Svet

OGLASIO SE ORBAN NAKON UVOĐENJA VANREDNOG STANJA: Otkrio šta je naredio da se ODMAH uradi, pa spomenuo VOJSKU! (VIDEO)

Autor Nikola Todorović

Vlada Mađarske je u utorak donela rigoroznu odluku zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Mađarska vlada je u utorak usvojila predlog o uvođenju vanrednog stanja koje je od ponoći stupilo na snagu. Ova odluka je doneta zbog sukoba koji od 24. februara traju u susednoj Ukrajini. Prateći ovu meru vlade u sredu su usvojene i prve odluke o izmenema određenih regulativa.

Vlada je tako u sredu razmotrila ekonomsku situaciju u zemlji, a mađarski premijer Viktor Orban je sumirao: "Rat se odugovlači, politika sankcija u Briselu se ne popravlja, a sve to dovodi do drastičnog rasta cena", prenosi Blikk.hu

"Cene energenata nastavljaju da rastu, čineći zaštitu mađarskih porodica sve težom i skupljom. Pored toga, moramo odmah da ojačamo vojsku", rekao je Orban u snimku na Fejsbuku. On je dodao da u međuvremenu rastuće kamatne stope i rastuće cene čine banke profitabilnijima.

Vlada Mađarkse donela je sledeće odluke:

  • Vlada će uspostaviti fond za odbranu, iz kojeg će plaćati smanjenje režijskih troškova i jačati odbranu
  • Obavezuju se banke, osiguravajuća društva i veliki trgovinski lanci, energetske i trgovinske kompanije, telekomunikacione kompanije i avio-kompanije da najveći deo ekstraprofita uplate u državni budžet.
  • Mere su ograničene na dve godine 

Orban je rekao da će tokom ove i naredne godine na snazi biti posebne takse i dodao da će banke i kompanije koje ostvaruju ekstraprofit u teškoj situaciji u jeku rata u Ukrajini i rasta cena, morati da doprinesu troškovima jačanja mađarske vojske i finansiranju računa za energente mađarskih domaćinstava.

Tagovi