Svet

"BORIĆEMO SE PROTIV PUTINOVIH PASA ČUVARA - KADIROVACA!" Ukrajinci tvrde - STOTINE Rusa prelaze u našu LEGIJU!

Autor Jana Desovski

"Legija slobode Rusije" je najnovija jedinica ukrajinske vojske – navodno sastavljena od "nekoliko stotina" bivših ruskih vojnika spremnih da "izvedu prvu bitku protiv pasa čuvara Putinovog režima".

Izvor: Profimedia

Ukrajinski odbrambeni izvori tvrde da neki ruski vojnici menjaju stranu i formiraju novi puk za borbu protiv Putinovih invazijskih snaga. Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da su "prvi dobrovoljci" onoga što nazivaju "Legija slobode Rusije" već počeli da se obučavaju za borbu.

Narator snimka je rekao da su ruski vojnici "izrazili zajedničku želju u ime svih dobrovoljaca da vode prvu bitku protiv pasa čuvara Putinovog režima - Kadirovaca".

"Kadirovci" su čečenski borci lojalni predsedniku Čečenije Ramzanu Kadirovu, koji se nedavno pridružio ruskim snagama u Ukrajini. Tamošnji sajt Bagnet na ruskom jeziku izvestio je da je pridruživanje legiji dobrovoljno i da ruski ratni zarobljenici moraju da podnesu pismeni zahtev i da prođu strogu bezbednosnu proveru pre nego što se pridruže.

"Nekoliko stotina" oficira i muškaraca iz ruske vojske već je prebeglo u Ukrajinu dok se moral invazionih snaga ruši, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Viralni video snimak koji kruži ruskim društvenim mrežama prikazuje muškarce koji su tvrdili da su pripadnici ruskih oružanih snaga iz regiona Donbasa i da su poslati u Sumi na severoistoku. Jedan od njih je rekao: "Rusko Ministarstvo odbrane nema pojma ništa o nama, ni o tome šta mi ovde radimo".

U međuvremenu, u Rusiji, Vladimir Putin navodno poziva još 134.500 regruta jer sve veće žrtve iscrpljuju njegove invazione snage. Prema dekretu objavljenom na sajtu ruske vlade ranije danas, vojnici će biti pozvani da počnu službu od 1. aprila do 15. jula, piše tabloid "Dejli Star".

Rusko ministarstvo odbrane obećalo je da novi regruti "neće biti poslati na bilo koje žarište" i da će svima koji su pozvani na prolećnom regrutu biti dozvoljeno da odu kućama.

(MONDO)