Svet

SVET U STRAHU ZBOG 9. MAJA - PESKOV RAZREŠIO MISTERIJU! Otkrio hoće li Putin na taj datum zvanično OBJAVITI RAT Ukrajini

Autor Jana Desovski

U Rusiji se svake godine 9. maja proslavlja pobeda nad nacistima 1945. i jedan je od najvažnijih praznika u zemlji.

Izvor: Profimedia

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u sredu da nema šanse da ruski predsednik Vladimir Putin objavi rat Ukrajini 9. maja, na Dan pobede Rusije.

Na pitanje CNN-a na redovnom konferencijskom pozivu o tome kolike su šanse da Putin objavi rat na Dan pobede, Peskov je rekao "nikakve" i dodao: "Ovo je glupost".

Peskov je takođe odbacio izveštaje da bi Putin mogao da iskoristi Dan pobede da objavi mobilizaciju u zemlji.

Analitičari i zapadni zvaničnici ranije su izjavili da veruju da bi 9. maja, posle više od dva meseca nazivanja invazije na Ukrajinu "specijalnom vojnom operacijom", Putin mogao zvanično da objavi rat.

U Rusiji se svake godine 9. maja proslavlja pobeda nad nacistima 1945. i jedan je od najvažnijih praznika u zemlji. Spekuliše se da se Putin priprema za važno saopštenje koje može da varira od potencijalne direktne objave rata do objave pobede.

Peskov je takođe naveo da nije postignut dogovor o potencijalnom sastanku Putina i pape Franje nakon što je papa tražio da se sastane s ruskim predsednikom u Moskvi u okviru nastojanja da se zaustavi rat u Ukrajini, ali, kako se navodi, nije dobio odgovor.

(MONDO)