Svet

SERIJSKI UBICA KOJI SE DECENIJAMA RUGAO POLICIJI: Brutalno mučio žrtve, uhvaćen zbog GLUPOSTI i osuđen na 10 DOŽIVOTNIH!

Autor Aleksandar Blagić

Denis Rajder je američki serijski ubica poznatiji kao "BTK". Decenijama je bežao policiji a onda je uhvaćen na neverovatan način.

Izvor: YouTube/printscreen/BuzzFeed Unsolved Network/True Crime

B označava bind tj. vezivanje, T je torture tj. mučenje i K je kill tj. ubistvo. Između 1974. i 1991. godine ubio je deset ljudi a zatim je slao podrugljiva pisma policiji i medijima u kojima je opisivao do detalja svako ubistvo koje je izvršio. Napravio je desetogodišnju pauzu a onda je nastavio sa slanjem pisama 2004. godine. Godinu dana kasnije, uhapšen je na jako čudan i bizaran način. Osuđen je na deset doživotnih robija u El Dorado kazneno-popravnoj ustanovi.

Godinama je razmenjivao pisma sa policijom i medijima u kojima im se podsmevao zbog njihove nemoći da ga uhvate i otkriju. Nisu mu mogli ništa. Uspostavljena je posebno policijsko odeljenje namenjeno njegovim zločinima 1984. godine. Jedinica se zvala "Ghostbusters", nazvana po čuvenom filmu. Načelnik Lamunjon je bio na čelu ove organizacije, a mladom poručniku Kenu Landveru poverio je posao sakupljanja i čuvanja ključnih dokaza.

 Poslednju poruku policiji Denis je poslao 16. februara 2005. godine. Poslao je Word dokument koji je bio na flopi disku. Dokument je sadržao informacije o uređaju na kom je napravljen, i softveru koji je bio registrovan na lokalnu crkvu "Christ Lutheran Church". U delu fajla o izmenama, pisalo je da je "Denis" poslednji menjao tekst. Inspektori su preko interneta pronašli ime poglavara crkvenog saveta: Denis Rajder.

Policija je u toku višedecenijske potrage za njim uspela da pronađe DNK ubice ali nije imala sa čim da uporedi i otkrije identitet krivca. Poručnik Landver je sa svojim timom otkrio da je Rajderova ćerka, Keri, bila u bolnici u Kanzasu kod ginekologa da izvrši Papa test. Dobili su nalog da od bolnice traže njen uzorak sa testa i to su uporedili sa DNK materijalom koji su imali u svojoj bazi podataka kada su uspeli da izvuku otisak sa vozačke dozvole jedne od mnogobrojnih žrtava BTK ubice.

Analize su dokazale poklapanje koje je značilo da postoji povezanost Denisa i Keri, policija nije odmah znala da mu je ona ćerka ali to je bilo dovoljno da ga privedu 25. februara 2005. godine. Ubrzo su pronađeni čvrsti dokazi i počelo je suđenje. Kaucija je iznosila 10.000.000 dolara!

BTK serijski ubica 2
Izvor: Youtube/BuzzFeed Unsolved Network

Rajder je priznao sva ubistva i opisao ih u detalje iako je prvobitno negirao krivicu. Obratio se svima u monologu koji je trajao 30 minuta, javni tužilac je rekao "da je takav govor svojstveniji dobitniku Oskara nego serijskom ubici koji priznaje svoje zločine."

Država Kanzas u to vreme nije imala smrtnu kaznu koju su mu mnogi želeli. Osuđen je na deset doživotnih robija u trajanju od minimum 175 godina.

(MONDO)