Uživo

NAJAVLJENI NOVI PREGOVORI, OBRATIO SE PUTIN: Zelenski pomenuo "moguće rešenje", Lavrov hitno ide u Tursku!

Pratite najnovije vesti o Rusiji i Ukrajini uživo, iz minuta u minut!

U ponedeljak je održana treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine, čiji sukobi ulaze u 12. dan. Gubici sa obe strane su veliki, Ukrajinu je napustilo više od 1,3 miliona ljudi, a predsednik Volodimir Zelenski se obratio i rekao da će Rusija bombardovati objekte odbrambene industrije koji se nalaze u gradovima.

Detaljni izveštaj prethodnog dana sukoba pročitajte u našem blogu uživo, a u sekciji "Razvoj događaja" čitajte najvažnije vesti o Ukrajini za ponedeljak, iz minuta u minut.

23:59

Oglasio se Putin

Predsednik Putin je rekao u ponedeljak da Rusi neće biti mobilisani, kao i da neće biti prisiljeni da ratuju u Ukrajini.

"Želim da se apelujem na majke, supruge, sestre, neveste i devojke naših vojnika i oficira koji su sada u borbi, brane Rusiju tokom specijalne vojne operacije. Razumem kako brinete za svoje najmilije. Možete biti ponosni od njih samo kako se cela država ponosi njima zajedno sa vama i brine za njih. Istakao bih da vojnici koji služe vojni rok ne učestvuju i neće učestvovati u sukobima, i neće biti dodatnog pozivanja rezervista iz rezervnog sastava", rekao je ruski predsednik u televizijskoj poruci povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, prenosi RIA novosti.

23:12

Zelenski poslao poruku Putinu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je u ponedeljak svog kolegu Vladimira Putina da prihvati moguće rešenje, a ne, kako je rekao, da postavlja ultimatume za krizu u Ukrajini.

"Pitanje je teže od jednostavnog priznavanja. Ovo je još jedan ultimatum, a mi nismo spremni za ultimatume. Ali imamo moguće rešenje, rezoluciju, za ove tri stavke. Ono što treba da se uradi jeste da predsednik Putin prestane da priča i započne dijalog, umesto da živi u informativnom balonu bez kiseonika. Mislim da je on tamo", rekao je Zelenski voditelju ABC News Dejvidu Muru.

22:51

Oboreni ruski ratni avioni iznad Kijeva

Dva ruska ratna aviona oborena su u ponedeljak uveče iznad Kijeva, saopštili su ukrajinski odbrambeni zvaničnici. Jedan ruski avion je oboren protivvazdušnom vatrom, a drugi "u vazdušnoj borbi", navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva odbrane.

22:49

Ukrajinski ministar potvrdio sastanak sa Lavrovom

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da je njegov sastanak sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Turskoj zakazan za 10. mart.

"Ako Lavrov 10. marta stigne u Antaliju, i ja ću otići, sesti i razgovarati", rekao je Kuleba na konferenciji za novinare

22:14

U utorak evakuacija civila iz pet ukrajinskih gradova

"Režim tišine" biće aktiviran u utorak od 10 sati po moskovskom kako bi se evakuisali civili iz Kijeva, Harkova, Černigova, Sumija i Mariupolja počeće. Ovo je saopštio u ponedeljka uveče Međuresorni koordinacioni štab Rusije za humanitarni odgovor u Ukrajini.

22:09

SZO osudila napade na zdravstvene objekte u Ukrajini

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je potvrdila najmanje 16 napada na zdravstvene ustanove i osoblje od početka sukoba u Ukrajini. Napadi su doveli do najmanje devet smrtnih slučajeva i 16 povređenih, uključujući sedam zdravstvenih radnika.

22:04

Ukrajina traži sastanak Zelenskog i Putina

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba saopštio je danas da Kijev želi direktne pregovore predsednika Volodimira Zelenskog sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

"Odavno želimo direktan razgovor predsednika Ukrajine i Vladimira Putina jer svi razumemo da on donosi konačne odluke i vuče sve konce u Moskci, posebno sada. Ako se ni Putin ne plaši, neka dođe na sastanak, neka sedne i razgovara", naveo je Kuleba, prenosi Rojters.

21:58

Makron se oglasio o Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da ne očekuje brze pregovore o okončanju rata u Ukrajini. On je rekao da je Vladimiru Putinu naglaiso da prekid vatre mora biti neophodan pre bilo kakvog pravog dijaloga, ali da je predsednik Vladimir Putin to odbio, što je njihove redovne razgovore otežavalo.

"Ne mislim da će u narednim danima i nedeljama doći do istinskog rešenja putem pregovora. Rusija se mora poštovati kao zemlja i narod jer nema trajnog mira ako Rusija nije deo velike arhitekture mira na našem kontinentu, zato što su istorija i geografija bitni faktori", rekao je Makron.

21:21

Međunarodna platforma "Upwork" prestaje da posluje u Rusiji i Belorusiji

U narednih nekoliko dana, korisnici u obe zemlje više neće moći da otvaraju nove naloge, potpisuju nove ugovore niti da budu vidljivi u pretrazi. Rok za raskid postojećih ugovora je 1. maj.

"Ljudski životi i ekonomska sredstva za život su u pitanju dok nastavljamo da odlučno stojimo uz Ukrajinu protiv ničim izazvanog rata Rusije", navodi se u saopštenju ove kompanije.

21:20

Sergej Lavrov se u Turskoj sastaje sa ukrajinskim kolegom

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će se na inicijativu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Turskoj sastati Sergej Lavrov i ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmirat Kuleb.

"Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastaće se u četvrtak sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom na marginama diplomatskog foruma u ​​Antaliji, potvrdilo je u ponedeljak Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. Sastanak će biti održan na inicijativu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u okviru sporazuma koji je postigao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom u telefonskom razgovoru", rekla je Zaharova, a prenosi TASS.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko rekao je novinskoj agenciji UNIAN da je "mogući sastanak" u Antaliji još uvek pod znakom pitanja.

21:16

SAD zabranjuje uvoz nafte i gasa iz Rusije?

Šefovi komiteta Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD postigli su dogovor o predlogu zakona o zabrani uvoza energenata iz Rusije i obustavi normalnih trgovinskih odnosa sa Rusijom i Belorusijom.

"Dogovorili smo se o zakonodavnom putu da zabranimo uvoz energenata iz Rusije i da suspendujemo normalne trgovinske odnose i sa Rusijom i sa Belorusijom", rekli su šefovi senatskog finansijskog komiteta Senata za puteve i sredstva u saopštenju objavljenom u ponedeljak.

20:35

Poginuo čuveni ukrajinski glumac

Paša Li, ukrajinski glumac i televizijski voditelj, ubijen je u ruskom granatiranju Irpina, grada koji se nalazi zapadno od Kijeva. Imao je 33 godine, a vest o njegovoj smrti je objavio Međunarodni filmski festival u Odesi. Poslednji se put na Instagramu oglasio pre tri dana kada je objavio fotografiju sa prijateljicom u vojnoj uniformi.

20:31

Bajden, Makron, Šolc i Džonson razgovarali o Ukrajini

Bela Kuća saopštila je da su američki predsednik Džozef Bajden i lideri Francuske, Nemačke i Velike Britanije ponovo večeras u razgovoru putem video potvrdili odlučnost da nastave da pružaju podršku Ukrajini za "neizazvani i neopravdani napad Rusije na Ukrajinu".

Kako se navodi, Bajden, Emanuel Makron, Olaf Šolc i Boris Džonson su istakli posvećenost da nastave da pružaju bezbednosnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, prenosi Rojters.

20:22

OEBS evakuisao osoblje iz Ukrajine

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) završila je evakuaciju svog međunarodnog osoblja iz Ukrajine, saopštila je generalna sekretarka Helga Šmid na sastanku 57 zemalja učesnica koji je održan u ponedeljak.

"Od kada smo se sastali u četvrtak sa zadovoljstvom mogu da izvestim da su preostali timovi članova međunarodne misije sada na sigurnom. To znači da je skoro 500 članova međunarodne misije, koji su se nalazili u Ukrajini na početku ruske vojne operacije, sada evakuisano", rekla je Šmidova, a preneo je Rojters.

Pogledajte kako izgleda razoreni Kijev:

20:19

Sutra se očekuje "istorijsko" obraćanje Zelenskog

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održaće "istorijsko obraćanje" britanskim poslanicima sutra u 17 sati (18 sati po našem vremenu), navodi Sky News. Ovo je potvrdio večeras predsednik Donjeg doma Velike Britanije ser Lindzi Hojl.

"Svaki parlamentarac želi da čuje direktno predsednika, koji će nam se obratiti uživo iz Ukrajine, tako da je ovo važna prilika za Dom", rekao je on.

20:16

Ovako je Putin govorio o Ukrajini

Čuiveni američki reditelj Oliver Stoun intervjuisao je ruskog predsednika Vladimira Putina u periodu od 2015. do 2017. godine. Tada su između ostalog razgovarali o pretnjama Rusiji ali i o Ukrajini, a evo šta je tada Putin govorio o Ukrajini.

"Posle sticanja nezavisnosti u Ukrajini je počela divlja privatizacija i otvorena pljačka državne imovine. Životni standard građana je odmah pao. Vlade su se menjale ali se ništa nije menjalo za obične Ukrajince. Ljudima je bilo dosta više korupcije, ilegalno bogaćenje pojedinih ljudi. Ljudi su smatrali da je približavanje EU korak ka izabvljenju iz užasne situacije u kojoj su se našli početkom devedesetih. To je bila glavna pokretačka sila koja je stajala iza razvoja u Ukrajini. Ekonomije Rusije i Ukrajine su se sjedninjavale u zajedničku ekonomiju a imale su jedinstvene ekonomske ciljeve. Tržišta Rusije su bila apsolutno otvorena za uvoz iz Ukrajine. Mi smo imali i mamo nula tarifnih barijera", objasnio je Putin.

Izvor: YouTube/CNN/Screenshot

20:05

Najavljena četvrta runda pregovora Rusije i Ukrajine

Posle razgovora u Belorusiji u ponedeljak, ruski pregovarač, Leonid Slucki, rekao je da će se uskoro održati još jedna runda pregovora, ali nije naveo tačan datum.

"Sledeći, četvrti krug će se održati u Belorusiji u veoma bliskoj budućnosti. Još neću imenovati tačan datum. To će biti određeno, možda sutra", rekao je Slucki ruskoj državnoj televiziji, a prenosi Rojters.

19:27

Oglasio se šef ruskog pregovaračkog tima

Nakon treće runde pregovora Rusije i Ukrajine koja je trajala gotovo tri sata, oglasio je se Vladimir Medinski, šef ruske pregovaračke delegacije i pomoćnik predsednika Rusije.

"Nisu se ispunila očekivanja ruske strane od pregovora sa Ukrajinom u Brestskoj oblasti", izjavio je Medinski. 

19:18

Oglasio se Podoljak nakon pregovora

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak, oglasio se na Tviteru nakon završene treće runde pregovora između Ukrajine i Rusije. 

"Treća runda pregovora je završena. Ima malih pozitivnih pomeranja ka poboljšanju logistike humanitarnih koridora... Nastavljene su intenzivne konsultacije o osnovnom političkom bloku propisa, uz prekid vatre i bezbednosne garancije", napisao je Podoljak. 

19:10

Mađarska zabranila isporuku oružja Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban potpisao je u ponedeljak dekret o zabrani isporuke oružja Ukrajini, obrazlažući odluku potrebom da se odbrani bezbednost svoje zemlje.

"Naredba jasno kaže da se oružje ne može transportovati sa teritorije Mađarske na teritoriju Ukrajine", rekao je Orban.

19:07

Australija traži od Kine da osudi Rusiju zbog rata u Ukrajini

Australijski premijer Skot Morisonpozvao je Kinu da prekine svoje "jezivo ćutanje" povodom ruske ofanzive u Ukrajini, navodeći da "nijedna zemlja na svetu neće imati veći uticaj" na okončanje sukoba.

Govoreći u istraživačkom centru Instituta Lovi u Sidneju u ponedeljak, Morison je upozorio da, ako Peking direktno ne osudi postupke Moskve, svet rizikuje da bude preoblikovan "lukom autokratije" zbog odnosa Kine i Rusije.

"Slušao sam glas kineske vlade kada je u pitanju osuda akcija Rusije i vladala je jeziva tišina. Kina je dugo tvrdila da ima ulogu jedne od najvećih sila u svetu i da doprinosi globalnom miru i stabilnosti", izjavio je Morison, pozivajući Peking da se pojača i deluje usred eskalacije sukoba.

Izvor: YouTube/screenshot/CGTN/dw,c

19:01

Završena treća runda pregovora Rusije i Ukrajine

Pres služba ruske ambasade u Belorusiji saopštila je da je završena treća runda pregovora Rusije i Ukrajine koja je počela u ponedeljak u Brestskoj oblasti u Belorusiji. 

"Završena je treća runda rusko-ukrajinskih pregovora u Belorusiji", navodi se u poruci ambasade u Telegramu, i dodaje da su pregovori trajali skoro tri sata. 

18:27

Moskva iznela novi plan evakuacije Ukrajinaca

Moskva je u ponedeljak predložila nove rute humanitarnih koridora kojima bi stanovništvo iz Ukrajine bilo evakuisano. Kako je poznato, ove rute vode iz Ukrajine ka Rusiji i Belorusiji. Ovakva ponuda Rusije naišla je na osudu ukrajinskih političara.

Portparol ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog nazvao je taj predlog "potpuno nemoralnim" i rekao da Rusija pokušava da "iskoristi patnju ljudi za stvaranje televizijske slike".

"Oni su državljani Ukrajine, trebalo bi da imaju pravo da se evakuišu na teritoriju Ukrajine", rekao je portparol.

17:20

Oglasio se nemački kancelar

Olaf Šolc saopštio je u ponedeljak da nije moguće da se snabdevanje Evrope ruskim energentima zameni tako brzo. Kako kaže, to je razlog da se još uvek održi poslovanje sa ruskim kompanijama u ovoj oblasti. On je dodatno napomenuo da će se ubrzati alternative za ruske isporuke nafte i gasa, prenosi Tass.

"Savezna vlada već nekoliko meseci radi na nalaženju alternative za rusku energiju sa partnerima u Evropskoj uniji i šire. Ali to je nemoguće izvesti preko noći. Zato je naša promišljena odluka da privredni subjekti u energetskom sektoru nastave aktivnost sa Rusijom", rekao je Šolc, a saopštila je u ponedeljak pres služba nemačke vlade.

17:16

Rusi zauzeli TV toranj u Melitopolju

Gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov tvrdi da su ruske trupe navodno zauzele TV toranju u tom gradu.

"Gradski TV toranj, kao i gradski radio tornjevi su pod kontrolom okupatora Melitopolja, onih ljudi koji trenutno kontrolišu grad, a to su ruske oružane snage", rekao je Fedorov tokom live prenosa na Fejsbuku.

17:04

Vojska Ukrajine objavila sliku zarobljenih ruskih vojnika

Kopnene oružane snage Ukrajine na Fejsbuku su objavile sliku navodnih zarobljenih ruskih vojnika.

Uz ovu fotografiju, stajala je i poruka:

"A ovi jadni divljaci će nam pokazati kako da živimo na našoj Bogom datoj zemlji? Nemaju pojma sa kime su došli u kontakt. Dobrodošli u pakao - orci!", napisala je kopnena vojska Ukrajine na Fejsbuku.

17:02

Poruka Putina Evropskoj Uniji

Putin je tokom razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom rekao da bi Evropska unija trebalo da utiče na vlasti u Kijevu da se ponašaju u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. On je potom objasnio kakva je pozicija Rusije kada su u pitanju vojne operacije ove zemlje u Ukrajini, preneo je TASS.

"Nekoliko puta je pomenuto da su ruske oružane snage proglasile prekid vatre zbog evakuacije stanovništva putem humanitarnih koridora. Međutim, bataljoni ukrajinskih nacionalista to sprečavaju tako što pribegavaju nasilju prema civilima i raznim vrstama provokacija", dodaje se u saopštenju Kremlja.

16:36

Ambasadorka Velike Britanije napustila Ukrajinu

Ambasadorka Velike Britanije u Ukrajini napustila je zemlju zbog "ozbiljne bezbednosne situacije", rekla je ministarka spoljnih poslova Liz Trus, prenosi BBC.

Podsetimo, ranje su se ambasadorka Melinda Simons i deo diplomatskog osoblja preselili iz Kijeva u Lavov.

16:08

Prva fotografija sa pregovora između Rusije i Ukrajine

Pregovori delegacija Ukrajine i Rusije počeli su sa skoro sat vremena zakašnjenja. Prethodno je bilo objavljeno da je sastanak počeo, pozivajući se na saopštenje ambasade, koja je potom demantovala da su dve delegacije sele za pregovarački sto.

Ovo je prva fotografija sa pregovora:

16:07

Kamion probio kapiju ambasade Rusije u Dablinu?

Na društvenim mrežama počeo da kruži snimak na kom se vidi kako veliki kamion probija kapiju ruske ambasade koja se nalazi na Orvel roudu u Dablinu.

16:01

Sastanak Saveta bezbednosti UN

Savet bezbednosti UN održaće danas sastanak da bi, kako se navodi, razgovarali o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, prenosi Rojters.

15:56

Ukrajinski pregovarač poziva da se zaustavi napad na civile

Kako je počela treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine, ukrajinski pregovarač Mihail Podoljak poziva Rusiju da zaustavi napade na civile.

U tvitu kaže: "Za nekoliko minuta ćemo početi da razgovaramo sa predstavnicima zemlje koja ozbiljno veruje da je nasilje velikih razmera nad civilima argument. Dokažite da to nije slučaj."

15:38

Rusija optužila Ameriku za proizvodnju vojno-biološkog oružja u Ukrajini

Načelnik službe za radiacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov saopštio je da je u Lavovu, Harkovu i Poltavi navodno pronađeno 30 laboratorija za proizvodnju vojno-biološkog oružja, prenela je RIA.

"Analiza je pokazala da su u biološkoj laboratoriji u Lavovu pronađeni uzorci kuge, antraksa i bruceloze, a uzročnici difterije, salmonele i dizenterije u laboratorijama u Harkovu i Poltavi", rekao je Kirilov.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je u Ukrajini navodno formirana mreža od oko 30 bioloških laboratorija, u kojima su se prema njihovim rečima sprovodile aktivnosti koje je navodno naručilo Ministarstvo odbrane SAD, prenosi RIA. Vlasti u Ukrajini se još uvek nisu oglasile povodom ovih optužbi.

15:35

Ukrajinci imaju skriveni aerodrom?

Predsedavajući komiteta načelnika štabova Sjedinjenih Američkih Država, general Mark Milei, otišao je navodno prošle nedelje na neotkriveni aerodrom u blizini ukrajinske granice koji je postao središte za isporuku oružja, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane, videvši iz prve ruke multinacionalne napore da se oružje unese u Ukrajinu, prenosi CNN.

Lokacija aerodroma ostaje tajna radi zaštite pošiljki oružja, navodi se. Ruska vojska nije gađala ove pošiljke, rekao je zvaničnik, ali postoji određena zabrinutost da bi Rusija navodno mogla da počne da cilja isporuke kako njen napad napreduje.

Mart A. Milley
Izvor: Youtube/KAM VRD

15:04

Počeli pregovori između Rusije i Ukrajine

Počeli su pregovori ruske i ukrajinske delegacije u Belorusiji.

Kako navodi RT, razgovori su u toku i odvijaju se u Brestu u Belorusiji.

14:51

Lideri EU razgovaraju narednih dana o molbi Ukrajine

Lideri Evropske unije će narednih dana razgovarati o molbi Ukrajine za pridruživanje bloku od 27 zemalja, rekao je u ponedeljak u tvitu predsedavajući samita EU Šarl Mišel.

"Solidarnost EU, prijateljstvo i pomoć bez presedana Ukrajini su nepokolebljivi. Razgovaraćemo o molbi Ukrajine za članstvo u narednim danima“, rekao je on.

Lideri EU bi trebalo da razgovaraju o ratu u Ukrajini i nastojanjima zemlje za pridruživanje EU na neformalnom samitu u Parizu u četvrtak.

14:31

Delegacija Ukrajine stigla na mesto pregovora

Delegacija Ukrajine stigla je na mesto pregovora u Brestu, gde već satima čeka ruska delegacija.

14:27

U Ukrajini 406 žrtava od početka invazije

U Ukrajini je od početka ruske invazije na ovu zemlju zabeleženo ukupno 406 smrtnih slučajeva civila, saopštila je Agencija UN za ljudska prava. Dodaje se da je prijavljen i 801 povređen.

14:25

Borba za Odesu

Ukrajinska mornarica pogodila je ruski brod dok je branila ključni lučki grad Odesu. Pomorske snage udarile su u ruski brod dok su branile Odesku oblast, saopštila je ukrajinska mornarica. Na brod je pucano u Crnom moru, dodaje se.

"Neprijatelj se ponovo povukao“, navodi se u kratkom saopštenju na Fejsbuku. Ne zna se da li ima žrtava.

14:24

Galjamov: Putin započeo rat u nadi da će povećati svoju popularnost

Bivši pisac govora ruskog predsednika Vladimira Putina, koji trenutno živi u Izraelu izjavio je u nedelju izraelskim medijima da Putin “nikada ne bi napao Ukrajinu“, da je “znao šta će se dogoditi“ posle pokretanja invazije na tu zemlju.

Porodica Abasa Galjamova boravila je u Izraelu četiri godine, dok je on putovao u Rusiju da radi kao pisac govora i konsultant. Putin je, rekao je on izraelskoj televiziji Kan, “spreman da zaustavi“ invaziju, ali “treba mu neki trofej da ga predstavi široj ruskoj javnosti i ruskim elitama“. Pročitajte i šta je Galjamov rekao o Putinovoj invaziji na Ukrajinu. 

13:41

Uslovi Moskve da prekine invaziju u Ukrajini

Rusija će završiti demilitarizaciju Ukrajine, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Mi zaista završavamo demilitarizaciju Ukrajine. Završićemo je. Ali glavno je da Ukrajina prekine svoju vojnu akciju. Oni treba da prekinu svoju vojnu akciju i tada niko neće pucati", rekao je on, a preneli strani mediji.

Peskov je dodao da Ukrajina mora da izmeni ustav i odustane od pokušaja da uđe u bilo kakav blok. Pročitajte šta još zahteva ruska strana pred treću rundu pregovora.

13:11

EU procenjuje: 5 miliona izbeglica bi moglo da pređe granicu

Ako se rusko bombardovanje Ukrajine nastavi, EU procenjuje da bi pet miliona izbeglica moglo da pređe granicu.

Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, rekao je da je 1,5 miliona izbeglica već pobeglo iz Ukrajine za nedelju dana.

On je upozorio na "veliki problem" na istočnoj granici Evrope, pozivajući na više resursa za pomoć u upravljanju krizom.

Velika Britanija se danas našla na udaru kritike nakon što se pokazalo da je do sada izdato samo 50 viza Ukrajincima koji žele da dođu u Britaniju.

To je oko 1% od 5.535 ljudi koji su se prijavili u prvih 48 sati od otvaranja šeme.

12:51

Sastanak Lavrova sa Dmitrom Kulebom

Očekuje se da će se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastati sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom u četvrtak u Antaliji u Turskoj.

Sastanak se održava u trenutku kada Rusija nastavlja invaziju na Ukrajinu.

Ukrajina kaže da su nastavljeni raketni napadi na stambena naselja u nekoliko gradova i da bi se glavni grad Kijev mogao suočiti sa sveopštim napadom.

12:49

Važna uloga kineskog predsednika Si Đinpinga

Prema politikologu Kristijanu Hakeu, kineski predsednik Si Đinping je ključan u diplomatskim naporima da se okonča rat u Ukrajini. "Jeste da se pokušaji za okončanje rata moraju odvijati i direktno između Rusije i Ukrajine, 'na nivou boraca'", rekao je Hake, preneo DW. Međutim, Evropa, SAD i Nemačka bi svakako trebalo da traže kanal za razgovor sa Sijem. Pročitajte detaljno o Kini kao važnom posredniku u ukrajinskom sukobu.

Izvor: Profimedia

12:36

Treća runda pregovora u 15 časova

Nova runda pregovora Moskve i Kijeva počeće u 15 časova po našem vremenu, potvrđeno je iz kabineta Zelenskog.

12:21

Rusija objavila spisak neprijateljskih zemalja

Vlada Ruske federacije  odobrila je spisak stranih država i teritorija koje "vrše neprijateljske akcije protiv Rusije", saopšteno je iz pres-službe Kabineta ministara.

"Vlada je odobrila spisak stranih država i teritorija koje vrše neprijateljske akcije protiv Rusije, ruskih kompanija i građana. Naredba o tome je potpisana", navodi se u saopštenju. Pogledajte koje sve države su na spisku.

11:59

Oko Kijeva se vode žestoke borbe


Ukrajinski zvaničnici tvrde da je jutros došlo do žestokih borbi na širokom području od severa do zapada Kijeva.

Sa ekstremnim besom, neprijatelj uništava Buču, Gostomel, Vorzel, Irpin. Oni namerno ubijaju civile. U glavnom gradu činimo sve da podržimo grad, da stvorimo rezervu hrane, lekova, osnovnih dobara. Distribuiramo i pružamo pomoć onima kojima je danas najpotrebnija. Humanitarna pomoć upućena je i u Černigov", dodao je Kličko.

11:54

Misterija smrti ukrajinskog pregovarača

I dalje je nepoznato kako je stradao Denis Kirejev Borisovič, član ukrajinske delegacije na pregovorima sa Rusijom. Glavni direktorat za obaveštajne poslove (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine potvrdio je da je Kirejev poginuo "tokom specijalnog zadatka". Ta informacija objavljena je u subotu na Fejsbuk stranici Glavnog direktorata za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Ukrajine.

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da ubistvo Kirejeva nema nikakve veze sa poslovima delegacije.

11:23

Rojters: Ruska delegacija krenula na pregovore u Belorusiju

Rojters: Ruska delegacija krenula na pregovore u Belorusiju

Ruska delegacija uputila se ka Belorusiji, gde je za popodne zakazana treća runda razgovora sa ukrajinskim predstavnicima. Prethodne dve runde pregovora prethodno su propale.

11:20

Zelenski: Nikada nismo želeli ovaj rat

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski oglasio se sa nepoznate lokacije video-snimkom i rekao da Ukrajina nikada nije želela rat.

"Nikada nismo želeli ovaj rat, ali ovaj rat nam je donet. Nikada nismo hteli nikoga da ubijemo, ali moramo da se borimo da neprijatelja izvučemo iz naše zemlje i iz našeg života. Moramo da tolerišemo ono što nijedan narod u Evropi nije morao da toleriše poslednjih 70 godina", rekao je Zelenski. Pročitajte šta je rekao o Vladimiru Putinu i embargu na naftu iz Rusije

10:22

Putanja humanitarnih koridora


Prema mapama koje je objavila novinska agencija RIA, koridori će dozvoliti civilima da se kreću ka neukrajinskim teritorijama, pri čemu koridor iz Kijeva vodi ka Belorusiji, dok će civilima iz Harkova biti dozvoljeno da idu samo u Rusiju.

Rusija će takođe uspostaviti vazdušnu liniju kojom će Ukrajince prevesti iz Kijeva u Rusiju, saopštilo je ministarstvo odbrane te zemlje.

Portparol ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog rekao je za Rojters da je taj potez "potpuno nemoralan”, dodajući da Rusija pokušava da "iskoristi patnju ljudi da stvori televizijsku sliku”.

9:40

Jelisejska palata: Nije istina!

Nakon saopštenja Kremlja da je humanitarni koridor zatražio Makron, oglasila se Jelisejska palata i demantovala to!

"Predsednik nije ni tražio, ni dobio humanitarne koridore nakon razgovora sa Vladimirom Putinom. Predsednik konstantno traži neometan prolaz civila i humanitarne pomoći. Ovo je još jedan način za Putina da 'progura' svoju verziju priče u kojoj su Ukrajinci agresori, a Rusi oni koji nude utočište", saopštila je kancelarija predsednika Francuske.

Pogledajte.

8:39

Kozirev: Putin neće upotrebiti nuklearno oružje

Andrej Kozirev, bivši ruski ministar spoljnih poslova, izjavio je kako veruje da ruski predsednik Vladimir Putin neće upotrebiti nuklearno oružje.

"Gospodin Putin je racionalna osoba. Iako je njegova odluka o pokretanju invazije na Ukrajina užasna, nije iracionalna. Obzirom da je on racionalna osoba čvrsto verujem da neće namerno upotrebiti nuklearno oružje protiv Zapada. Kažem namerno, jer neselektivno granatiranje u blizini nuklearke može uzrokovati nenamernu nuklearnu katastrofu u Ukrajini, rekao je.

8:11

Hakeri tvrde da su "preuzeli" televiziju

Hakerska grupa "Anonymous" tvrdi da je nakratko preuzela program ruske državne televizije, kao i striming servisa, i pustila snimke rata u Ukrajini. Njihove tvrdnje još uvek nisu zvanično potvrđene.

7:25

Novi prekid vatre!

Rusko Ministarstvo odbrane najavilo je da će obustaviti vatru u deset sati po lokalnom vremenu, kako bi civili iz Kijeva, Harkova i Mariupolja mogli da se evakuišu.

"U pitanju je ispunjenje ličnog zahteva francuskog predsednika Emanuela Makrona, i svi relevantni detalji već su dostavljeni međunarodnoj zajednici, uključujući i UN", saopštilo je Ministarstvo. Prekid vatre će po srpskom vremenu početi u devet sati. Ovo je treći pokušaj otvaranja humanitarnih koridora, jer prethodni, pokušani tokom vikenda, nisu bili uspešni. 

7:23

Novi napadi Rusije!

Jutro počinje izveštajima o novim napadima ruskih snaga na grad Mikolajev blizu Crnog mora. Ruska vojska navodno je bombardovala grad teškom artiljerijom, napisao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič. Ovo su snimci iz tog grada.

5:31

Ukrajina traži prekid invazije

Ukrajina će danas izneti svoj slučaj pred Međunarodnim sudom pravde, gde traži obustavu invazije na osnovu činjenice da ju je Vladimir Putin opravdao pogrešnim tumačenjem Sporazuma o prevenciji i kažnjavanju genocida. Odgovor ruske strane očekuje se tek u utorak. Pročitajte šta Ukrajina traži od Međunarodnog suda pravde.

Izvor: Screenshot/Youtube/United Nations

5:12

"Nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se obratio i rekao da ima informacije da će Rusija u ponedeljak gađati odbrambene objekte koji se nalaze u naseljenim mestima, što će odneti novi danak u životima civila. Zelenski je još jednom kritikovao svetske lidere rekavši da ćute na najavu novog krvoprolića. Pročitajte celo obraćanje Zelenskog.

5:10

Cena nafte dramatično skočila, pa pala

Cena sirove nafte u jednom trenutku je na azijskom tržištu prešla 139 dolara, što je cena koja nije viđena od 2008. godine. Agencija AFP javlja da je najava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da će Bela kuća i njeni saveznici zabraniti uvoz iz Rusije dovela do skoka cene sirove nafte. Ista agencija javlja da se cena potom stabilizovala na nižem nivou.

RAT U UKRAJINI UŽIVO! NAJAVLJENI NOVI PREGOVORI: Svi čekaju "istorijsko" obraćanje Zelenskog, Lavrov hitno ide u Tursku

Ukratko

  • Završna treća runda pregovora
  • Zelenski opet kritikovao svetske lidere
  • Putin traži od EU da utiče na Kijev
učitaj još +