Svet

SVET U ŠOKU - UDRUŽUJU SE PUTIN I TRAMP: Ruše Bajdena preko njegovog sina, pominju se sumnjivi poslovi u Rusiji

Autor Ivana Lazić

Bivši američki predsednik, Donald Tramp, izneo nedokazane tvrdnje o sumnjivom poslovanju Hantera Bajdena.

Izvor: YouTube/Screenshot/Washington Post/Ruptly

Bivši američki predsednik Donald Tramp u intervjuu objavljenom u utorak pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da objavi sve štetne informacije koje ima o porodici Bajden. To je potez kojim Tramp pokazuje da je spreman da prihvati pomoć izvan SAD kako bi ojačao svoju poziciju, čak i od Putina tokom agresije na Ukrajinu.

U razgovoru za Justthenews, Tramp je izneo nedokazanu tvrdnju o poslovanju Hantera Bajdena, sina američkog predsednika Džoa Bajdena, u Rusiji i zatražio od Putina da objavi informacije o tome.

"Mislim da Putin zna za to“, rekao je Tramp, misleći na potencijalno poslovanje Hantera Bajdena u Rusiji. 

Kako prenosi CNN, Hanter Bajden bio je dobro plaćen za konsultantske poslove koje je obavljao u stranim zemljama, uključujući Ukrajinu i Kinu, u vreme dok je njegov otac bio potpredsednik. Navode da Ministarstvo pravde trenutno vodi krivičnu istragu o ovim poslovima i mogućim finansijskim prestupima.

Tramp je ranije sarađivao sa Rusijom

Do sada se nije pojavio nijedan dokaz koji bi podržao Trampove tvrdnje da su Bajdeni bili umešani u koruptivne prakse ili da su uticali na američku politiku radi lične koristi. Predsednik Bajden nije bio uključen u istragu, dok je njegov sin Hanter negirao krivicu i rekao da će biti pušten kada se istraga završi.

CNN takođe podseća na Trampovu kampanju iz 2016. kada je Tramp pozvao Putina da hakuje mejl Hilari Klinton i iskoristio rusko mešanje u izbore da bi dobio prednost. Tri godine kasnije, Tramp je izvršio pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Zahtevao je da pokrene neosnovanu istragu o korupciji protiv tadašnjeg kandidata Bajdena i uskrati Ukrajini skoro 400 miliona dolara vojne pomoći pod pritiskom. Taj događaj je, ističe CNN doveo do prvog Trampovog opoziva. Tokom kampanje, Tramp je takođe sarađivao sa ruskim špijunom u širenju dezinformacija o Bajdenu i njegovoj porodici.

(MONDO)