Svet

EVROPSKI LIDER REKAO SVE O PLANU EU DA SABOTIRA RUSIJU: "Uvereni su da će tako baciti Moskvu na kolena, ali..."

Autor Nikola Todorović

Mađarski premijer Viktor Orban, rekao je u ponedeljak da sankcije EU Rusiji nisu uspešne.

Izvor: Profimedia

Orban je rekao da se sankcije pokazuju kao efikasne samo na papiru, napominjući da kontinentalne blokade obično ne uspevaju.

"Evropska unija zloupotrebljava svoju moć i nameće Mađarskoj tuđinsku kulturu i ideologiju. Međutim, mi i dalje ne puštamo migrante, ne dajemo dozvolu za rodne ideologije i ne prihvatamo ekonomske mere koje bi uništile mađarske porodice", izjavio je u ponedeljak premijer te zemlje Viktor Orban.

On je takođe oštro komentarisao sankcije EU uvedene Rusiji, tvrdeći da one funkcionišu samo u teoriji.

"Evropa je uverena da različite sankcije Rusiju mogu baciti na kolena. To je moguće na papiru, a mnogi 'papirnati' političari iznose neke teorijske dokaze", rekao je Orban.

Orbanova izjava usledila je kada ga je parlament zemlje u ponedeljak ponovo izabrao za premijera. Evropska komisija mu je već čestitala, a njena šefica Ursula fon der Lajen je izrazila nadu da će se "izazovi bez presedana" sa kojima se blok suočava, moći kolektivno rešiti. 

Podsetimo, Mađarska se ranije opirala potezu EU da zabrani rusku naftu, blokirajući šesti paket sankcija koje je uveo blok. Premijer je više puta ukazivao da neće podržati zapadne sankcije Moskvi koje, po njegovom mišljenju, podriva energetsku bezbednost Mađarske.

(MONDO)