šansa za beg", napisao je Voker u opisu videa.

13:03

Naredni pregovori već u sredu

Naredna runda pregovora između Rusije i Ukrajine mogla bi da se održi već u sredu, prenose mediji pozivajući se na ukrajinske diplomatske izvore.

"Naredni razgovori zakazani su za 2. mart", naveli su diplomatski izvori.

12:09

Zelenski: Napadi u Harkovu su državni terorizam

Ukrajinski predsednik kaže da napadi na grad Harkov na istoku zemlje predstavljaju državni terorizam koji je počinila Rusija, prenosi BBC. Obraćajući se Evropskom parlamentu putem video-linka, Vladimir Zelenski je nazvao ruski udar na centar Harkova i administrativnu zgradu ratnim zločinom i svesnim uništavanjem ljudi.

"Zlo, naoružano raketama, bombama i artiljerijom, mora biti odmah zaustavljeno. Ekonomski uništeno. Moramo pokazati da je čovečanstvo u stanju da se zaštiti", kaže on.

12:02

Kremlj: Sankcije neće promeniti naš stav

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija nikada neće zbog sankcija Zapada promeniti svoj stav o Ukrajini. Kako je istakao, iako su počeli direktni pregovori između Moskve i Kijeva, nema planova za razgovore između predsednika dve zemlje, piše Guardian.

On je odbacio optužbe da su na udaru ruskih snaga u Ukrajini civilni ciljevi i da koriste kasetne i vakuum bombe, prenosi Rojters.

11:08

Nemački ratni avioni na nebu iznad Poljske

Nemački ratni avioni vrše naoružane vazdušne patrole na nebu iznad Poljske, saopštile su nemačke vazduhoplovne snage u utorak.

"Čuvanje neba iznad Poljske“, navele su vazduhoplovne snage na Tviteru, iznad slike borbenog aviona koji kreće, ne navodeći detalje.

11:02

Zelenski će se obratiti na vanrednoj sednici Evropskog parlamenta

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i predsednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk govoriće u utorak na vanrednoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta, objavila je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Plenarna sednica Evropskog parlamenta biće održana u 12.30, a na njoj će se govoriti o akcijama Rusije u Ukrajini, rekla je Metsola.

10:33

Prognoza eksperta: Rusija nema dovoljno vojske

Pročitajte predviđanje eksperta za rusku akciju u Ukrajini. Prema prognozama i u poređenju sa ranijim vojnim intervencijama, Rusija nema dovoljno vojske da bi pokorila Ukrajinu.

10:28

Jutjub blokirao kanale povezane sa ruskim medijima

Jutjub je blokirao kanale povezane sa ruskim državnim medijimaRT i Sputnjik širom Evrope, uključujući Veliku Britaniju, usred invazije na Ukrajinu. U izjavi objavljenoj na Tviteru, "Google Europe" je rekao:

"Zbog rata u Ukrajini koji je u toku, blokiramo Jutjub kanale povezane sa RT-om i Sputnjikom širom Evrope, odmah stupajući na snagu."

10:02

NATO šalje Kijevu još 70 borbenih aviona

Tri zemlje NATO-a isporučiće Kijevu više od 70 ratnih aviona, saopštili su u utorak ujutro predstavnici ukrajinske vojske. Prema saopštenju objavljenom na Fejsbuku, Poljska, Bugarska i Slovačka će obezbediti više od 70 aviona MiG-29 i SU-25 koji mogu biti bazirani na poljskim aerodromima.

"Partneri su nam dali MiG-29 i SU-25! Ako je potrebno, mogu da se baziraju na poljskim aerodromima sa kojih ukrajinski piloti mogu da izvršavaju borbene misije", navodi se u saopštenju i takođe navode da će uskoro biti još "Duhova Kijeva".

9:56

Rusija duplirala snage unutar Ukrajine?

Danas je vojni akademik rekao da je Rusija sa 40% svojih snaga unutar Ukrajine prešla na oko 75%, a cifru od 75% takođe je naveo visoki zvaničnik američke odbrane Dr Džek Votling koji je i naučni saradnik za kopneno ratovanje i vojne nauke na Kraljevskom institutu za ujedinjene službe.

On je za emisiju Todai na BBC Radiju 4 rekao da velika grupa ruskih trupa napreduje na jug od Belorusije i počinje da postavlja uslove da bi mogla da izvrši napad na Kijev.

9:53

Obaveštajci SAD analizirali ponašanje ruskog predsednika

Američki obaveštajci izvestili su Senat o najnovijim informacijama dobijenim na terenu, a sada isplivava sve više detalja sa tog poverljivog sastanka. Vladimir Putin je sve više frustriran i zbog toga ispaštaju njegovi prvi saradnici, a "NBC News" prenosi da će zato sukobi u Ukrajini eskalirati.

"Putin je već nekoliko puta besno napao svoje saradnike, jer ruska ekonomija igra na ivici provalije a navodno superiorna vojna snaga ne može da se izbori sa Ukrajinom", rekao je neimenovani izvor iz američke obaveštajne službe.

8:51

Harkov ponovo raketiran

Harkov je ponovo napadnut u utorak ujutru saopštila je operativna komanda Ukrajine. Snimci na društvenim mrežama pokazuju kako raketa, bomba ili projektil eksplodira ispred zgrade koju je Kiiv Independent identifikovao kao sedište regionalne vlade. Na videu se vidi se ogromna eksplozija koja izbija prozore na zgradama i oštećuje obližnje automobile.

Pogledajte kako je to izgledalo!

8:11

Bajden dao jasan odgovor na pitanje o nuklearnom ratu

Predsednik Džo Bajdenodbacio je sumnje da će tenzije između Vašingtona i Moskve zbog ukrajinske krize eskalirati u nuklearni rat, negirajući da Amerikanci imaju bilo kakav razlog da budu zabrinuti zbog rizika od takvog sukoba.

Na pitanje novinara da li Amerikanci treba da budu zabrinuti zbog nuklearnog rata, Bajden je kratko odgovorio: „Ne“. Pitanje je došlo u spontanom trenutku dok su Bajden i prva dama Džil Bajden šetali pored grupe novinara u ponedeljak tokom događaja u Beloj kući.

7:44

Herson opkoljen od strane ruskih snaga

Regionalni centar Herson na jugu Ukrajine opkoljen je ruskim trupama, javljaju iz tog područja, prenosi BBC.

"Ruska vojska postavlja kontrolne punktove na ulazima u Herson. Teško je reći kako će se situacija dalje razvijati. Herson je bio i ostaće ukrajinski“, rekao je gradonačelnik Igor Kolihajev na Fejsbuku.

"Grad je zapravo opkoljen, ima mnogo ruskih vojnika i vojne opreme sa svih strana, postavili su kontrolne punktove na izlazima“, rekla je novinarka iz Hersona Alena Panina na nacionalnoj televiziji Ukrajina 24.

7:26

Ubijeno 70 vojnika u napadu na ukrajinsku vojnu bazu

Ukrajinski zvaničnici su upravo potvrdili da je najmanje 70 vojnika poginulo u ruskom artiljerijskom napadu na njihovu vojnu bazu u nedelju.

Napad se dogodio u Okhtirki, u Sumskoj oblasti koja je trenutno pod opsadom ruskih snaga. U ponedeljak su radnici hitne pomoći još uvek pregledavali ruševine pokušavajući da pronađu preživele.

6:13

Putin povukao potez dok niko nije gledao

Objavljeni su satelitski snimci ruske vojske koja napreduje ka Kijevu u koloni dugoj, prema procenama, čak 65 kilometara. Analitičari ocenjuju da je ovo kulminacija poteza koji je Vladimir Putin povukao još pre nekoliko nedelja, kada je "ispred nosa" čitavog sveta poslao vojsku u Belorusiju na navodne vojne vežbe, a trupe su potom ostale tamo.

Pogledajte!

Ruski konvoj satelitski snimci
Izvor: youtube/CNN

6:00

"Putin zna šta ćemo sledeće uraditi"

Američki senator Kris Marfi na Tviteru je napisao da će Rusija pokušati da odseče Kijev i opkoli ga u narednih nekoliko nedelja.

On je dodao i da će Amerika i njeni saveznici ne samo zamrznuti, već i konfiskovati imovinu Putina i ruskih oligarha, ali da je to potez koji su oni "verovatno već predvideli".

5:55

Američki obaveštajci izneli strašne prognoze

Prema najnovijim infoamcijama američkih obaveštajaca, bitka za Kijev biće "duga i krvava". Jedna od tema na sastanku u Senatu bilo i mentalno stanje Vladimira Putina, što se nadovezuje na izjavu američkog senatora koji je ranije rekao da "Putin nije dobro".

5:53

NATO razmatra opcije

Održan je virtualni sastanak vojnog komiteta NATO zbog ruske invazije na Ukrajinu. Teme su bile globalna bezbednost kao i opcije koje alijansa ima u odbrani zemalja članica.

Ukratko

  • Šesti dan sukoba u Ukrajini
  • Zelenski optužio Rusiju za ratne zločine
  • Pregovori će se nastaviti za nekoliko dana
  • Pogođen TV toranj u Kijevu
  • Zelenski razgovarao sa Bajdenom
  • Lavrov bojkotovan na UN konferenciji u Ženevi
  • Vazdušni napad na predgrađa u Kijevu
učitaj još +