Svet

"PUTIN JE DIKTATOR I UBICA!" Bajden udario žestoko na ruskog predsednika, pomenuo i KINEZE!

Autor Jana Desovski

Bajden je govorio na događaju povodom Dana Svetog Patrika.

Izvor: YouTube/printscreen/RT/Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je ruskog predsednika Vladimira Putina "čistim nasilnikom" dok je govorio na događaju povodom Dana Svetog Patrika u četvrtak.

Na godišnjem ručku prijatelja Irske na Kapitol Hilu, Bajden je rekao da je Putin "ubilački diktator, čisti nasilnik koji vodi nemoralan rat protiv naroda Ukrajine."

Bajden je takođe rekao da je Irska pojačala svoje suočavanje sa ruskom agresijom na Ukrajinu. On je rekao da su odnosi između Irske i Sjedinjenih Država "poprimili još intenzivniji i kooperativniji forum nego što je ikada bio zbog neutralnosti Irske".

"Putin plaća veliku cenu za svoju agresiju i oni su deo razloga što cena ide tako visoko", rekao je Bajden. U njihovoj podršci sankcijama Rusiji i Ukrajini, Bajden je rekao da Irska takođe plaća veliku cenu za doprinos koji "nije mali".

Predsednik se takođe osvrnuo na svoj predstojeći razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u petak, našalivši se da se Si "seća svega što sam rekao".

"Samo šalu na stranu", nastavio je Bajden, "on ne veruje da se demokratija može održati u 21. veku".

Irski premijer Mičel Martin trebalo je da prisustvuje događaju, ali mu je u sredu dijagnostikovan Covid-19. Bajden je prisustvovao virtuelnom sastanku sa Martinom pre nego što je otišao na Kapitol Hil.

(MONDO)