Svet

EU JAČA VOJSKU MOLDAVIJE - NEKE ODLUKE SU VEĆ DONETE! Rastu tenzije u ovoj zemlji nakon serije napada u Pridnjestrovlju!

Autor Uroš Matejić

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel je rekao da su "neke odluke" već donete kako bi se poboljšala podrška u oblastima logistike i sajber odbrane.

Izvor: Shutterstock/Twitter/screenshot/nexta_tv

Evropska unija razmatra načine za dalje jačanje vojske Moldavije, rekao je u sredu predsednik Saveta EU Šarl Mišel, nakon serije nedavnih napada u promoskovskom otcepljenom regionu Pridnjestrovlje, prenosi CNN.

Govoreći zajedno sa predsednicom Moldavije Majom Sandu u Kišinjevu, Mišel je rekao da su "neke odluke" već donete kako bi se poboljšala podrška u oblastima logistike i sajber odbrane. Njih dvoje su razgovarali o tome kakva bi se dodatna vojna podrška mogla pružiti Moldaviji. Mišel je takođe dodao da neće ulaziti u detalje "kako bi se izbegla bilo kakva eskalacija".

"Ne mislimo da je pametno ili inteligentno iznositi provokativne izjave o situaciji u Moldaviji ili u Pridnjestrovlju. Želimo da sprečimo svaki incident", rekao je on.

Ministarstvo odbrane Ukrajine opisalo je neobjašnjive eksplozije u regionu Pridnjestrovlja kao "planiranu provokaciju" ruskih tajnih službi, prenosi CNN.

Odbrambeno-obaveštajno odeljenje ministarstva je u saopštenju na svom Telegram kanalu saopštilo da su se tri dana pre incidenta čelnici otcepljenog regiona "već pripremili za napad i sakrili u bunker" u Ministarstvu državne bezbednosti, koje je oštećeno u eksplozijama.

Navodno "mirovno" prisustvo Rusije u Pridnjestrovlju odražava izgovor Moskve za invazije na Gruziju i Ukrajinu, izazivajući strah da je sporna teritorija sada uključena u ratnu strategiju Vladimira Putina.

Pridnjestrovlje je otcepljena republika u istočnoj Moldaviji koja se graniči sa Ukrajinom. Ima skoro 500.000 stanovnika i međunarodno je priznata kao deo Moldavije. Rusija održava vojno prisustvo u Pridnjestrovlju od ranih 1990-ih.

(MONDO)