Svet

ANALIZA PUTINOVOG GOVORA KOJI JE SVET ČEKAO: Sve je iznenadio kad je pomenuo SAD - "Ovo obraćanje je drugačije od svih"

Autor Sara Gajić

Predsednik Rusije Vladimir Putin se obratio na vojnoj paradi sa govorom koji je ovaj put bio drugačiji od dosadašnjih.

Izvor: Printscreen/Youtube/ Sky News

Ceo svet je očekivao da će se ruski lider obratiti u podne, ali Putin se javnosti obratio ranije i to neočekivanim izjavama.

Komentatori britanskog Telegrafa koji su pratili paradu uživo su skrenuli pažnju da je njegov govor drugačiji od dosadašnjih jer je imao veoma kratak uvodni deo, i odmah je počeo da govori o glavnim temama. 

"Svi su očekivali da malo više traje poruka o Danu pobede, povodom koje je i ova parada, ali Putin je posle svega par rečenica na tu temu, počeo da priča o ratu u Ukrajini, što je mnoge iznenadilo", istakli su komentatori.

Prvi put o Americi

Oni su primetili još jedan veoma neobičan detalj, odnosno to što je Putin prvi put pomenuo Ameriku imenom u svom govoru.

"U Kijevu je najavljena moguća nabavka nuklearnog oružja, a NATO je počeo da preuzima vojnu kontrolu nad teritorijama koje su veoma blizu Rusije. To je predstavljalo apsolutno neprihvatljivu pretnju za nas, i to na našim granicama. Sve je ukazivalo na to da je sukob sa neonacistima koje podržavaju Amerika i njihovi partneri, neizbežan", rekao je Putin tokom govora.

Kako ističu komentatori britanskog Telegrafa, ovo je prvi put da predsednik Rusije govori o Americi na ovakav način.

Ništa od mobilizacije

Pojedini analitičari su predviđali da će Putin iskoristiti današnji dan kako bi objavio svetski rat, kao i mobilizaciju kompletne vojske, dok su drugi smatrali da bi mogao da proglasi pobedu u ratu sa Ukrajinom.

Međutim, ništa od toga se na Dan pobede nije desilo, a analitičari smatraju da je to verovatno Putinova taktika.

"On ne želi da zapadne obaveštajne službe zaista predvide događaje i namerno ih demantuje. Ista situacija je bila i sa početkom ovog rata sa Ukrajinom, kada je sačekao nekoliko dana od predviđenog datuma kako bi započeo invaziju, samo da bi ismejao obaveštajne službe", smatraju analitičari.

Nema priče o ruskoj pobedi

Šef moskovskog biroa Fajnenšel tajmsa Maks Sedon primetio je da nema govora o savremenoj pobedi, tvitujući:
"Ipak, najveći odsustvo iz Putinovog govora bila je bilo kakva stvarna “pobeda“. On je rekao da se ruske trupe herojski bore u Donbasu, ali nije spomenuo Marijupolj ili bilo koje druge teritorije koje je Rusija zauzela."

Priznao poginule i ranjene

Roland Olifant, koji je iskusni strani dopisnik Telegrafa, je istakao da pored brojnih ponavljanja, Putin priznao da Rusija u ratu ima poginule i ranjene.

“Govor o počasti Drugog svetskog rata bio je lonac sa svim i svačim, a opravdanja za sadašnji rat bila su ritualna ponavljanja svega što smo ranije čuli. Ali priznao je smrt i ranjene.”

(MONDO)