Svet

PRONAĐENA POTPUNO NOVA SUPSTANCA U ZEMLJINOJ ATMOSFERI! Opasna je po zdravlje, među naučnicima UZBUNA!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Naučnici su u Zemljinoj atmosferi pronašli novu supstancu, triokside i prvi put dokazali njihovo postojanje.

Izvor: youtube/Space Videos

U Zemljinoj atmosferi pronađena je nova vrsta visoko reaktivne supstance, i naučnici su zabrinuti, javljaju britanski mediji. Supstance nazvane trioksidi mogu da predstavljaju pretnju po ljudsko zdravlje, ali i globalnu klimatsku situaciju.

Trioksidi su hemijska jedinjenja koja imaju tri vezana atoma kiseonika, i stvaraju se u atmosferskim uslovima. Reaktivniji su od peroksida, koji imaju dva vezana atoma kiseonika zbog čega su često zapaljivi ili skloni eksplodiranju.

Peroksidi postoje u vazduhu, a dugo su naučnici nagoveštavali da je moguće da postoje i trioksidi, ali je sada to prvi put dokazano. Stručnjaci sa Univerziteta u Kopenhagenu uspeli su da sa sigurnošću dokažu njihovo postojanje.

"Uspeli smo, a ove smeše su jedinstvene u strukturi. Pošto su trioksidi izuzetno oksidišući, moguće je da imaju čitav niz efekata koje još uvek nismo otkrili"; rekao je profesor Henrik Grum Kjergard iz Kopenhagena.

Izvor: Shutterstock

Utvrđeno je postojanje hidrotrioksida (ROOOH), nove klase hemijskih jedinjenja, koja se stvaraju prilikom reakcije između dva radikala, odnosno molekula koji sadrže najmanje jedan "neupareni" elektron. Naučnici su uspeli u laboratorijskom okruženju da ih stvore, i utvrde da se formiraju tokom atmosferskog raspadanja više dobro poznatih supstanci, među kojima je i izopren.

Oko jedan odsto izoprena u atmosferi će se pretvoriti u triokside, što vam možda ne zvuči kao mnogo dok ne shvatite da je izopren jedno od najčešćih organskih jedinjenja u atmosferi. Proizvode ga mnoge biljke i životinje.

Naučnici iz Kopenhagena kažu da je životni vek trioksida između nekoliko minuta i nekoliko sati, ali ih to čini dovoljno stabilnim da reaguju sa drugim jedinjenjima. Njihova koncentracija je, procenjuju naučnici, oko deset miliona po kubnom centimetru.

(MONDO)

Tagovi