Svet

PUTIN NAS JE SVE PREVARIO! Meta ruskog predsednika nije osvajanje Kijeva ili Donbasa, ON ŽELI DA UNIŠTI NEŠTO MNOGO VEĆE

Autor Petar Latinović

Vladimir Putin je ove nedelje izvojevao dve važne pobede. Jednu u Evropi drugu u Americi.

Izvor: Profimedia

Centralni cilj Vladimira Putina u Evropi nije da zauzme Kijev, Donbas ili bilo koji drugi deo Ukrajine. Njegov cilj je da se oslabi Organizacija Severnoatlantskog pakta, koja štiti veći deo kontinenta od njega. I u toj dugogodišnjoj kampanji, Putin je ove nedelje zabeležio dve značajne pobede. Ovo u detaljnoj analizi navodi portal Thebulwark koji naglašava da je ruski predsednik te dve značajne pobede ostvario u Evropi i SAD.

"Jedna pobeda je bila u Francuskoj, gde je Marin Le Pen, simpatizerka Putina, završila blizu Emanuela Makrona na nedeljnim predsedničkim izborima u Francuskoj. Le Penova je skoro izjednačena sa Makronom u anketama za drugi krug 24. aprila. Ona je rekla da će, ako pobedi, povući Francusku iz komandne strukture NATO-a. Druga pobeda je bila u Sjedinjenim Državama, gde su 63 republikanaca u Predstavničkom domu glasala protiv rezolucije podrške NATO-u", piše Thebulwark.

Prema pisanju ovog portala glasanje u Domu, održano 5. aprila, znak je upozorenja. Navode da Putin možda gubi tlo pod nogama u Ukrajini, ali sve više dobija u američkom Kongresu. Portal naovodi da je pre pet godina, 22 republikanaca u Predstavničkom domu glasalo su protiv pro-NATO zakona a da se sada taj broj se skoro utrostručio. Govoreći o “Putinovom krilu“ Predstavničkog doma republičke stranke, portal Thebulwark posebno apostrofira  Medisona Kotorna i Mardžori Tejlor Grin, koje pogrdno naziva "korisnim idiotima" a za koje tvrdi da otvoreno izgovaraju rusku propagandu.

"Njima se pridružuje veća gomila ukrajinskih tvrdokornih izolacionista i desničara koji kažu da ne treba da brinemo o tuđim granicama dok ne “obezbedimo“ svoje. Zajedno, ta koalicija ima više od 20 poslanika. To je problem. Ali kada ih kombinujete sa NATO skepticima koji su glasali protiv prošlonedeljne rezolucije – još 40-ak republikanaca u Predstavničkom domu koji ne veruju savezima i koji Evropljane vide kao američke rivale ili protivnike – problem postaje mnogo veći", navodi Thebulwark.

Dalje se tvrdi da okretanje GOP-a protiv NATO-a je posebno zabrinjavajuće jer je, kako se naglašava, Kongres bio upozoren, eksplicitno i više puta, na Putinov cilj da raspusti Alijansu.

"U martu 2017, nakon što je američki obaveštajni izveštaj potvrdio da se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD 2016, Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma – koji je tada, kao i ostatak Kongresa, bio pod kontrolom republikanaca – održao je saslušanje o ovoj temi. Saslušanje je bilo pod nazivom “Podrivanje demokratskih institucija i cepanje NATO-a: ciljevi ruske dezinformacije“. Analitičari i bivši zvaničnici objasnili su komitetu kako je Rusija, prema rečima jednog svedoka, uporno finansirala propagandu na Zapadu da bi “lomila savezničku bezbednost, podstakla nepoverenje javnosti u demokratske institucije i diskreditovala strukture alijanse koje brane Evropu“, piše Thebulwark.

Tokom naredne dve godine, navodi ovaj portal, drugi izveštaji su dokumentovali isti problem. Kako se navodi, Evropski savet za spoljne odnose primetio je napore Rusije da podriva podršku NATO-u u Finskoj, Češkoj i drugim zemljama. S druge strane, navodi Thebulwark, spoljnopolitički časopisi i članci u američkoj štampi primetili su rastuću uzbunu u Evropi zbog pretnji predsednika Donalda Trampa da će povući američke trupe sa kontinenta ili da će odustatati od američke posvećenosti odbrani saveznika u NATO-u.

"Njujork tajms je 14. januara 2019. izvestio da je Tramp “nekoliko puta“ tokom 2018. “privatno rekao da želi da se povuče“ iz Alijanse. U članku se navodi da je Tramp “rekao svojim najvišim zvaničnicima nacionalne bezbednosti da ne vidi smisao vojnog saveza, koji je predstavio kao odlivanje Sjedinjenih Država“, piše Thebulwark.

Nekoliko dana nakon izveštaja Tajmsa, navodi dalje portal, demokrate iz Predstavničkog doma podnele su i iznele Zakon o podršci NATO-a, koji je ponovo potvrdio da su SAD “svečano posvećene principu kolektivne odbrane Severnoatlantskog saveza kako je nabrojano u članu 5.” Ovde se ističe da predlog zakona nije mogao u potpunosti da obavezuje Trampa, ali je izrazio osećaj Kongresa da “predsednik neće povući Sjedinjene Države iz NATO-a“ i da je američka politika “da odbije bilo kakve napore da se Sjedinjene Države povuku iz NATO-a“. Takođe je zabranio korišćenje federalnih fondova “za preduzimanje bilo kakvih radnji za povlačenje Sjedinjenih Država“ iz Alijanse, naveo je Thebulwark.

(MONDO)