Svet

NAORUŽAVA SE ŠVAJCARSKA - STIŽU AVIONI ZA 5 MILIJARDI DOLARA! Neutralnost je prošlost, ovako planiraju da uđu u NATO?!

Autor Aleksandar Blagić

Švajcarska vlada će uskoro potpisati ugovor o kupovini 36 aviona tipa "Lokid Martin F-35A Lighting".

Izvor: youtube/screenshot/spencerhughes2255

Kako prenose mediji, usled totalnog zaokreta Švajcarske u pogledu spoljne politike i odluke da se revidira višedecenijski stav o neutralnosti, švajcarska vlada razmatra da uđe u NATO i uskoro će potpisati ugovor o kupovini tridesetšest aviona tipa "Lokid Martin F-35A Lightning". Nabavka aviona iznosi oko 5,5 milijardi dolara i najavljena je bez prethodnog održavanja referenduma, prenosi Rojters.

"Planirano je da avioni krenu sa isporukom od 2027. godine kako bi narod bio zaštićen od pretnji iz vazduha nakon 2030. godine", navodi se u saopštenju vlade.

Ministarka odbrane Viola Amherd rekla je da bi Švajcarska trebalo bliže da sarađuje sa NATO savezom koju predvode SAD.

"Švajcarska ne može da pristupi nijednom savezu zbog neutralnosti. Ali možemo da radimo zajedno i sistemi koje kupujemo su dobra osnova za to", rekla je ministarka Amherd za švajcarski javni medijski servis.

Švajcarska je prošle nedelje odabrala da naruči F-35 kao lovce najnovije generacije. Tom odlukom nastalo je nezadovoljstvo u parlamentu među opozicijom koja je tražila referendum o ovoj temi kako bi preinačili, kako kažu, "nepotrebnu Ferari odluku".

Kakve su karakteristike F-35 lovca?

F-35 Lightning je jednomotorni višenamenski borbeni avion pete generacije sa umanjenom uočljivošću. Namenjen je za borbu protiv ciljeva na zemlji i na moru kao i za zadatke izviđanja. Prototipski razvoj i projektovanje realizovala je firma po kojoj avion i nosi ime "Lokid Martin" koja je takođe nosilac razvoja eksperimentalnog aviona X-35 koji je prethodnik F-35. Avion je dugačak 15 metara, razmah krila iznosi 10 metara dok njegova težina iznosi trinaest tona. Maksimalna brzina koju može da postigne je 2.200 kilometara na čas.

(MONDO)