Svet

SPORAZUMA O PREKIDU VATRE NEMA NI NA VIDIKU! Makron sat vremena razgovarao sa Putinom, evo šta mu je rekao

Autor Uroš Matejić

Razgovor između Makrona i ruskog predsednika Vladimira Putina trajao je sat vremena.

Izvor: Profimedia

"Nema na vidiku sporazuma o prekidu vatre u Ukrajini", navodi se u saopštenju Jelisejske palate nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron u utorak odvojeno razgovarao sa ruskim i ukrajinskim kolegom.

"Za sada nema sporazuma, ali predsednik Makron veruje da treba da nastavi sa svojim pokušajima. Ne postoji drugi izlaz osim prekida vatre i pregovora između Rusije i Ukrajine", navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

Razgovor između Makrona i ruskog predsednika Vladimira Putina trajao je sat vremena, saopštila je Jelisejska palata. Od kada je prvi put izbio rat 24. februara, Makron je održavao otvorenu liniju komunikacije i sa Putinom i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Uključujući današnje pozive, Makron je razgovarao sa Putinom osam puta i sa Zelenskim 17 puta od početka ruske invazije prošlog meseca, prema proračunima CNN-a.

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovo je zatražio od ruskog predsednika Vladimira Putina da okonča opsadu Marijupolja, omogući humanitarne koridore i naredi hitan prekid vatre, saopšteno je iz Makronovog kabineta. 

Makron je ranije danas, u okviru kampanje za predsedničke izbore u aprilu, rekao da veruje da između ukrajinskog otpora, oštrih zapadnih sankcija i diplomatskih pritisaka postoji put ka miru: "Moramo učiniti sve da ga pronađemo", rekao je.

(Mondo)