Svet

PRONAĐENA NOVA MASOVNA GROBNICA KOD KIJEVA? Posle Buče otkriven novi užas, Ukrajina: "Rusi ostavili leševe u kanalu"

Autor Sara Gajić

Otkrivena nova grobnica u selu Buzova sa nekoliko desetina tela ukrajinskih civila, rekao je lokalni zvaničnik.

Izvor: Profimedia

Zvaničnik okruga Dmitrivke, Taras Didič, koji obuhvata Buzovu i nekoliko sela u blizini je rekao za ukrajinsku televiziju da su tela pronađena u kanalu blizu benzinske stanice. Broj mrtvih tek treba da se potvrdi.
"Sada se vraćamo u život, ali za vreme okupacije ovaj deo je bio pod stalnom vatrom, mnogo civila je poginulo", rekao je Didič. Rojters nije mogao da potvrdi ovaj izveštaj.

S obzirom da su tokom prvih nedelja invazije ruske snage bile u ofanzivi na Kijev, mnoga mesta oko glavnoga grada, među kojima Makariv, Buča, Irpin i Dmitrivka, bila su pod stalnim napadom.

Lokalni ukrajinski mediji su početkom aprila objavili vest o žrtvama pronađenim u blizini Buzove, a do sada je pronađeno oko 30 leševa.

Budući da je većina gradova i sela oko Kijeva sada slobodna, otkrića masovnih grobnica i civilnih žrtava izazvala su talas međunarodne osude, pogotovo zbog smrti civila u gradu Buči, severozapadno od glavnog grada.

U subotu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da se, iako Kijev sada nije pod pretnjom, Ukrajina priprema za tešku borbu s ruskim snagama koje se grupišu na istoku zemlje. Ukrajinske vlasti upozorile su ljude na istoku zemlje da se evakuišu.

(MONDO)