Svet

RUSI IMAJU NOVU TAKTIKU, UKRAJINCI OBJAVILI IZVEŠTAJ: Ofanziva se nastavlja, ali Putin ima jedan veliki problem

Autor Ivana Lazić

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine jutros je izneo podatke o delovanju ruskih snaga na njihovoj teritoriji.

Izvor: Profimedia

Tokom jučerašnjih mirovnih pregovora u Turskoj, ruski pregovarači su obećali da će smanjiti neke vojne akcije, međutim, ukrajinska vojska tvrdi da ruske snage nastavljaju sa potpunom oružanom agresijom na zemlju.

Ukrajinski Generalštab Oružanih snaga je jutros dao još neke podatke o svojim ranijim tvrdnjama da samo Rusija vrši rotaciju pojedinih jedinica, a ne povlači vojnike kao što je obećao.

U izveštaju koji je ukrajinsko ministarstvo odbrane objavio u 6 ujutro po lokalnom vremenu Ministarstvo odbrane navodi da su Rusi samo prebacili jedinice iz jednog oblasti u drugu i da su formirali nove jedinice.

Dodaju da na privremeno okupiranim teritorijama Zaporožja i Hersona, Ruske trupe nastavljaju da vrše nezakonita dela protiv lokalnog stanovništva i pljačkanja domova i stanova lokalnog stanovništva, pritvaraju proukrajinske aktiviste i vladine zvaničnike u Ukrajini.

Na privremeno okupiranoj teritoriji Luganske oblasti, ukrajinski vojni čenici veruju da okupacione vlasti planiraju da održe još jedan talas mobilizacije od 1. aprila i da je moguće da će se takvi napori učiniti u nedavno okupiranim oblastima regiona.

U izveštaju se i dalje tvrdi da Rusija ima problema sa osobljem jedinice i da vojnici tenkovske divizije zahtevaju raskid ugovora koji su potpisali kada su otišli ​​u Ukrajinu.

U Kijevu jutros odjekuju eksplozije

U blizini Kijeva jutros su se ponovo čule eksplozije. Dopisnica BBC-a, Lis Doucet, rekla je je da je dan počeo zavijanjem sirena za vazdušni napad, praćeno glasnim udarima sa periferije grada koje je mogla da oseti u centru prestonice. Džeremi Boven, izveštač BBC-a, koji je takođe u Kijevu, napisao je na Tviteru da su "mnogi zvuci artiljerije tutnjali od ivice grada do centra“.

"Nejasno je da li su eksplozije ruske ili ukrajinske ili obe", rekao je on.

(MONDO)