Svet

DA UKRAJINA OSTANE KOLIKA JE BILA! Pentagon objavio šta Amerika hoće od Rusije

Autor Ivana Lazić

SAD insistira na vraćanju granica Ukrajine kakve su bile pre ruske invazije.

Izvor: Profimedia

Sjedinjene Američke Države hoće da se granice Ukrajine zadrže onakve kakve su bile pre ruske invazije, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

"Želimo da se poštuje suverenitet Ukrajine, sav njen suverenitet, njihove granice kakve su bile pre kraja februara", rekao je Kirbi, prenosi Fox news.

Podsećamo, Amerika je deo sankcija koje je uvela Rusiji ublažila, a u pitanju su ruski poljoprivredni proizvodi. Prema pojedinim analitičarima i Evropska unija bi uskoro mogla da sledi potez SAD, preneo RT.

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je u sredu ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da Vašington šalje Kijevu dodatnih 500 miliona dolara direktne pomoći. Tokom 55-minutnog telefonskog razgovora, Bajden je Zelenskom kazao da je najnovija tranša američke pomoći "na putu", dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Bajdenova administracija je poslala Kijevu humanitarnu pomoć u oružju, vrednu oko dve milijarde dolara. Ta pomoć je deo paketa od 13,6 milijardi dolara koje je Kongres nedavno odobrio za Ukrajinu.

(MONDO)