Uživo

ČERNOBILJ PONOVO "VIDLJIV", STIŽE ISTORIJSKA POMOĆ: Evropski lideri u Kijevu, u Harkovu sravnjeno 600 zgrada!

Pratite najnovije vesti o Rusiji i Ukrajini iz minuta u minut!

Izvor: Profimedia

Ruska invazija na Ukrajinu se nastavlja, i broj žrtava sa obe strane raste. U utorak bi trebalo da budu nastavljeni pregovori Rusije i Ukrajine. 

Detaljan izveštaj prethodnog dana čitajte u našem blogu uživo od ponedeljka. 

23:44

"Rat" Ilona Maska i Ramzana Kadirova

Dok se u Ukrajini i dalje vode žestoke borbe, na mrežama je takođe rat i to ovoga puta između američkog milijardera Ilona Maska i čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

Kadirov je upozorio Ilona da se "ne kači sa Putinom" i nazvao ga "nežnom Ilonom", nakon čega je milijarder na svom Tviteru promenio ime u Ilona i poručio da će Putina da "bije levom rukom". Kadirov mu je i na to odgovorio upozorenjem da mu neće biti smešno...

Izvor: Youtube/BBC News/Elon Musk Viral Videos/screenshot

22:30

Turski ministar ide u Moskvu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potvrdio je u utorak da će ministar spoljnih poslova njegove zemlje Mevlut Čavušoglu doputovati u zvaničnu posetu Moskvi 16. marta.

"Sutra šaljem svog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua u Rusiju, a u četvrtak će ići na razgovore i u Ukrajini“, rekao je predsednik Erdogan posle skoro tročasovnog sastanka Kabineta ministara u Ankari.

22:11

Nuklearna elektrana ponovo "na mapi"

Nuklearna elektrana u Černobilju juče je ponovo priključena na nacionalnu električnu mrežu, saopštila je danas Ukrajina Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA). Dizel agregati su sada isključeni.

22:09

Rusija uvela sankcije zvaničnicima SAD

Rusija je u utorak kao odgovor na niz sankcija koje je Amerika uvela ovoj zemlji, ruskim zvaničnicima i biznismenima odlučila da isto učini SAD.

"Kao odgovor na niz sankcija bez presedana koje zabranjuju, između ostalog, ulazak u Sjedinjene Države najvišim zvaničnicima Ruske Federacije, počev od 15. marta, na ruskoj listi je, na osnovu reciprociteta, predsednik Džo Bajden, Državni sekretar Entoni Blinken, ministar odbrane Lojd Ostin, kao i nekoliko šefova agencija i drugih istaknutih američkih ličnosti", piše u saopštenju ruskog iministarstva.

Objavljen je i detaljan spisak svih ljudi za koje su uvedene sankcije.

21:26

Blizu 100 mališana poginulo

Blizu stotinu dece je poginulo, kako je naveo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinski predsednik je u video obraćanju kanadskim poslanicima poručio da je grad Mariupolj na jugu Ukrajine, ostao bez sredstava komunikacije i skoro je ostao bez hrane, prenosi agencija Rojters. Dodao je da je od početka sukoba potvrđeno ukupno 97 nastradale dece.

21:24

U Harkovu sravnjeno sa zemljom 600 zgrada

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov u televizijskom intervjuu izjavio je da je u tom gradu uništeno više od 600 zgrada otkako je počeo ruski napad na Ukrajinu.

"Uništene su škole, vrtići, bolnice, ambulante. Ruska vojska nas stalno granatira sa zemlje i iz vazduha", naveo je Terehov, prenosi Rojters.

21:23

Ispaljeno blizu 1.000 projektila

Prema rečima visokog američkog odbrambenog zvaničnika, ruske snage su do sada ispalile više od 950 projektila od početka invazije na Ukrajinu.

"I ruske snage i ukrajinske snage imaju približno 90 odsto svoje borbene moći 'na raspolaganju'. SAD nastavljaju da procenjuju ograničenost do napretka ruskih kopnenih snaga u postizanju svojih ciljeva", rekao je zvaničnik, napominjući da ruske snage nisu napredovale bliže glavnom gradu Kijevu.

21:04

Razgovori se nastavljaju sutra

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak objavio je na Tviteru da će se pregovori sa ruskim zvaničnicima "nastaviti sutra". On je rekao da "svakako ima prostora za kompromis".

20:38

Ukrajina dobija 13,6 milijardi dolara

Američki predsednik Džo Bajden upravo je potpisao zakon o finansiranju koji će Ukrajini pružiti pomoć od rekordnih 13,6 milijardi dolara usred tekuće invazije Rusije, objavio je Bajden nedavno na Tviteru.

20:13

Premijeri Češke, Poljske i Slovenije stigli u Kijev

Premijeri Češke, Poljske i Slovenije upravo su stigli u Kijev u znak "nedvosmislene" podrške Ukrajini dok Rusija nastavlja napad na tu zemlju, prenosi agencija AFP. Češki premijer Petr Fijala je u tvitu naveo da će se tri lidera sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom.

"Cilj posete je da se izrazi nedvosmislena podrška Evropske unije Ukrajini i njenoj slobodi i nezavisnosti. Istovremeno, tokom posete ćemo predstaviti širok paket podrške Ukrajini i njenim građanima. Međunarodnu zajednicu su o ovoj poseti obavestile i međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije", rekao je Fijala.

19:53

Ubijena ukrajinska novinarka

U napadu u kojem je ranjen novinar "Foks njuza" Benžamin Hol i ubijen kamerman Pijer Zakrževski nastradala je i ukrajinska novinarka Oleksandra Kavšinova koja je imala samo 24 godine.


19:34

Zelenski uputio direktne molbe Kanadi

Zelenski je uputio direktne molbe Kanadi da dodatno pomogne Ukrajini u njenoj borbi protiv tekućih ruskih napada tokom njegovog direktnog video obraćanja parlamentu u utorak.

"Bili smo prijatelji, Džustine. Ali takođe bih voleo da razumete i voleo bih da osetite ono što mi u Ukrajini osećamo svaki dan. Želimo da živimo i želimo da budemo pobednici", rekao je Zelenski.

19:18

Oglasio se Putin

Vladimir Putin i Šarl Mišel govorili su o ratu u Ukrajinii i o evakuaciji civila iz ratom pogođenih područja, preneo je TASS. Kako je poznato predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin istakao je da je rukovodstvo EU "zatvorilo oči pred današnjim raketnim napadom ukrajinske vojske na stambenu četvrt u centru Donjecka".

18:46

Bajden dolazi u Evropu

Američki predsednik Džo Bajden će sledeće nedelje otputovati u Evropu na vanredni sastanak i pokazati podršku SAD Ukrajini, potvrdila je Bela kuća. Bajden će se lično pridružiti svetskim liderima NATO-a u Briselu, u Belgiji, sledećeg četvrtka, 24. marta.

Misija SAD pri NATO-u objavila je tu vest na Tviteru ranije u utorak.

18:17

Završeno suđenje urednici ruske televizije

Urednica koja je prekinula program uživo na ruskoj državnoj televiziji mašući plakatom s natpisom "Ne ratu, zaustavite rat" kažnjena je sa 30.000 rubalja (oko 250 evra), preneli su ruski mediji.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt
17:36

Devojčici (9) amputirana ruka

Hirurzi u Kijevu morali su da amputiraju ruku devetogodišnjoj devojčici da bi joj spasili život nakon što je upucana u kijevskom predgrađu Hostomel dok je bežala iz kuće.

Navodi se, da se devojčica čije je ime Saša, sada oporavlja se u bolnici. Ona je prošle nedelje bežala sa ocem, majkom i sestrom tokom ruskog napada na kijevsko predgrađe Hostomel. Navodno su bili u porodičnom automobilu koji je bio pogođen mecima. Njen otac je ubijen, a ostatak porodice je pobegao i sklonio se u podrum, prenosi Dejli Mejl.

17:21

Rusija napustila Savet Evrope

Rusija je objavila da više neće učestvovati u Savetu Evrope (SE), nekoliko dana nakon što je organizacija za ljudska prava suspendovala prava Moskve na predstavljanje nakon invazije na Ukrajinu. Državna novinska agencija TASS objavila je u četvrtak saopštenje Ministarstva spoljnih poslova i optužilo zemlje NATO-a i EU da "narušavaju" organizaciju.

16:49

Putin uveo sankcije Džastinu Trudou

Moksva je uvela zabranu kanadskom premijeru Džastinu Trudou da uđe na prostor Rusije, prenosi RT. Podsetimo, Rusija je takođe žestoko odgovorila na sankcije SAD, te je uvela sankcije američkom rukovodstvu, uključujući predsednika SAD Džoa Bajdena, kao i šefovima Pentagona i CIA.

16:48

Dramatična poruka Klička iz Kijeva

Legendarni ukrajinski bokser Vitalij Kličko (50), sada gradonačelnik Kijeva, poslao je dramatičnu poruku iz svog grada nakon ruskog napada. Nekadašnji svetski šampion rekao je da su građani uznemireni, da vide stradanje civilnog stanovništva i da su spremni da se brane.

16:46

Ubijen američki snimatelj

Američki kanal "Foks njuz" potvrdio je da je njegov snimatelj Pjer Zakževski ubijen u ponedeljak u Ukrajini tokom incidenta u kojem je takođe ranjen dopisnik mreže Bendžamin Hol. Pjer Zakrževski je poginuo u Horenki, u Ukrajini, kada je vozilo novinarske ekipe napadnuto.

Izvor: Fox news/Printscreen

16:26

Voditeljka Kremlja pobegla iz Rusije

Gildejeva je bila voditeljka emisije Segodnja (Danas), vodeće informativne emisije u večernjem terminu na NTV-u, trećoj najgledanijoj ruskoj TV stanici koja je u vlasništvu plinske kompanije Gasprom i koja čvrsto zagovara stajališta Kremlja, piše BBC.

Izvor: YouTube/Printscreen/Saxifrage040210

16:22

Putin uveo sankcije Bajdenu i Blinkenu

Rusija je uvela lične sankcije protiv američkog predsednika Džoa Bajdena, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"U odgovoru na niz sankcija bez presedana kojima se, između ostalog, zabranjuje ulazak u Sjedinjene Države najvišim zvaničnicima Ruske Federacije, od 15. marta ove godine, predsednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken su uključeni u rusku "stop listu“ , kao i jedan broj šefova odeljenja i poznatih američkih ličnosti", napominje resor.

16:06

Marina Ovsjanikova na sudu

Urednici ruske državne televizije, koja je sinoć izašla sa antiratnim transparentom na snimanju ruske večernje informativne emisije na državnom Kanalu 1, sudi se u moskovskom sudu.

Marina Ovsjanikova je optužena za "organizovanje nedozvoljenog javnog događaja" i može biti kažnjena novčanom kaznom od 30.000 rubalja (oko 200 funti), radom u zajednici ili 10 dana zatvora ako bude proglašena krivom. To znači da se ruski novinar ne tereti po novom ruskom zakonu o "širenju lažnih informacija o ruskim oružanim snagama", piše Bi-Bi-Si.

15:53

Oglasio se Lavrov

Nastavljaju se pregovori Rusije i Ukrajine, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su pregovori sa Ukrajinom usmereni na osiguravanje njenog vojno neutralnog statusa.

"Pregovori koji se sada odvijaju su pregovori o osiguravanju vojno neutralnog statusa Ukrajine u kontekstu garancija bezbednosti za sve učesnike tog procesa i u kontekstu demilitarizacije Ukrajine kako s njene teritorije nikada više ne bi bilo pretnji po Rusiju, i naravno, u kontekstu obustavljanja politike nacifikacije zemlje koja je potvrđena u čitavom nizu zakonodavnih akata. To podrazumeva i ukidanje svih diskriminacionih ograničenja koja su bila uvedena u vezi sa ruskim jezikom, obrazovanjem, kulturom, ruskim medijima", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za medije sa iranskim kolegom.

15:42

Ukrajina znala da će ući u rat sa Rusijom

Oleksij Orestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u intervjuu za Apostrof TV 2019. godine, je naveo tada da je ukrajinsko rukovodstvo potpuno svesno da će ući u rat sa Rusijom.

Orestovič je u intervjuu, koji se dogodio pre 3 godine, izjavio da će želja ukrajinskog rukovodstva da postane član NATO alijanse izazvati veliki rat sa Rusijom, i da će se taj rat i dogoditi. U tom slučaju, po njegovom mišljenju, šanse Ukrajine da postane članica NATO će značajno porasti, uprkos vojnom sukobu u zemlji.

Predvideo rat
Izvor: Youtube/RuCz Subs

15:41

Oborena ukrajinska raketa iznad Belorusije

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je u utorak da je Belorusija presrela projektil ispaljen na nju pre dva dana iz Ukrajine, ali da će se odupreti, kako je nazvao, pokušajima da je uvuče u sukob preko granice, prenosi Rojters.

Kijevska vlada optužila je u petak Rusiju da je iz Ukrajine izvela vazdušne napade na Belorusiju "lažnom zastavom" kako bi pružila izgovor bliskom savezniku Moskve, koji je služio kao polazna stanica za ruske snage koje ulaze u Ukrajinu, da se pridruži samom sukobu.

14:30

Dojava o bombi na letu Beograd-Moskva

Na letu Beograd-Moskva ponovo je prijavljena eksplozivna naprava.

Prijava je stigla pre poletanja, a avion je trebalo da poleti u 14 i 30, a kontradiverzione ekipe MUP-a upućene su na teren.

14:27

Nastavljaju se pregovori

Član ukrajinske delegacije Mihail Podoljak napisao je na Tviteru da su nastavljeni pregovori dve strane.

"Pregovori su u toku. Obnovljene konsultacije o glavnoj pregovaračkoj platformi. Pitanja opšte regulacije, prekid vatre, povlačenje trupa sa teritorije zemlje… ", napisao je u tvitu.

Ukrajina se nada da će obezbediti prekid vatre i rusko povlačenje, ali Rusija je do sada pristajala samo na humanitarne koridore za evakuisanje civila.

14:06

Abramovič ima novu ponudu?

Velika Britanija je uvela sankcije Romanu Abramoviču zbog rata u Ukrajini, pa je tako ruski oligarh primoran da proda Čelsi čiji je vlasnik skoro dve decenije.

Diskvalifikovan je sa pozicije direktora, klub funkcioniše samo zbog specijalne dozvole, a rok za dostavljanje ponuda za kupovinu Čelsija ističe u ponoć. Nakon toga će Abramovič, verovatno ekspresno, odlučiti kome će prodati "plavce", međutim to možda ne bude njegov poslednji istup u fudbalu...Saznajte koji klub bi ruski oligarh mogao da vodi u budućnosti.

Izvor: Profimedia

13:53

U vazdušnim napadima na Kijev stradalo četvoro

Ukrajinska prestonica je u utorak rano doživela brojne vazdušne napade.

Nekoliko od njih je zahvatilo stambena naselja u Svjatošinskom i Podilskom okrugu, zapalivši 15-spratnu zgradu i stanicu metroa Lukjanivska.

Sada je potvrđeno da su četiri osobe poginule u jutrošnjim vazdušnim napadima.

13:51

Gađana zgrada u Harkovu

Oko 11 časova po lokalnom vremenu pogođena je jedna stambena zgrada u Harkovu. Nadležni javljaju da je evakuisano više od 20 stanara.

13:12

Crna Gora uvela paket sankcija Rusiji

Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore kojom predsedava portpredsednik Vlade Dritan Abazović usvojila je jednoglasno paket sankcija Rusiji koji je predhodno usvojio Savet Evropske unije (EU), a sankcije se odnose na 696 ruskih državljana kao i na finansijske institucije, imovinu, promet i distribuciju dobara.

Na spisku su između ostalih predsednik Rusije Vladimir Putin, premijer Mihail Mišustin, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ministar unutrašnjih poslova Rusije Vladimir Kolokoljcev, Ramzan Kadirov, predsjednik ruske Republike Čečenije, bivši predsednik Rusije i aktuelni potpredsednik Ruskog saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

12:44

Voditeljki ruske državne televizije preti zatvor?

Protiv novinarke Marine Ovsjanikove, koja je sa antiratnim transparentom sinoć, za vreme emitovanje udarnih vesti Prvog kanala ruske TV, upala u program, vrše se predistražne radnje "za širenju očigledno lažne informacije" o ruskim vojnicima.

To je rekao izvor Tasa u Državnom tužilaštvu, ne navodeći gde se novinarka trenutno nalazi.

Ona je privedena odmah posle upada u program, a advokati ne uspevaju da je pronađu.

Izvor: Twitter/Printscreen/@avalaina

12:25

Zelenski upozorio na nove mete Rusije

U obraćanju uživo zapadnim liderima jutros, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na veću podršku i upozorio da bi Rusija mogla da cilja druge delove Evrope.

"Još uvek možemo da zaustavimo rusku ratnu mašinu, još uvek možemo da zaustavimo ubijanje ljudi“, rekao je on, tvrdeći da bi bilo "lakše to učiniti zajedno“, prenosi Sky news. Pročitajte i kakvu poruku je uputio zapadnim liderima.

12:14

Nastavljeni pregovori Moskve i Kijeva

Kako prenose strani mediji, nastavljeni su pregovori između Rusije i Ukrajine, koji su juče bili prekinuti. Takođe član ukrajinske delegacije najavio je nastavak pregovora između Rusije i Ukrajine.

11:18

Peskov: Kremlj ne želi da žuri sa prognozama o sklapanja mirovnog sporazum


Rad delegacija Rusije i Ukrajine na sklapanju mirovnog sporazuma odvija se putem video-konferencija, a Kremlj ne želi da žuri sa prognozama o uslovima, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu savetnika kabineta predsednika Ukrajine Alekseja Arestoviča da će dogovor biti postignut.

"Posao je težak, sama činjenica nastavka je pozitivna. Ne želimo još da dajemo prognoze", naglasio je Peskov.
Poručuje da se sačeka dok strane ne postignu opipljive rezultate pregovora. Govoreći o Arestovičevoj prognozi, Peskov je napomenuo da su to "njegove prognoze".

Nazvao je preuranjenim to što se u javnosti raspravlja o formatu dokumenta, ko će ga potpisati, kao i koja zemlja će biti garant sporazuma.

Izvor: YouTube/printscreen/BBC News

10:56

EU usvojila četvrti paket sankcija


EU je usvojila četvrti paket sakncija Rusiji, koji je sinoć usvojen u Komitetu stalnih predstavnika EU. Tako će se već postojećem spisku sankcionisanih zbog napada na Ukrajinu dodaju još 24 ruska subjekta uključujući 15 osoba i devet entiteta. EU je takođe uvela ograničenja na uvoz čelika i proizvoda od gvožđa iz Rusije i zabranila izvoz luksuzne robe u Rusiju. Među sankcionisanima su i medijski radnici za koje u Briselu procenjuju da vode prorusku propagandu. Pročitajte i šta podrazumeva novi set sankcija.

10:49

Policijski čas do četvrtka u Kijevu


Večeras od 18 časova po našem vremenu, pa do četvrtka ujutru do 6 sati na području Kijeva će na snazi biti policijski čas.

10:14

Najbliži Putinov saradnik otkrio detalje ruskog napada na Ukrajinu

Jedan od najbližih saveznika predsednika Vladimira Putina rekao je da ruska vojna operacija u Ukrajini nije išla onako brzo kako je Kremlj želeo, što je do sada najsnažnije priznanje Moskve da njena invazija neće ići kako je planirano. Viktor Zolotov, načelnik ruske nacionalne garde i član Putinovog saveta bezbednosti, rekao je da je napredak bio sporiji nego što se očekivalo, okrivljujući ono što je nazvao krajnje desničarskim ukrajinskim snagama koje se kriju iza civila. Pročitajte i šta je rekao veteran Kremlja o invaziji na Ukrajinu.

Izvor: Profimedia

10:10

Gađan rudnik u Donjecku

Ukrajinske snage su gađale rudnik "Skočinski“ u Donjecku, saopštilo je danas Ministarstvo za ugalj i energetiku samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

Veliki broj rudara, njih preko 200, bilo je zarobljeno ispod zemlje, ali su u međuvremenu svi izvučeni na površinu.

8:56

Uništena stanica metroa u Kijevu

Jedna od jutrošnjih eksplozija oštetila je fasadu stanice metroa u blizini centra Kijeva, prenose mediji.

Stanica je zatvorena zbog oštećenja.

8:06

Da li se nazire kraj sukoba?

Ukrajinski zvaničnik rekao je da bi pregovori sa Rusijom mogli da budu okončani do maja meseca. Pročitajte ukrajinska predviđanja za mirovni sporazum s Rusijom!

6:13

NATO se sastaje?

NATO je najavio mogućnost sastanka u Briselu, koji bi bio održan uživo. Si-En-En javlja da bi sastanak zemalja članica "bez presedana" mogao da bude održan sledeće nedelje. Ministri odbrane zemalja članica sastaće se ove nedelje, kako bi odredili sledeće korake Alijanse u svetlu sukoba u Ukrajini.

6:11

Manekenka pronađena mrtva

Manekenka Greta Vedler (23), koja je kritikovala Putina na mrežama, pronađena je mrtva nakon istrage duge godinu dana. Pročitajte ko je ubio manekenku.

Izvor: Facebook/Greta Vedler

6:10

Šta je najgori scenario?

Evropski zvaničnik je izneo najgori scenario za Ukrajinu, ocenivši da bi ulazak NATO u sukob označio početak Trećeg svetskog rata.

Ukratko

  • Nova runda pregovora u utorak
  • Putin potpisao zakon o avionima
  • U Marijupolju navodno umrlo 2.500 civila
  • U granatiranju stambene zgrade u Kijevu broj žrtava porastao na četiri
  • Crna Gora uvela paket sankcija Rusiji, na spisku i Putin
učitaj još +