Svet

ISPLIVALO TAJNO PISMO U KOJEM RUSIJA TRAŽI POMOĆ! Ova zemlja može da bude KLJUČ rešenja problema, da li će prihvatiti?

Autor Sara Gajić

Rusija aktivno traži pomoć u borbi protiv zapadnih sankcija.

Izvor: Youtube/ Moskovski finansijski forum

Rusija je zatražila od Brazila podršku u Međunarodnom monetarnom fondu, Svetskoj banci i grupi G20 kako bi joj pomogla da se suprotstavi sankcijama koje je Zapad uveo zbog invazije na Ukrajinu, navodi se u pismu koje je Rojters imao uvid. Ruski ministar finansija Anton Siluanov pisao je ministru ekonomije Paulu Gedesu u kome je tražio od Brazila "podršku u sprečavanju političkih optužbi i pokušaja diskriminacije u međunarodnim finansijskim institucijama i multilateralnim forumima".

"Iza kulisa je u toku rad u MMF-u i Svetskoj banci na ograničavanju ili čak izbacivanju Rusije iz procesa donošenja odluka", napisao je Siluanov. On nije precizirao o preprekama ruskom učešću u tim institucijama, a njegovi navodi nisu mogli biti nezavisno provereni.

Pismo je od 30. marta, a ruski ambasador u Braziliji preneo ga je brazilskom ministru u sredu. 

"Kao što znate, Rusija prolazi kroz izazovan period ekonomskih i finansijskih turbulencija izazvanih sankcijama koje su uvele SAD i njihovi saveznici", rekao je ruski ministar. Upitan o pismu, Erivaldo Gomes, sekretar za međunarodne ekonomske poslove brazilskog ministarstva ekonomije, rekao je da bi Brazil želeo da Rusija ostane deo diskusija u multilateralnim organizacijama.

"Sa brazilske tačke gledišta... održavanje otvorenog dijaloga je od suštinskog značaja", rekao je on. "Naši mostovi su međunarodna tela i naša procena je da se ti mostovi moraju sačuvati", istakao je on.

(MONDO)