Svet

RAT U UKRAJINI NIJE MOGUĆE DOBITI! Generalni sekretar UN uputio upozorenje, jedna stvar biće NEIZBEŽNA

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Generalni sekretar UN izjavio da rat u Ukrajini ima samo jedan mogući ishod, u suprotnom slede uništenje, patnja i strahote.

Izvor: YouTube/SABC News

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, rekao je da je vreme da Rusija okonča napad na Ukrajinu i da za konflikt postoji samo jedno rešenje do kojeg će morati da dođe. Obraćajući se novinarima u Njujorku, Gutereš je rat nazvao apsurdnim i najavio novu pomoć Evropske unije Ukrajini.

"Ovaj rat ne ide nigde, i to brzo. Nemoguće ga je dobiti i apsurdan je. Marijupolj je nedeljama pod opsadom, a zbog čega? Čak i ukoliko Marijupolj padne, Ukrajina ne može da bude osvojena grad po grad, ulicu po ulicu, kuću po kuću", rekao je Gutereš.

"Dalje borbe će izazvati samo još patnje, uništenja i užasa", podvukao je generalni sekretar UN.

Antonio Gutereš o Ukrajini
Izvor: YouTube/SABC News

Mirovni pregovori Ukrajine i Rusije imali su već nekoliko rundi, ali nijedna od njih nije urodila plodom. U međuvremenu, hiljade ljudi izgubile su život a više od deset miliona njih je izbeglo.

"Ovaj rat nije moguće dobiti, i pre ili kasnije, moraće da se preseli sa bojnog polja za pregovarački sto. To je neizbežno", rekao je on.

Lideri Evropske unije sastaće se u četvrtak u Briselu kako bi razgovarali o daljem odgovoru na napade Moskve i novom, dugoročnom mehanizmu finansijske pomoći Ukrajini.

(MONDO)