Svet

RUSKI VOJNIK JAVNO REKAO "NE" PUTINU: Neće da ratuje za domovinu u Ukrajini, a sad mu je ugrožen ŽIVOT!

Autor Nikola Todorović

Oficir u ruskoj vojsci napustio je službu i rekao šta zaista misli o ratu u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Oficir Vojske Rusije je u intervjuu za "CNN" rekao da je ostavku podneo jer, kako kaže, ne želi da bude deo rata u Ukrajini.

"Bili smo prljavi i umorni. Ljudi oko nas su umirali. Nisam hteo da budem deo toga, a jesam", rekao je vojnik i dodao da je otišao da traži svog komandanta i na licu mesta podneo ostavku, a radi njegove bezbednosti, "CNN" nije otkrio njegov identitet.

Prema njegovim rečima on nije jedini koji je odbio da ratuje, a svetu su postale dostupne informacije o sličnim slučajevima kada su  profesionalni vojnici i vojni obveznici odbijali da učestvuju u ratu i napuštali službu.

Vojnik kaže da je on bio deo masovnog gomilanja trupa u zapadnoj Rusiji u blizini granice sa Ukrajinom. Tvrdi da nije mnogo razmišljao o tome, čak ni 22. februara kada je od njega i ostatka njegovog bataljona zatraženo da predaju mobilne telefone dok su bili stacionirani u Krasnodaru na jugu Rusije. Nisu dobili nikakvo objašnjenje. Te noći su satima crtali bele pruge na vojnim vozilima. Rečeno im je da ga operu i napišu slovo "Z".

"Onda su mi rekli da napišem slovo 'Z' kao u filmu 'Zoro'. Sutradan su nas odveli na Krim. Iskreno, mislio sam da nećemo u Ukrajinu. Nisam mislio da će se ovo desiti uopšte", rekao je on.

Rus kaže da nije jedini koji je zabrinut ili zbunjen zbog čega su poslati u Ukrajinu. Seća se da su neki od njegovih saboraca bili srećni kada su saznali da će uskoro biti isplaćeni bonusi za borbe u Ukrajini. "Neko je rekao da će otplatiti kredit ako bude tamo još 15 dana", priseća se.

Valentina Melnikova, sekretar Saveza Komiteta majki vojnika Rusije, rekla je da su se čule mnoge žalbe kada su prve trupe otišle u Ukrajinu.

"Vojnici i oficiri su napisali izveštaj, napustili službu i odlučili da se vrate. Glavni razlog je psihičko stanje, a drugi su moralna uverenja", rekla je Melnikova, čija organizacija savetuje vojnike kako da napišu izveštaj i daje im pravne savete.

Prema nekim procenama zvaničnika zemalja okupljenim oko NATO i SAD ruske snage imaju velike gubitke u Ukrajini, a britanska obaveštajno-bezbednosna agencija navodi da su neki vojnici čak odbijali da izvrše naređenja.

(MONDO)