Svet

"100.000 VOJNIKA BLIZU RUSKE GRANICE JE U PRIPRAVNOSTI!" Prvi čovek Alijanse otkrio hoće li NATO ući u RAT!

Autor Aleksandar Blagić

"NATO pakt neće slati svoje trupe u Ukrajinu jer želi da izbegne oružani sukob sa Rusijom".

Izvor: YouTube/Printscreen/Battle Order/DW News

Generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, izjavio je danas da NATO neće slati svoje trupe u Ukrajinu jer želi da izbegne rat sa Rusijom. On je to rekao na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj i tom prilikom je podsetio da je NATO od izbijanja rata u Ukrajini znatno pojačao podršku toj zemlji kako bi zadržala pravo na samoodbranu, prenosi ruska novinska agencija "TASS."

"Glavna odgovornost NATO je da štiti sve svoje saveznika i da uradi sve kako bi sprečio da ovaj rat eskalira. Ne želimo da izazivamo konflikt, već da ga sprečimo i da sačuvamo mir", naveo je Stoltenberg.

On je takođe kazao da su od 2014. godine zemlje članice NATO već potrošile desetine milijardi dolara na obuku i opremanje ukrajinske vojske. Dodao je i da su zemlje članice Alijanse te godine počele da snaže sopstvenu bezbednost i da je trenutno pod komandom NATO oko 40.000 vojnika koji se nalaze u blizini granica sa Rusijom.

"Uložena su značajna sredstva u avijaciju i mornaricu. Još oko 100.000 vojnika je u pripravnosti u blizini ruske granice", rekao je Stoltenberg.

Za kraj je rekao da NATO sve te pripreme smatra "merama odvraćanja" sa ciljem da se otkloni bilo kakva mogućnost nesporazuma ili loše proceni u Moskvi.

(MONDO)