Svet

PRVO POKAŽITE DA ŽELITE MIR, PA ĆE BITI PREGOVORA! Oštra poruka iz Moskve: Ako hoćete da otvorimo luke uradite OVO

Autor Nikola Todorović

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije potvrdilo je spremnost za pregovore sa Kijevom, ali i pozvalo na ukidanje uvedenih sankcija Moskvi.

Izvor: Printscreen/Youtube/ Sky News

Zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko rekao je da je Rusija spremna da se vrati pregovorima sa Ukrajinom ako Kijev izrazi spremnost za to. 

Ova poruka usledila je nakon apela UN Rusiji da osigurna pristup ukrajinskim lukama na Crnom moru, kako bi se nesmetano izvozile žitarice iz Ukrajine. Kao odgovor na to Moskva je pozvala da zemlje UN koje su Rusiji uvele sankcije razmotre ukidanje istih. 

"Pregovarački proces nismo prekidali mi, već su ga pauzirali naši ukrajinski partneri. Čim oni izraze spremnost da se vrate za pregovarački sto, mi ćemo, naravno, pozitivno odgovoriti. Glavno je da imamo o čemu da razgovaramo", rekao je Rudenko novinarima u Moskvi, odgovarajući na pitanje "Interfaksa" pod kojim uslovima pregovori mogu biti nastavljeni.

Podsetimo, Ukrajina je jedan od najvećih svetskih proizvođača žitarica, a većinu robe izbozila je preko svojih morskih luka. Međutim, od početka rata u Ukrajini, prinuđena je da ih izvozi vozom ili preko malih luka na Dunavu, podseća Rojters.

(MONDO)