Svet

UKRAJINCI NEGIRALI SPORAZUM SA RUSIMA! "Neće pustili civile iz Azovstala" - žele da ON bude garant humanitarnog koridora

Autor Jana Desovski

Rusija je ranije danas saopštila da će otvoriti humanitarni koridor za civile da napuste veliku čeličanu Azovstal.

Izvor: Profimedia/TASS

Ukrajina je danas demantovala postizanje sporazuma sa Rusijom o evakuaciji civila iz čeličane u Marijupolju i rekla da Ujedinjene nacije treba da budu "inicijator i garant" svakog takvog sporazuma. Rusija je ranije danas saopštila da će otvoriti humanitarni koridor za civile da napuste veliku čeličanu Azovstal, gde su sakriveni u podrumima sa ukrajinskim borcima i pod teškom vatrom.

"Ruska strana je danas još jednom najavila otvaranje koridora za izlazak civila iz Azovstala. U to bi se moglo verovati da Rusi nisu mnogo puta ranije uništavali humanitarne koridore", napisala je na Telegramu potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, pa dodala:

"Važno je razumeti da se humanitarni koridor otvara dogovorom obe strane. Jednostrano najavljen koridor ne pruža bezbednost i stoga nije humanitarni koridor."

Ona je rekla da je Ukrajina "pozvala generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da bude inicijator i garant humanitarnog koridora Azovstal za civile". "Predstavnici Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta treba da budu prisutni kad god se dogovori bilo koji humanitarni koridor", rekla je ona.

(MONDO)