Uživo

RAT U UKRAJINI - NOVA RUNDA PREGOVORA, OGLASIO SE ZELENSKI! Makron se distancirao od Bajdena, gori oko Černobilja!

Najnovije vesti iz Rusije i Ukrajine uživo, iz minuta u minut pratite u našem blogu!

Izvor: Profimedia

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 32. dan, a američki predsednik Džo Bajden, koji trenutno boravi u Poljskoj, je u govoru u Varšavi, osudio Vladimira Putina kao "koljača" za kojeg je rekao da "ne može više da ostane na vlasti. Činilo se da je Bajden podsticao one oko ruskog predsednika da ga izbace iz Kremlja, iako su američki zvaničnici kasnije rekli da je govorio o potrebi da Putin izgubi vlast nad ukrajinskom teritorijom i u širem regionu.

Dok je govorio, ruski projektili su pali na najprozapadniji grad Ukrajine, Lavov, samo 40 milja od poljske granice. Vreme napada, tek trećeg na zapadnoukrajinske ciljeve od početka rata, i najbliži centru grada Lavova i njegovim stambenim područjima, jasno je osmišljeno da pošalje poruku Beloj kući.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je SAD i Evropu da isporuče više aviona, tenkova, protivraketne odbrane i protivbrodskog naoružanja, tvrdeći da je bezbednost Evrope u pitanju. "To je ono što je prekriveno prašinom u njihovim skladištima... ovo je sve za slobodu ne samo u Ukrajini – ovo je za slobodu u Evropi", rekao je on u svom obraćanju.

23:39

Danas Evakuisano više od 1.000 Ukrajinaca

Više od 1.000 Ukrajinaca evakuisano je danas humanitarnim koridoroima, saopštila je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. "Evakuacija je danas sprovedena preko dva humanitarna koridora. Evakuisano je čak 1.100 ljudi", navela je Vereščuk.

Kako je dodala, reč je o ljudima koji su evakuisani iz Donjecke i Luganske oblasti, prenosi TAS S.

Rusko Ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da je ruska strana otvorila humanitarne koridore iz Kijeva, Černigova, Sumija, Harkova i Mariupolja od 10 sati svakog dana.

23:26

Oglasio se Čavušoglu

"Nadamo se da će sastanci rezultirati trajnim prekidom vatre i omogućiti mir", naveo je Čavušoglu.

23:11

Američki razarač uplovio u Crno more

Američki razarač US S "Forest Šerman" sa raketnim lanserom i oružjem različitog kalibra prispeo je danas u poljsku luku Gdanjsk. Razarač će ostati u Gdanjsku do kraja marta, prenose poljski mediji.

"Stigli smo u luku Gdanjsk u rutinsku posetu. Naš cilj je da pokažemo američko prisustvo na Baltičkom moru i uverimo naše saveznike NATO da možemo da reagujemo brzo na svaku potencijalnu agresiju u regionu", rekao je komandant američke mornarice Met Zablik.

21:52

Reči nisu potrebne

21:18

Putin sprema novi scenario za Ukrajinu

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe kaže da bi ruski predsednik Vladimir Putin mogao da traži da se Ukrajina podeli na dva dela - kao što su Severna i Južna Koreja.

Kirilo Budanov, šef ukrajinske Odbrambene obaveštajne agencije, rekao je da su ruske operacije oko Kijeva propale i da je sada nemoguće da ruska vojska zbaci ukrajinsku vladu. "Putinov rat je sada fokusiran na jug i istok zemlje", rekao je on, preneo je CNN.

https://mondo.rs/Info/Svet/a1614999/Vladimir-Putin-razmatra-korejski-scenario-za-Ukrajinu.html

20:29

Više od 2,25 miliona pobeglo iz Ukrajine u Poljsku

Više od 2,25 miliona ljudi pobeglo je u Poljsku iz Ukrajine od početka ruske invazije. Poljska graničarka kaže da je broj prelazaka granice u poslednje vreme opao, ali da je u subotu došlo do blagog povećanja.

Pre početka rata, Poljska je bila dom velike ukrajinske zajednice i većina izbeglica je u početku otišla kod porodice i prijatelja koji su već ovde živeli. Kako su nedelje prolazile, dolazi sve više žena i dece koji nemaju gde da ostanu. Hiljade Poljaka otvorilo im je svoje domove, ali to je privremeno rešenje.

20:05

Oglasio se Zelenski

"Ukrajina je spremna da razgovara o neutralnosti i nenuklearnom statusu zemlje ako dobije bezbednosne garancije", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je, međutim, dodao da neće sesti za pregovarački sto sa Rusijom ako se bude razgovaralo o "demilitarizaciji", nekoj vrsti "denacifikacije", prenosi Rojters. Dodao je da je pitanje ruskog jezika jedna od tema pregovora. "Sporazum sa Rusijom moguć je samo ako se ruske trupe povuku iz Ukrajine", rekao je Zelenski.

19:41

Azerbejdžan povukao svoje trupe iz Karabaha

Azerbejdžan je povukao svoje trupe iz sela u Karabahu, navodi se u izveštaju, objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane.

"Na osnovu rezultata pregovora, azerbejdžanska strana je izvršila povlačenje svojih jedinica iz rejona naselja Furuh", saopštio je vojni resor.

Mirovne snage su obezbedile pratnju za tri azerbejdžanske kolone kroz koridor Lačin: dve u pravcu severa i jednu na jugu, dodaje Ministarstvo odbrane.

18:55

"U ponedeljak se nastavlja onlajn školovanje

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je u nedelju da će se škole u ​​ukrajinskoj prestonici ponovo otvoriti u ponedeljak i to u onlajn formatu.

"28. marta u prestonici će se nastaviti obrazovni proces - u onlajn formatu. Biće prilagođeni trenutnim uslovima. I korišćenje različitih obrazovnih platformi za učenike", rekao je Kličko u izjavi za Telegram.

18:52

Zakazana sledeća runda pregovora

Sledeća runda razgovora licem u lice između Ukrajine i Rusije biće održana u Turskoj od 28. do 30. marta. Ovo je napisao je ukrajinski pregovarač David Arahamia na društvenim mrežama.

Ukrajina je opisala prethodne razgovore sa Rusijom, održane nakon što je Rusija pokrenula oslobodilačku operaciju prošlog meseca, kao "veoma teške". Mediji su danas preneli da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da razgovara sa Vladimirom Putinom narednih dana.

18:51

Gori oko Černobilja

U restriktivnoj zoni oko nuklearne elektrane Černobilj izbio je šumski požar usled borbenih dejstava, saopštila je komesarka ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Ljudmila Denisova i pozvala Medjunarodnu agenciju za atomsku energiju da hitno pošalje pomoć.

Gori više od 10.000 hektara šume što može izazvati povećanje nivoa radijacije u vazduhu, objavio je Denisova na Fejsbuku, prenosi ukrajinska agencija Ukrinform.

Stavljanje vatre pod kontrolu i njeno gašenje je nemoguće zbog toga što je ova zona, u kojoj je zbog visokog nivoa radijacije zabranjen pristup gradjanima, pod kontrolom ruskih snaga, tvrdi ona.

18:49

Zaharova: NATO teroristička pretnja za ceo svet

18:47

Ponovo se oglasio Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden oglasio se prvi put nakon što je izazvao buru izjavom da je Putin "kasapin". Bajden je ovo izjavio nakon što se susreo sa raseljenim majkama i decom iz Ukrajine, preneo je "Foks njuz".

Bajden se sada oglasio na Tviteru: "Moja poruka narodu Ukrajine: Stojimo uz vas. Tačka", napisao je on.

18:03

"Teroristička država koju vodi ratni zločinac"

Ambasadorka Ukrajine u SAD Oksana Markarova oglasila se u nedelju povodom invazije Rusije na Ukrajinu, rekavši da je to "teroristička država koju vodi ratni zločinac".

"Pa, znate, jasno nam je da je Rusija teroristička država koju vodi ratni zločinac i mi radimo dan i noć i žestoko se borimo da odbranimo svoju zemlju i demokratiju", rekla je Markarova za CNN.

17:33

Makron se distancirao od Bajdena

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je na verbalnu "eskalaciju" sa Moskvom nakon što je njegov američki kolega Džo Bajden opisao ruskog Vladimira Putina kao "kasapina", rekao je Makron u intervjuu za televiziju France 3.

"Ne bih koristio te reči", rekao je Makron. Pogledajte kako je Bajden nazvao Putina "kasapinom":

17:14

Bajden "slučajno" otkrio planove Amerike

Mesec dana je prošlo od invazije Rusije na Ukrajinu, a predsednik Džo Bajden izjavio je u subotu da Vladimir Putin "ne može da ostane na vlasti". Predsednik Bajden je to rekao na kraju govora u Varšavi koji je poslužio kao kamen temeljac za četvorodnevno putovanje po Evropu, prenose strani mediji.

Eksperti su upozorili da bi njegova rečenica mogla da potvrdi ono u šta je Putin "verovao sve vreme" - da se Amerika zalaže za njegovo smenjivanje sa mesta ruskog predsednika.

15:43

Zelenski zatražio borbene avione i rakete

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je zatražio od Zapada borbene avione i protivavionske rakete. 

"Naši partneri ih imaju, a skupljaju im prašinu. Neophodni su ne samo za slobodu Ukrajine, već slobodu Evrope", poručio je Zelenski. On je rekao da se Litvanija, Letonija, Estonija, Poljska i Slovačka mogu suočiti sa napadom Rusije, "jer u hangarima drže jedan odsto borbenih aviona i tenkova NATO". "Samo jedan odsto. Ne tražimo više od toga i čekamo 31 dan", izjavio je Zelenski. On je rekao da Ukrajina ne može da obara ruske rakete puškama i mitraljezima koje dobija sa Zapada, javlja AP.

15:07

"To su lažni referendumi!"

Ukrajina kaže da "lažni" referendumi koje Rusija održava na okupiranim teritorijama neće imati pravnu osnovu.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da Rusija nastavlja svoje napore da "podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“.

"Rusija će se suočiti sa još snažnijim odgovorom međunarodne zajednice", rekao je portparol, što će produbiti njenu globalnu izolaciju.

14:47

Kanada tvrdi - Mi ćemo dati naftu!

Кanada tvrdi da je spremna da pomogne zemljama da prestanu da koriste rusku naftu. U ovoj zemlji tvrde da mogu da obezbede više nafte, gasa i uranijuma kako bi pomogli u rešavanju globalne energetske krize.

Četvrti najveći proizvođač nafte na svetu obavezao se da će izvesti dodatnih 200.000 barela nafte.

14:39

Blinken o uticaju Izraela

Američki državni sekretar Antoni Blinken opisao je u nedelju napore Izraela da posreduje u okončanju ukrajinsko-ruskog sukoba kao važne i "blisko koordinisane" sa Vašingtonom.

Blinken je to rekao tokom sastanka u Jerusalimu sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom.

14:12

Borelj strahuje: Gurnućemo Rusiju ka Kini

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je upozorio da bi ukrajinska kriza mogla da gurne Rusiju ka Kini, pa samim tim i da dođe do stvaranja velikog svetskog raskola između severa i juga.

"Jedna od loših posledica ovoga što se dešava je da možemo da gurnemo Rusiju ka Kini i da napravimo svetsku podelu između jugoistoka i severozapada", naveo je Borelj.

13:51

Erdogan najavio razgovor sa Putinom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da narednih dana razgovara sa Vladimirom Putinom, izjavio je portparol i glavni savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

13:39

Upozorenje Makrona zbog Bajdena

Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je na "verbalnu eskalaciju" nakon što je američki predsednik Džo Bajden juče u Varšavi Vladimira Putina opisao kao "kasapina" pa u govoru rekao da "on više ne može biti na vlasti", javlja AFP.

13:11

"Piju vodu iz kanalizacije"

Ukrajinska poslanica Lesija Vasilenko rekla je da ljudi gladuju i da su primorani da piju kanalizacionu vodu u Kijevu jer se situacija u zemlji pogoršava. U razgovoru za Tajms radio, Vasilenko je rekla da se Kijev i dalje suočava sa napadima i da pati od nestašice hrane, dok su ljudi "primorani da borave u podrumima i stanicama metroa"

"Ljudi zapravo gladuju bez hrane i vode za piće. U Marijupolju, hiljade ljudi se nasilno deportuje preko granice u Rusiju, očigledno na sigurno, ali onda ih šalju u nepoznatom pravcu i niko ih više ne čuje. Dakle, zverstva su svuda ista", rekla je ona.

12:43

Strašna slika nakon granatiranja

Ukrajinska poslanica Ina Sovsun objavila je jezivu fotografiju na svom Tviter profilu.

"Vidite li ovaj užas? Ne, to nije snimak iz novog holivudskog blokbastera. Ovo je prava fotografija iz Rubižna u Luganskoj oblast u Ukrajini nakon granatiranja od strane ruskih kopiladi", napisala je ona u opisu fotografije.

12:32

Turska odlučna da zadrži vezu sa Moskvom

Turska i druge nacije i dalje moraju da razgovaraju sa Rusijom kako bi pomogle u okončanju rata u Ukrajini, rekao je u nedelju portparol turskog predsednika, dodajući da je Kijevu potrebna veća podrška da bi se odbranio.

Turska, koja je članica NATO-a, a ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Ukrajinom, nastojala je da posreduje u jednomesečnom sukobu.

"Ako svi spale mostove sa Rusijom, ko će na kraju dana razgovarati sa njima", rekao je Ibrahim Kalin međunarodnom forumu u Dohi, pa dodao: "Ukrajince treba podržati svim mogućim sredstvima kako bi mogli da se brane... ali ruski slučaj se mora saslušati, na ovaj ili onaj način, kako bi se njihove pritužbe mogle razumeti ako ne i opravdale", dodao je Kalin.

12:21

"Žele da podele Ukrajinu!"

Rusija pokušava da podeli Ukrajinu na dva dela kako bi stvorila region pod kontrolom Moskve nakon što nije uspela da preuzme celu zemlju, rekao je u nedelju šef ukrajinske vojne obaveštajne službe.

"U stvari, to je pokušaj stvaranja Severne i Južne Koreje u Ukrajini", rekao je Kirilo Budanov u saopštenju, dodajući da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilski rat na teritoriji koju je okupirala Rusija.

12:20

Ruski vojnici siluju žene?

Ukrajina "neće ćutati o užasu silovanja žena" tokom ruske invazije, rekla je poslanica.

Ukrajinska poslanica Marija Mezenceva rekla je da, iako se javno govorilo o jednom posebno šokantnom slučaju, ima "mnogo više žrtava" kojima će biti potrebna podrška u budućnosti.

Ona se osvrnula na slučaj koji istražuje ukrajinski tužilac, gde je žena navodno seksualno zlostavljana pred njenim detetom, prenela je PA Media.

11:17

Najavljuju referendum!

Samoproglašena Luganska Narodna Republika u istočnoj Ukrajini koju podržava Rusija mogla bi uskoro da održi referendum o pridruživanju Rusiji, rekao je lokalni lider Leonid Pasečnik u nedelju.

"Mislim da će u bliskoj budućnosti biti održan referendum na teritoriji republike", rekao je Pasečnik, pa dodao: "Narod će iskoristiti svoje krajnje ustavno pravo i izraziti svoje mišljenje o ulasku u Rusku Federaciju."

Rusija je prošlog meseca priznala samoproglašene republike Lugansk i Donjeck kao nezavisne i ubrzo nakon toga naredila, kako je nazvala, mirovnu operaciju u regionu.

10:34

Još 100 miliona dolara za Ukrajinu

Američki Stejt department saopštio je da će Ukrajini obezbediti 100 miliona dolara pomoći "kako bi obezbedila suštinsku bezbednost granica, održala funkcije sprovođenja zakona i zaštitila kritičnu državnu infrastrukturu", objavio je na svom tviter nalogu državni sekretar SAD Entoni Blinken.

10:33

Ukrajinske snage granatirale Donjeck i Jasinovatu

Ukrajinske trupe ispalile su pet projektila na Jasinovatu i devet na Donjeck, saopštile su vlasti u tim gradovima.

10:07

Pogođen nuklearni institut!

Ukrajinsko telo za nuklearna pitanja saopštilo je da je objekat za nuklearna istraživanja u Harkovu ponovo pogođen u ruskom granatiranju, a zbog borbi koje se vode nemoguće je proceniti štetu.

Državni nuklearni regulatorni inspektorat saopštio je da je taj eksperimentalni objekat u Institutu za fiziku i tehnologiju u Harkovu juče bio pogođen vatrom. Ukrajinske vlasti ranije su javile da su u ruskim artiljerijskim napadima oštećene zgrade u toj ustanovi u Harkovu, ali da nema curenja radijacije.

10:04

Rusi sravnili mete kod Lavova

Rusija je raketama dugog dometa pogodila skladište goriva koje koriste ukrajinske snage u blizini Lavova i upotrebila krstareće rakete da pogodi postrojenje u gradu koje se koristi za popravku protivvazdušnih sistema, radarskih stanica i nišana za tenkove, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju ofanzivne akcije u okviru specijalne vojne operacije", navodi se u saopštenju ministarstva.

Rusija je koristila rakete dugog dometa morskog baziranja da uništi arsenal raketa S-300 i protivvazdušnih raketnih sistema BUK u blizini Kijeva, saopštilo je ministarstvo. Ruske snage su takođe uništile jedan broj dronova, navodi se u saopštenju.

9:57

Kritično u Černigovu

Snabdevanje električnom energijom, grejanjem i vodom u Černigovu je obustavljeno zbog kritičnog oštećenja infrastrukture i aktivnih neprijateljstava.

Snabdevanje gasom je delimično, radovi se na restauraciji izvode u najvećoj mogućoj meri, rekao je predsednik regionalne vojne uprave Černigova Vjačeslav Čaus.

9:13

Obratio se Putin

Povodom Dana Nacionalne garde, ruski predsednik Vladimir Putin obratio se vojnicima koji se bore u Ukrajini i poručio im da „borba podrazumeva povećan rizik“, prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

"Čestitam vam Dan Nacionalne garde Rusije. Nacionalna garda, koja je osnovana pre šest godina, postala je neizostavni i pouzdan deo državnog sistema koji obezbeđuje vladavinu prava i sprovođenje zakona i štiti prava i interese naših građana", rekao je Putin.

"Želeo bih da obratim posebnu pažnju na osoblje Nacionalne garde uključeno u specijalnu vojnu operaciju u Donbasu i Ukrajini. Drugovi, borbeni uslovi uključuju povećan rizik", rekao je ruski predsednik.

"Svestan sam kako se ponašate u ovoj situaciji: izuzetno hrabri i profesionalni, profesionalni i neustrašivi, kompetentno i precizno ispunjavate najsloženije zadatke i istovremeno pokazujete herojstvo", rekao je Putin.

Izvor: Profimedia

9:12

Uhvaćen Špijun u Lavovu?

Ukrajinska policija uhapsila je juče muškarca osumnjičenog za špijunažu. Regionalni guverner Maksim Kozicki rekao je da je muškarac usmeravao raketu koja je letela ka cilju u Lavovu u trenutku udara.

Policija je na njegovom telefonu pronašla i fotografije ukrajinskih bezbednosnih kontrolnih punktova u regionu. Kozicki je rekao da su otkrili da su fotografije poslate na dva ruska broja telefona.

9:08

Poljski migovi mogu u Ukrajinu?

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, koji se juče sastao sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Poljskoj, rekao je da SAD nemaju ništa protiv da Poljska pošalje borbene avione u Ukrajinu.

Vašington "nema primedbi na transfer aviona. Što se nas tiče, lopta je sada na poljskom terenu", rekao je Kuleba za AFP.

Pentagon se ranije usprotivio predlogu Poljske da u Ukrajinu pošalje 29 MIG-ova sovjetske proizvodnje na kojima mogu da lete ukrajinski piloti. Iz Bele kuće još nema potvrde ove informacije.

9:04

Uspostavljena 2 humanitarna koridora

Za nedelju su dogovorena dva humanitarna koridora za evakuaciju civila iz zona sukoba, rekla je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, uključujući i evakuaciju iz Marijupolj.

Stanovnicima opkoljenog grada Donjecka biće dozvoljeno da koriste sopstveni prevoz da stignu do grada Zaporožja, udaljenog oko 250 kilometara, rekla je ona u objavi na Telegramu.

Ljudima koji pokušavaju da pobegnu od borbi u susednoj oblasti Luganska biće dozvoljeno da se evakuišu iz grada Rubižne u Bahmut, udaljen oko 80 kilometara.

8:38

Uništena skladišta

Rusija je počela da uništava ukrajinska skladišta goriva i hrane, što znači da će vlada morati da pažljivo raspodeljuje zalihe oba u bliskoj budućnosti, rekao je savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Vadim Denisenko, prenosi Rojters.

Govoreći na lokalnoj televiziji, Denisenko je takođe rekao da Rusija dovodi snage na ukrajinsku granicu rotacijom i da bi mogla da napravi nove pokušaje da napreduje u invaziji na Ukrajinu.

8:25

Ukrajinka kritikovala Bajdena

Na svom Tviter profilu, poslanica Ina Sovsun napisala je da Bajden nije rekao "ni jednu reč" tokom govora u Varšavi zbog koje bi se Ukrajinci osetili sigurnije.

"Biću iskrena. Nisam čula nijednu reč od predsednika SAD koja bi me, kao Ukrajinku, uverila da će nam Zapad pomoći više nego što je radio do sada (što nije dovoljno). Srećna sam što je utešio Poljsku, ali bombe eksplodiraju u Kijevu i Harkovu, a ne u Varšavi", napisala je ona.

8:08

I pravoslavne crkve se "odriču" Rusije

Ukrajinska pravoslavna crkva izvestila je 25. marta da je 28 zajednica u 9 oblasti zvanično prešlo iz Ukrajinske pravoslavne crkve (Moskovske patrijaršije) u nezavisnu pravoslavnu crkvu Ukrajine.

8:04

Nisko letenje

Na mrežama su se pojavila fotografije na kojima se vidi da je saobraćajni znak "prilepljen" za donji deo aviona, a kako tvrde, u pitanju je ukrajinska letelica. Navodno, ukrajinski piloti lete veoma nisko kako bi sačuvali života, pa kao dokaz tome je upravo i saobraćajni znak koji je usput "pokupio".

7:58

Jezivi snimak iz razorenog Marijupolja

7:47

Kretanje ruskih snaga

Čini se da ruske snage usmeravaju napore da opkole ukrajinske snaga koje se direktno suočavaju sa separatističkim regionima na istoku zemlje, navelo je britansko Ministarstvo odbrane u svom najnovijem obaveštajnom izveštaju o ratu u Ukrajini.

U njemu se navodi da ruske snage napreduju iz pravca Harkova na severu i Marijupolja na jugu.

Međutim, bojno polje širom severne Ukrajine "u velikoj meri ostaje statično sa lokalnim ukrajinskim kontranapadima koji ometaju pokušaje Rusije da reorganizuje svoje snage".

7:41

Kuvar prozvao UN i EU

Kuvar i humanitarac koji je služio milione obroka Ukrajincima optužio je UN i EU za nedostatak vodstva u odgovoru na izbegličku krizu, upozoravajući na "ogromnu humanitarnu vanrednu situaciju u Evropi".

Govoreći iz Lavova u Ukrajini, Hose Andres, špansko-američki kuvar sa dve Mišelin zvezdice koji vodi neprofitnu Svetsku centralnu kuhinju (VCK) tvrdi da UN i EU nemaju dovoljno ljudi na terenu koji brinu za izbeglice. VCK je poslužio više od tri miliona obroka u regionu od početka ruske invazije.

"Moramo očekivati više od velikih organizacija. Ako ne, moje pitanje je za šta ih imamo? Za šta trošimo milione?" rekao je. "Nedostaje nam to vođstvo."

7:39

Zelenski moli za pomoć

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio je molbu međunarodnim partnerima da pojačaju svoju vojnu pomoć, rekavši da njegova zemlja traži samo jedan odsto tenkova i aviona NATO-a. U video poruci, Zelenski je rekao da je potreba za jačanjem zajedničke bezbednosti u Evropi istaknuta tokom njegova dva razgovora sa poljskim predsednikom Andrejem Dudom u subotu.

Izvor: Profimedia

7:35

Problemi za Rusiju?

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je u subotu da se čini da se Rusija suočava sa velikim izazovima u svom napadu sa neba.

U obaveštajnom ažuriranju ministarstvo je navelo da je ruska invazija otežana pokušajima da se njeni avioni zaštite od obaranja ukrajinskih trupa. Rusija se oslanja na municiju lansiranu sa veće udaljenosti kako bi izbegla ukrajinski vazdušni prostor, navodi se u saopštenju.

Rezultat toga je da njeno vazdušno bazirano oružje manjem brzinom pogađa predviđene ciljeve, a zalihe sofisticiranijeg oružja koje zavisi od neba se iscrpljuju, saopštilo je ministarstvo. Pozivajući se na američke obaveštajne službe, navodi se da Rusija ima stopu neuspeha od 60 odsto u svojim vazdušnim napadima na daljinu.

Bez obzira na to, saopštilo je ministarstvo Ujedinjenog Kraljevstva, Rusija nastavlja da se oslanja na avione i raketne snage u napadima na najveće gradove u zemlji.

Ukratko

  • Bajden osudio Putina prilikom govora u Varšavi
  • Rusi bacili bombe na grad kod granice sa Poljskom
  • Zelenski traži od NATO pomoć
  • Kanada tvrdi da će obezbediti naftu
  • Ukrajinska poslanica "prozvala" Bajdena
  • Makron će zamoliti Putina za pomoć
učitaj još +