Svet

RUSIJU NAPUŠTA JEDAN OD NAJVEĆIH SAVEZNIKA? Plan skovan u Americi, Bajden je ovo uradio prvi put! UDARAC ZA PUTINA

Autor Ivana Lazić

Bajdenovu administraciju zabrinula je i mogućnost da bi latinoamerički saveznici Rusije - koji uključuju autoritarne režime na Kubi, Nikaragvi i Venecueli - mogli postati "sigurnosna pretnja" ako sukob s Putinom eskalira.

Izvor: Profimedia

Visoki američki zavničnici otputovali su u Venecuelu na razgovore s vladom Nikolasa Madura, očito pokušavajući da postignu da se ta zemlja ipak distancira od Rusije nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, prenosi Gardijan.

Oni su se sreli u subotu u Karakasu, glavnom gradu Venecuele, a to je bio prvi put da je SAD poslao delegaciju na sastanak s predstavnicima Madurovog režima u poslednjih nekoliko godina. 

Bajdenovu administraciju zabrinula je i mogućnost da bi latinoamerički saveznici Rusije - koji uključuju autoritarne režime na Kubi, Nikaragvi i Venecueli - mogli postati "sigurnosna pretnja" ako sukob s Putinom eskalira. Neki nagađaju da SAD venecuelansku naftu vidi kao potencijalnu zamenu za ruski uvoz. Venecuela ima najveće svetske rezerve nafte i njena proIzvodnja raste uprkos tome što su godinama pod američkim sankcijama.

Prema izveštajima Rojtersa u subotu nije postignut dogovor, ali pojedini stručnjaci smatraju da bi taj susret mogao biti značajan pomak u američkoj politici prema toj zemlji koja je u dubokoj krizi otkako je Maduro preuzeo vlast 2013. godine. Kristofer Sabatini, stručnjak za Latinsku Ameriku komentarisao je da je to takođe prilika da se američki privatni sektor vrati u Venecuelu i tako istisne Ruse.

Iako je Venecuela pod sankcijama Amerike, poslednjih meseci sve je više naznaka da SAD, pod Bajdenom, menja politiku prema Venecueli. 

(MONDO)