Svet

"NISMO MI, KINA JE!" Tramp dao ZASTRAŠUJUĆU IDEJU - stavićemo tuđe zastave na naše avione i BOMBARDOVAĆEMO Rusiju!

Autor Jana Desovski

Stručnjaci kažu da ideja koju je izneo Tramp perfidna.

Izvor: YouTube/printscreen/RT/Profimedia

Bivši američki predsednik Donald Tramp predložio je da bi SAD jednostavno trebalo da prekrije svoje borbene avione kineskim zastavama i da napadne Rusiju, rekavši da bi to navelo Ruse i Kineze da se bore jedni protiv drugih.

Tokom obraćanja sinoć u Nju Orleansu,Tramp se ponovo osvrnuo na rat Rusije i Ukrajine. Tako je izneo ideju da bi bilo dobro kad bi SAD mogle da preruše svoje borbene avione F-22 kineskim zastavama i da bombarduju Ruse, prema audiozapisu koji je objavio novinar Vašington Posta Džoš Davsi.

"I onda kažemo - Kina je to učinila, mi nismo. Zatim se oni počnu da se svađaju jedni sa drugima, a mi sedimo i gledamo", dodao je Tramp.

Povodom toga se oglasio stručnjak za međunarodno pravo i objasnilo šta bi takav potez izazvao.

"Korišćenje zastave neutralne države ili bilo koje druge države koja nije strana u sukobu je zabranjeno“, rekla je Lori R. Blank, stručnjak za međunarodno pravo na pravnom fakultetu Univerziteta Emori. „Ova ideja bi uvela SAD u sukob (jer bi to zapravo bila angažovanje u vojnim operacijama protiv Rusije) i bila bi u suprotnosti sa pravilom koje zabranjuje upotrebu zastava, amblema ili obeležja neutralnih država ili država koje nisu strane u sukobu.

Drugi stručnjaci kažu da ideja koju je izneo Tramp perfidna.

"Takva varka je perfidna i krši međunarodno humanitarno pravo i međunarodno običajno pravo“, rekao je Vilijam C. Banks sa Univerziteta u Sirakuzi. "Perfidnost u laičkom smislu je izdaja."

Međutim, Majkl A. Njutn sa Univerziteta Vanderbilt primetio je da se perfidnost uglavnom bavi zloupotrebom neprijateljske zastave, a ne zastave treće strane.

"Malo je teško tvrditi da bi zloupotreba kineskih oznaka zapravo bila perfidna u pravnom smislu, jer oni ni izdaleka nisu strana u sukobu“, rekao je Njutn. To bi najverovatnije samo izazvalo konfuziju među ruskim snagama, praćeno, naravno, neposrednim video snimkom koji bi pokazao koliko bi takva strategija bila nerazumna, dodao je.