Svet

NOVI RAT PONOVO NA POMOLU? RUSIJA UMEŠANA! Oglasili se povodom napada u ovoj zemlji, tvrde da je PREKRŠEN sporazum

Autor Sara Gajić

Rusija je u subotu potvrdila da su vojnici iz Azerbejdžana ušli u zonu koja je u nadležnosti moskovskih mirovnih snaga u spornom regionu Nagorno-Karabaha.

Izvor: Anadolija/Azerbaycan Savunma Bakanlığı

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske snage postavile osmatračku punkt i izvele četiri napada bespilotnih letelica na teritoriji Nagorno-Karabah, kršeći sporazum o prekidu vatre.

Dronovi turske proizvodnje korišćeni su za napade na trupe u Karabahu u blizini sela Faruh, takođe poznatog kao Paruh. Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha saopštilo je da su dronovi ubili tri osobe i ranili još 15.

 Moskva je pozvala vladu u Bakuu da povuče svoje trupe i saopštila da preduzima mere za pomeranje snaga na prvobitne položaje "Upućen je apel azerbejdžanskoj strani da povuče svoje trupe", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana opovrgnulo je tvrdnje Moskve i opisalo rusku izjavu kao "jednostranu". Ovi incidenti označavaju najnovije rasplamsavanje dugotrajnog spora.

"Kršeći odredbe trilateralne izjave lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije od 9. novembra 2020. godine, oružane snage Azerbejdžana su od 24. do 25. marta ušle u zonu odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta u Nagorno-Karabahu i uspostavile osmatračnicu", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

(MONDO)